Tregtim i automatizuar i kriptove

Obligacionet mbrapsht

Dy institucione financiare, Silvergate Capital dhe Silicon Valley Bank (SVB), u shembën në fillim të javës së kaluar për shkak të një sërë vendimesh të pafat investimi të cilat u ekspozuan nga shtrëngimi i normave të interesit global. Kolapset erdhën pasi institucionet investuan sasi të mëdha kapitali në obligacione të qeverisë amerikane me afat të gjatë, të cilat konsideroheshin me rrezik relativisht të ulët. Megjithatë, ndërsa normat e interesit u rritën me shpejtësi për të luftuar inflacionin spirale, portofolet e obligacioneve filluan të humbnin vlerë të konsiderueshme. Si rezultat, kur kërkesat për para u rritën mjaftueshëm, Silvergate dhe SVB duhej t'i shisnin ato aktive mbështetëse me humbje të konsiderueshme. Silvergate njoftoi një humbje prej 1 miliard dollarësh nga shitja e aseteve në tremujorin e katërt të vitit të kaluar, ndërsa SVB humbi 1.8 miliardë dollarë. Në të dyja rastet, obligacionet e thesarit të SHBA-së përbënin pjesë të mëdha të likuidimeve. SVB, dikur banka e 16-të më e madhe në SHBA, njoftoi më pas një rritje kapitali prej 1.75 miliardë dollarësh për të mbyllur vrimën e shkaktuar nga shitja e portofolit të saj të obligacioneve. Siç mund të parashikohej, ky lajm rezultoi në një rritje të rezervave të bankës dhe dy ditë më vonë, banka u rrëzua, duke shënuar dështimin më të madh të bankës në SHBA që nga kriza financiare globale. Qeveria e SHBA-së që atëherë ka garantuar të gjitha depozitat e klientëve të bankës, e cila është përpjekur të trajtojë shqetësimet e përhapjes së përhapur dhe rrjedhave të mëtejshme në rezervat e bankave të tjera. Pas rënies së këtyre institucioneve, Rezerva Federale shpalli Programin e financimit me afat bankar (BTFP), i cili do t'u sigurojë bankave dhe institucioneve të tjera depozituese kredi emergjente. Megjithatë, JPMorgan ka deklaruar që atëherë ky program mund të injektojë deri në 2 trilion dollarë në sistemin bankar amerikan, gjë që do të anulonte çdo shpresë për lehtësimin e presioneve inflacioniste. 

E gjithë biseda në vitet e fundit ka qenë për mbrojtjen e sistemit bankar nga kripto. Megjithatë, për ironi, ne patëm një situatë ku një aktiv dixhital duhej të mbrohej nga sistemi bankar. Debakli i SVB bëri që USDC të humbasë përkohësisht lidhjen e saj pasi u zbulua se emetuesi i saj, Circle, kishte 3.3 miliardë dollarë të mbyllur në një llogari bankare SVB. Stablecoin ra në 0.88 dollarë gjatë fundjavës përpara se të rikuperohej pasi u njoftua garancia e depozitave të qeverisë amerikane. 

Këto ngjarje kanë nxjerrë në pah një problem të nënvlerësuar me rritjen e normave të interesit për të mbretëruar në inflacion. Emetimi i bonove të reja të thesarit me yield-e më të larta shkakton uljen e vlerës së tregut të obligacioneve ekzistuese me yield-e më të ulëta. Si rezultat, të gjitha bankat që mbajnë një sasi të konsiderueshme të Treasurys si kolateral të kërkuar ligjërisht janë të cenueshme ndaj të njëjtit rrezik që ka prekur bankat si Silvergate dhe Silicon Valley Bank. Kohët e fundit, u duk sikur efektet ngjitëse ishin përhapur në gjigantin bankar zviceran Credit Suisse kur stoku i tyre filloi të binte ndjeshëm pasi u ngritën pyetje për stabilitetin e bankave. Megjithatë, që atëherë, banka ka siguruar një litar shpëtimi prej 44.5 miliardë paund nga banka qendrore zvicerane. Rëndësia e kësaj nuk duhet nënvlerësuar. Credit Suisse menaxhon asete në rajonin prej 1.6 trilion dollarë. Nëse banka shembet, ajo mund të shkaktojë një efekt domino, duke sjellë një krizë të ngjashme me vitin 2008.

Në përgjithësi, do të ishte ironike nëse rritja e normave të interesit nuk do të ulte inflacionin, por në vend të kësaj do të rezultonte në kolaps të një numri bankash si rezultat i basteve të tyre të këqija mbi thesaret. Megjithë këtë trazirë të tregut, dje, Banka Qendrore Evropiane i qëndroi planit të saj dhe shkoi me një rritje të normës prej 50bps që do të thotë se Credit Suisse mund të mos jetë ende jashtë pyllit. Javët e fundit, tregu kishte vendosur çmime në një rritje të normës prej 50 bps nga Fed. Megjithatë, kolapsi i SVB-së dhe rreziqet më të gjera për sistemin financiar mund ta bëjnë Fed-in të rrisë normat e interesit me jo më shumë se një çerek pikë përqindjeje javën e ardhshme, me disa institucione si Barclays që presin që Fed të ndalojë të gjitha rritjet e normave.

Pavarësisht këtyre ngjarjeve, ditët e fundit Bitcoin ka tejkaluar ndjeshëm tregjet. Që nga 11 marsi, Bitcoin është rritur mbi 20% ndërsa klasat e tjera të aktiveve janë rritur midis 0-2% me rendimentet e SHBA-së 10-vjeçare rreth 4%. Arsyet kryesore për këtë ka shumë të ngjarë të zbresin në zbutjen e të dhënave të IÇK-së së SHBA-së së bashku me zvogëlimin e gjasave për rritje të normave në të ardhmen si pasojë e ngjarjeve të javës së kaluar. Ironikisht, ndërsa inflacioni dhe kriza bankare tani duken më shumë me gjasë, pritshmëria për më shumë likuiditet ka dhënë një vrull rritës për aktivet me rrezik, si Bitcoin. 

Shikoni grafikun në TradingView këtu.