Treguesit teknikë për tregtimin ditor
Tregtim i automatizuar i kriptove

5 Treguesit teknikë më të mirë për tregtimin ditor

Jo vetëm që treguesit teknikë ju lejojnë të merrni vendimin e duhur në kohën e duhur, por ata gjithashtu ju ndihmojnë të maksimizoni fitimet tuaja duke minimizuar rrezikun tuaj. Ky artikull do të diskutojë 5 treguesit më të mirë teknikë për tregtimin ditor që duhet të merrni parasysh. Pra, le të fillojmë. 

Një tregues teknik është një sinjal model ose llogaritje matematikore që ofron njohuri të vlefshme në lidhje me stoqet dhe instrumentet e tjera financiare. Në tregti, treguesit janë disa nga mjetet më kritike që mund t'ju ndihmojnë të merrni vendimet më të informuara për të përfituar nga mundësitë.

duke mesataret

Me fjalë të thjeshta, një mesatare lëvizëse është një llogaritje e çmimit mesatar të një letre me vlerë. Ajo matet duke mesatarizuar çmimet e letrës për një periudhë të caktuar. Qëllimi parësor i kësaj analize teknike është t'ju ofrojë informacionin për të kuptuar nëse një vlerë me vlerë është në një trend në rënie apo në një trend në rritje. Tregtarët ditorë përdorin mesataret lëvizëse për të përmirësuar shanset e tyre të suksesit duke vlerësuar tendencat e tregut dhe duke ndryshuar tregtitë e tyre në drejtimin e tregut. Ka mesatare të shumta lëvizëse, të tilla si SMA (Simple Moving Averages) dhe EMA (Mesatarja Lëvizëse Eksponenciale).

mesataret lëvizëse të treguesit më të mirë
5 Treguesit teknikë më të mirë për tregtimin ditor: Mesatarja lëvizëse e thjeshtë dhe eksponenciale

Përdorimi i SMA me kombinim i 5-bar, 8-bar, dhe 13-bar konsiderohet të jetë një përshtatje e përkryer për tregtarët e ditës. Këto mesatare lëvizëse janë një nga treguesit teknikë më të përdorur dhe ato bazohen në cilësimet e Fibonacci.

Përfitimet e mesatareve në lëvizje

 • Ofroni informacion në lidhje me momentin e tregut.
 • Lejoni tregtarët të kuptojnë tendencat e tregut.
 • Jepni informacion në lidhje me humbjen e ndalimit dhe pikat më të përshtatshme të ndalimit të humbjes.
 • Ofroni mundësi të shkëlqyera tregtimi për të maksimizuar fitimin në drejtimin e tregut.

Index Forca Relative

RSI qëndron për indeksin relativ të forcës dhe ky tregues teknik ofron informacion në lidhje me kushtet e mbishitjes ose të mbiblerjes. Ai u krijua nga J. Welles Wilder Jr. dhe ju lejoi të llogarisni momentin e çmimit të aktivit themelor. Sipas treguesit RSI, nëse një aktiv ka një momentum prej 70 në shkallën nga 0 në 100, kjo tregon se aktivi është i mbiblerë. Nga ana tjetër, nëse momenti po arrin në 30, atëherë është një shenjë e mbishitjes së aktivit. Duke përdorur RSI, tregtari gjen mundësi për të blerë ose shitur. 

Treguesi më i mirë RSI për tregtimin ditor
5 Treguesit teknikë më të mirë për tregtimin ditor: Indeksi relativ i forcës

Është e rëndësishme të theksohet se ka pasur shumë përmirësime në RSI me kalimin e kohës. Një nga më të njohurit është bërë nga Constance Brown. Ajo shpjegoi se në tregun me tendencë në rritje, niveli i mbishitjes është më i lartë se 30, dhe në tregun në trend në rënie niveli i mbiblerjes është më i ulët se 70. Kjo është arsyeja pse RSI ofron rezultatet më të mira kur përputhet me trendin e çmimi i aktivit. 

Për shembull, nëse tendenca e çmimit është në rënie, atëherë duhet të merrni parasysh sinjalet e momentit RSI të rënies dhe nëse tendenca e çmimit është rritëse, atëherë injorimi i këtyre sinjaleve RSI është më mirë. Lexoni më shumë rreth strategjive që mund të krijoni duke përdorur RSI.

Përfitimet e RSI

 • Ofron informacion në lidhje me tendencat e përgjithshme të tregut (nëse është nën 50, tendenca e tregut është në rënie dhe nëse është mbi 50, tendenca e tregut është në rritje). 
 • Ju lejon të kuptoni kushtet e mbishitura dhe të mbiblera.
 • Ju ndihmon të gjeni mundësi blerjeje ose shitjesh.

MACD

MACD (Moving Averages Convergence Divergence) tregon lidhjen midis 2 mesatareve të ndryshme lëvizëse të çmimit të një aktivi. Është një tregues i momentit që matet duke zbritur EMA 26-periudhore (Mesatarja Lëvizëse Eksponenciale) nga EMA 12-periudhore. Ai përbëhet nga 2 linja të ndryshme grafiku dhe tregon çmimin mesatar të aktivit. Megjithatë, ndryshe nga mesataret e tjera lëvizëse, ai u jep peshën më të lartë çmimeve më të fundit në krahasim me ato të tjera. 

MACD për tregtimin ditor
5 Treguesit teknikë më të mirë për tregtimin ditor: Divergjenca e konvergjencës së mesatareve në lëvizje

Linja e sinjalit të këtij treguesi është në thelb një EMA 9-ditore që funksionon si një shkas për sinjalet e blerjes/shitjes pasi të vizatohet në krye të linjës së parë (MACD). 

