Tregtimi si hobi
Tregtim i automatizuar i kriptove

Tregtimi si hobi – 5 këshilla për fillestarët

Për ata që kërkojnë pasuri, tregtia mund të duket të jetë një aktivitet fitimprurës. Megjithatë, megjithëse shumë njerëz janë të interesuar të tregtojnë si hobi, ata nuk mund/nuk duan të lënë punën e tyre me kohë të plotë. Në fakt, shumë tregtarë të suksesshëm tregtojnë si hobistë për një ose dy orë në ditë dhe fitojnë të ardhurat e tyre kryesore nga aktivitete të tjera. 

Njerëz të tillë preferojnë tregtimin si një ngutje anësore sepse tregtimi vjen me shumë pasiguri ndërsa një punë me kohë të plotë ju ofron siguri. Nëse dëshironi të tregtoni fare, ka disa gjëra që duhet të mësoni. Edhe tregtimi si hobist kërkon që ju të investoni një sasi të konsiderueshme kohe, sepse, nëse doni të vazhdoni ta bëni atë, nuk mund të përballoni të bëni gabime fillestare.

Pra, për ata që mendojnë të fillojnë tregtimin si një hobi, këtu janë 5 këshilla që duhet të dini në mënyrë që të mbroni kapitalin tuaj dhe të maksimizoni fitimet tuaja në sasinë më të vogël të kohës.

1. Tregtoni vetëm atë që mund të përballoni të humbni

Tregtimi është një lojë probabiliteti. Askush nuk fiton gjatë gjithë kohës dhe në mënyrë të pashmangshme do t'ju duhet të merrni disa humbje. Ju lutem mësoni ta përqafoni këtë sepse nuk është një punë e madhe. Në fakt, është një gjë e mirë sepse sa më shpejt t'i merrni humbjet tuaja, aq më të vogla do të jenë humbjet tuaja.

Për të menaxhuar siç duhet rrezikun, për të mbrojtur kapitalin tuaj dhe për të qëndruar në lojë, gjithçka që duhet të bëni është të mos investoni kurrë më shumë se sa mund të përballoni të humbni, në asnjë tregti të vetme. Sipas hulumtimit, tregtarët më të suksesshëm rrezikojnë më pak se 1% ose 2% të kapitalit të tyre tregtar në çdo pozicion të vetëm. Kjo do të thotë që ju i shkurtoni humbësit shumë përpara se të bëhen probleme të rëndësishme.

Tregtoni vetëm atë që mund të përballoni për të humbur
Tregtoni vetëm atë që mund të përballoni për të humbur

Në përgjithësi, sigurohuni që paratë me të cilat tregtoni nuk kanë detyrime të tjera të rëndësishme si pagesa e hipotekës suaj ose tarifat e shkollimit të fëmijëve tuaj. Duhet të jenë paratë tuaja shtesë. Nëse nuk keni para shtesë, vazhdoni të kurseni derisa të arrijë shumën e sigurt që ju nevojitet për të filluar tregtimin.

Tregtimi mund të jetë i varur dhe ka nevojë për nivele të larta disipline nëse nuk dëshironi që gjërat të dalin jashtë kontrollit. Në momentin që fitoni, mund të tundoheni të investoni më shumë në tregtinë tuaj të ardhshme, duke shpresuar të merrni një kthim më të madh. Kjo ndodh sepse rrezikimi i parave dhe fitimi ju jep një nxitim dopamine, gjë që ju bën të dëshironi të ndërmerrni rreziqe më të mëdha në ndjekjen e nxitimeve më të mëdha të dopaminës.

Prandaj, sigurohuni që të vendosni paraprakisht buxhetin tuaj të rrezikut dhe më pas t'i përmbaheni atij rreptësisht. Gjithashtu, fillimisht, shmangni çdo gjë që ka një potencial të pafund humbjeje, siç janë llogaritë e leveraged.

2. Mësoni gjërat thelbësore

Tregtimi ka rregullat dhe gjuhën e vet. Përpara se të investoni paratë tuaja të fituara me vështirësi, sigurohuni që të njihni të gjitha rregullat dhe strukturat e tregut. Ajo që duket të jetë një detyrë e thjeshtë në shikim të parë përfshin rreziqe, shpenzime dhe pasoja të fshehura.

Sigurohuni që të njihni kohët dhe kushtet më të mira të tregtimit, pasi ka skenarë specifikë kur strategjitë tuaja do të funksionojnë dhe ato nuk do të funksionojnë. Meqenëse tregjet financiare janë shumë të paqëndrueshme dhe ndjenja e publikut ndryshon me shpejtësi, sigurohuni që të shikoni gjendjen aktuale të tregut përpara se të tregtoni.

Mësoni gjërat thelbësore
Mësoni gjërat thelbësore

Për të shmangur konfuzionin, është gjithashtu e rëndësishme të mësoni termat e rëndësishëm të përdorur në tregti, si llojet e ndryshme të porosive. Këto përfshijnë urdhrat e tregut, urdhrat e ndalimit të kufirit, urdhrat e ndalimit dhe urdhrat kufi, ndër të tjera. Sigurohuni që të dini se si funksionon secila prej tyre dhe avantazhet dhe disavantazhet e tyre. Prandaj, kur tregu luhatet, ju do të dini se cilat lloje porosish të përdorni dhe cilat të shmangni, dhe si t'i trajtoni investimet dhe asetet tuaja si një profesionist.

Në thelb, profili juaj i rrezikut dhe potenciali i fitimit do të jenë më të shëndetshëm nëse dini më shumë për tregun. Mos hyni verbërisht në treg nëse nuk keni përvojë të mëparshme tregtare. Dhe kini kujdes për komisionet e tregtimit të ngarkuara nga shkëmbimet - mbitregtimi është një nga gabimet më të mëdha që bëjnë fillestarët.