Linja MACD sinjalizon një prirje ulëse nëse është nën vijën e sinjalit dhe tregon tendencën rritëse nëse është mbi vijën e sinjalit. 

Përfitimet e MACD

 • Ju lejon të identifikoni shpejt drejtimin e tendencave afatshkurtra.
 • MACD është shumë e lehtë për t'u lexuar në krahasim me shumicën e treguesve të tjerë teknikë.
 • Ju ofron informacion nëse lëvizja e çmimeve në rënie apo rritje po dobësohet apo forcohet.

Bands Bollinger

Bollinger Bands është një tjetër tregues i shkëlqyeshëm teknik për tregtarët e ditës, dhe ai u krijua në vitet 1980 nga John Bollinger. Në atë kohë, besohej se paqëndrueshmëria ishte statike, por Bollinger Bands tregoi se ishte dinamike.

Ky tregues teknik përbëhet nga tre breza të ndryshëm të njohur si breza të sipërm, të mesëm dhe të poshtëm. Shiriti i mesëm funksionon si mesatare lëvizëse, dhe ai i poshtëm dhe i sipërm vendosen poshtë dhe mbi atë të mesit. Pozicionimi i brezit të sipërm dhe të poshtëm përfaqëson paqëndrueshmëri dhe përcaktohet nga një numër i personalizueshëm i devijimeve standarde të çmimit të aktivit. 

Bandat Bollinger për tregtimin ditor
5 Treguesit teknikë më të mirë për tregtimin ditor: Bandat Bollinger

Qëllimi i përgjithshëm i Bollinger Bands është t'u sigurojë tregtarëve informacione që lexojnë çmimin e aktivit. Kjo ju lejon të kuptoni nëse çmimi dhe paqëndrueshmëria e aktivit janë relativisht të larta apo relativisht të ulëta. Ju mund të vlerësoni çmimin relativ duke krahasuar pozicionin e çmimit aktual të aktivit në lidhje me brezat. Charles Schwab shtoi një veçori tjetër në këtë tregues dhe tani gjerësia e brezit ofron informacion vizual në kohë reale rreth paqëndrueshmërisë së aktivit.

Përfitimet e Bandave Bollinger

 • Nëse brezat janë më të gjerë, paqëndrueshmëria është e lartë. Nëse brezat janë më të ngushtë, paqëndrueshmëria është e ulët. 
 • Ju lejon të identifikoni nëse çmimi i aktivit është i lartë apo i ulët në një bazë relative. 
 • Ju ofron paqëndrueshmërinë e pritshme "normale" / diapazonin e veprimit të çmimeve për të identifikuar shpërthimet. 

5. çmim, treguesi i shtresës-1

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, lista jonë e 5 treguesve teknikë më të mirë për tregtimin ditor përfshin çmimin. Në fund të fundit, treguesit janë derivate të çmimit. Kjo rezulton në një efekt të vonuar që vonon sinjalin e blerjes ose shitjes. Shikimi i drejtpërdrejtë i veprimit të çmimit të një aktivi do të japë më shumë nxitës të shpejtë për porositë.

Nivelet e mbështetjes/rezistencës dhe pikat e rrotullimit. Çmimi aktual dhe historik i një aktivi ofron gjithashtu disa njohuri të vlefshme që tregtarët e ditës i përdorin. Ja se si mund ta përdorni çmimin si tregues teknik. 

mbështetje

Një nivel/linjë mbështetëse është një tregues teknik që përcakton pikën e çmimit të aktivit ku mund të gjejë mbështetje potencialisht pas rënies. Me fjalë të thjeshta, ju jep informacion nëse një aktiv do të rikuperohet apo jo. 

Rezistencë

Është e kundërta e nivelit të mbështetjes dhe jep informacion për pikën e çmimit të një aktivi ku ai do të përballet me rezistencë ndërsa rritet. Me fjalë të tjera, çmimi i një aktivi zakonisht bie pasi arrin nivelin e rezistencës. 

5 Treguesit teknikë më të mirë për tregtimin ditor: Nivelet e mbështetjes dhe rezistencës

Pikët strumbullar

Nivelet e mbështetjes dhe rezistencës nuk janë vendosur në gur. Nëse çmimi depërton në një drejtim të papritur, niveli i mbështetjes mund të "orientohet" në një nivel rezistence dhe anasjelltas. Këta janë gjithashtu tregues shumë të vlefshëm për t'u tregtuar, pasi përfaqësojnë një ndryshim të fortë në psikologjinë e tregut në lidhje me një pikë çmimi specifik. Si rregull i përgjithshëm, sa më shumë të duhet për të thyer një nivel (mbështetje ose rezistencë), aq më i fortë është niveli i ri, i kundërt, i përdredhur.

Përfundim

Këta janë 5 treguesit teknikë më të mirë për tregtimin ditor. Ajo që i bën ata idealë ndaj të tjerëve është thjeshtësia dhe tërheqja e tyre intuitive – nuk kërkon shumë kohë për t'i zgjedhur, por zotërimi i tyre mund të marrë vite dhe është një sfidë shumë shpërblyese. Për më tepër, shumica e treguesve "më kompleks" janë ndërtuar në krye të këtyre atyre themelorë, kështu që si tregtar, në thelb po merrni gjithmonë të njëjtat sinjale.

Sigurisht, kur bëhet fjalë për tregjet financiare, asgjë nuk është e garantuar, por mjete të tilla ju ndihmojnë të anoni shanset në favorin tuaj. Në afat të gjatë, dhe me tregti të mjaftueshme dhe menaxhim të duhur të rrezikut, përdorimi i treguesve teknikë për tregtimin ditor thjesht mund të përmirësojë kthimet tuaja dhe t'ju ndihmojë të tejkaloni tregun.