3. Bëhuni të durueshëm

Durimi, disiplina dhe qëndrueshmëria janë thelbësore nëse doni të keni sukses në tregun financiar. Tregtimi nuk është aq i thjeshtë sa blerja dhe shitja. Tregu financiar është shumë i komplikuar nën sipërfaqe dhe nuk ka asnjë formulë apo pilulë magjike që t'ju ndihmojë ta kuptoni menjëherë. Prandaj, jini të përgatitur për të vënë në kohë për ta mësuar atë.

Është e rëndësishme të kuptoni se thjesht nuk mund të fitoni të gjitha tregtitë. Shumica e tregtarëve synojnë të fitoni rreth 50% deri në 60% të investimeve të tyre. Kjo është më se e mjaftueshme sepse ata fitojnë më shumë nga fituesit se sa humbin nga humbësit. Prandaj, duhet të jeni të durueshëm përpara se të shihni rezultate dhe duhet të pranoni se marrja e humbjeve është kostoja e të bërit biznes.

Është gjithashtu shumë e këshillueshme që të filloni pak nëse doni të bëni tregti si hobi. Është emocionuese dhe shpërblyese të shohësh investimet e tua të vogla duke u rritur me kalimin e kohës pa kompromentuar kursimet ose objektivat financiare afatgjata. Ju nuk duhet të mendoni për tregtimin nëse nuk keni tashmë një stabilitet financiar afatgjatë.

Për më tepër, tregjet financiare janë dinamike. Për të qëndruar në krye të lojës, duhet të investoni kohën tuaj dhe të vazhdoni të mësoni.

4. Njihni rreziqet e tregtimit si një hobi

Në përgjithësi, ka rreziqe të ndryshme në tregti. Nëse jeni fillestar që tregton letra me vlerë me paqëndrueshmëri të ulët/rrezik të ulët, ju mund të humbni shpejt paratë tuaja në tarifat e transaksionit nëse mbitregtoni. Nga ana tjetër, ju gjithashtu mund të humbni para duke dështuar në monitorimin e rregullt të tregut, duke humbur kështu lëvizjet / kthimet e rëndësishme.

Njihni rreziqet e tregtisë si një hobi
Njihni rreziqet e tregtisë si një hobi

Llojet e ndryshme të investimeve kanë nivele të ndryshme rreziku. Investimi në letrat me vlerë të menaxhuara mund të sigurojë një rrjedhë të qëndrueshme dhe të parashikueshme të të ardhurave. Ato janë ideale për planifikim financiar të kujdesshëm, sepse një ekip specialistësh monitoron portofolin dhe merr vendime çdo ditë.

Kriptomonedhat, spread-et, çiftimet, monedhat dhe Kontratat për Diferencën (CFD) janë të njohura në mesin e tregtarëve hobiistë. Këto automjete janë magjepsëse sepse janë të paqëndrueshme. Për më tepër, ndërmjetësit ofrojnë levë dhe diferencë, duke përshpejtuar fitimet dhe humbjet. Është e qartë se këto vijnë me shumë rreziqe pasi mund të humbni gjithçka brenda pak minutash.

5. Kërkoni udhëzime nga burime me reputacion

Të gjithë duket se kanë këshilla tregtare, veçanërisht në tregjet e demit. Disa nga këta njerëz dhe këshillat e tyre janë të vërteta, ndërsa shumica jo. Nëse po tregtoni pak para për argëtim, mund të mos shqetësoheni shumë për cilësinë e tregtisë. Megjithatë, nëse keni vendosur të investoni një shumë të konsiderueshme, është mirë të kërkoni këshilla nga burime me reputacion dhe, më e rëndësishmja, të bëni kërkimet tuaja.

Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth tregtimit, filloni duke lexuar klasikët e tregtimit. Pastaj flisni me këshilltarin tuaj financiar pasi ata mund t'ju ndihmojnë të kuptoni qasjen më të mirë për rrethanat tuaja personale. Ju nuk do të zgjoheni nesër si një investitor me përvojë me një portofol investimesh në det të hapur, por kjo nuk duhet t'ju shqetësojë sepse tregtimi është një përvojë e vazhdueshme mësimore. Këshilltari juaj financiar mund t'ju ndihmojë gjithashtu të kuptoni se si paratë tuaja mund të funksionojnë më mirë pasi të keni vendosur objektivat tuaja financiare, stabilitetin dhe planin afatgjatë të investimeve.

Është gjithashtu një ide e mirë të hulumtoni kriptovalutat përpara se të investoni paratë tuaja. Coinmarketcap është një faqe interneti shumë e rekomanduar ku mund të merrni informacion për çdo kriptomonedhë dhe token të disponueshëm. Informacioni përfshin kapitalizimin, ofertën dhe vëllimin e tregtisë, ndër të tjera.

Një mënyrë tjetër e mirë për të mësuar më shumë rreth kriptomonedhave është të lexoni lajme të lidhura me kriptomonedha në bloget dhe botimet kryesore. Ndonjëherë mund të gjeni informacione të vlefshme në mediat sociale si bisedat në Telegram dhe Quora.

Fjalët përfundimtare

Kriptovalutat janë bërë një nga mjetet kryesore për tregtim. Për disa njerëz, tregtia është bërë madje një hobi dhe diçka për të cilën ata shpenzojnë disa orë në javë. Megjithatë, përpara se të hidheni në kokë së pari, merrni kohë për të mësuar rreth tregtimit për të shmangur humbjet. Zgjidhni shkëmbimin dhe portofolin më efektiv, si dhe mjetet e krahasimit dhe menaxhimit të aseteve.