Tregtim i automatizuar i kriptove

Kafshimet e ariut

Të mërkurën, perdja u hoq në procesverbalin e fundit të takimit të FOMC, duke zbuluar një nivel të habitshëm ndarjeje midis anëtarëve të Fed në lidhje me rritjen e mundshme të normave të interesit për takimin e ardhshëm të planifikuar për 14 qershor.

Ndërkohë që uniteti dhe konsensusi shpesh pikturojnë tablonë brenda këtyre takimeve, ky takim i veçantë është shënuar nga perspektiva kontradiktore dhe një shkallë pasigurie. Një nëngrup anëtarësh tani po shprehin shqetësime në rritje për rrezikun e shtrëngimit të tepërt. Këto shqetësime burojnë nga efekti i natyrshëm i vonesës së rritjes së normave, një fenomen që mund të pengojë pa dashje rritjen ekonomike nëse nuk menaxhohet me maturi. Ekziston një shqetësim në rritje se shtypja e butonit të rritjes së normës shumë shpejt mund të nisë një zinxhir ngjarjesh që mund të pengojnë rimëkëmbjen e ekonomisë. Tensioni është i dukshëm ndërsa i afrohemi takimit të afërt të qershorit dhe tregjet presin me pritje për të parë se si do të funksionojë kjo mosmarrëveshje e brendshme brenda Fed në procesin e tyre të vendimmarrjes. A do ta fitojnë ditën thirrjet për kujdes apo do të marrin frenat zërat që mbështesin politikën monetare më të shtrënguar? Vetëm koha do ta tregojë, duke shtuar një shtresë tjetër pritjeje dhe intrigash në narrativën ekonomike që po shpaloset.

Në një peizazh me pikëpamje të ndryshme, kishte një konsensus midis zyrtarëve për një çështje të veçantë: nevojën urgjente për një rritje në kohë të kufirit të borxhit. Zyrtarët e Fed e panë këtë veprim jo vetëm si të domosdoshëm, por absolutisht vendimtar në sigurimin e stabilitetit fiskal dhe ruajtjen e besueshmërisë së ekonomisë së vendit. Ky unanimitet në një klimë të ndarë nxjerr në pah peshën e situatës, duke përforcuar rëndësinë e veprimit të shpejtë dhe vendimtar për të menaxhuar krizën e afërt të tavanit të borxhit.

Ndërkohë, duket se ka një shkallë të lartë besimi në treg se mund të arrihet një marrëveshje, edhe pse ka pak prova për të mbështetur këtë optimizëm. Tregu, si një lojtar shahu që mendon disa lëvizje përpara, tashmë ka filluar të marrë parasysh implikimet e asaj që mund të ndodhë menjëherë pas përfundimit të marrëveshjes. Pritet që të dyja palët të arrijnë një konsensus së shpejti, ndoshta deri në fundjavë, duke vendosur terrenin për një votim vendimtar si në Dhomë ashtu edhe në Senat javën e ardhshme. Megjithatë, ky nuk është vetëm një votim – është ai që kërkon një shtrëngim duarsh dypartiake, një spektakël i rrallë në botën e politikës moderne amerikane. Me kusht që Kongresi të mbështesë marrëveshjen, me gjasë duke e shtyrë tavanin e borxhit deri në vitin 2025, Thesari më pas do të përballet me një detyrë monumentale. Ajo do të duhet të rimbushë me shpejtësi rezervat e saj në para, duke bërë të nevojshme emetimin e një numri të madh bonosh thesari. Për të përcaktuar sasinë, ne po flasim për 500 miliardë dollarë që do të kërkohen menjëherë pas marrëveshjes, duke u zgjeruar më tej në 1.2 trilion dollarë vetëm në gjysmën e dytë të 2023. Krahas shtrëngimit të vazhdueshëm sasior, kjo ka të ngjarë të sjellë një tërheqje të konsiderueshme në likuiditet, me ndikimin më të dukshëm që është rritja e yield-eve në USD. Tashmë po shohim pasojat fillestare me një rritje të mprehtë të yield-eve përgjatë kurbës. Ky përshkallëzim ka forcuar më pas USD dhe ka ushtruar presion në rënie mbi çmimet e arit.

Nga një këndvështrim teknik, përditësimi i fundit i tregut theksoi se tregues të ndryshëm teknikë po sugjeronin një rritje të ardhshme të momentit të rënies për Bitcoin, i cili, siç u vërejt, me të vërtetë u shpalos gjatë dy javëve të fundit. Një pikë e rëndësishme me interes për t'u theksuar është se niveli i mbështetjes prej 26,500 dollarësh u shkel kohët e fundit, me gjasë që do të thotë se vëmendja e disa tregtarëve do të zhvendoset drejt hyrjes në pozicione të shkurtra. Kjo mbështetet nga fakti se MA9 dhe MA100 duken të përgatitur për një kalim bearish. MACD është një tjetër tregues thelbësor që ia vlen të vëzhgohet. Duke përmbysur narrativën e rënies, linja MACD duket e gatshme të ngjitet mbi vijën e saj të sinjalit, duke lënë të kuptohet për një ndryshim të mundshëm rritës. Duke reflektuar në shfaqjen e mëparshme të një kryqëzimi të tillë, Bitcoin u rrit dukshëm nga 22,000 dollarë në mbi 30,000 dollarë.

Ndërsa jemi në prag të vendimeve potencialisht transformuese si nga Rezerva Federale ashtu edhe nga Kongresi, tregu duket se po lundron në një det pasigurie. A do të jemi dëshmitarë të një lundrimi të pandërprerë nëpër këto ujëra të turbullta, apo do të kapemi në stuhinë e trazirave të papritura? Vetëm javët e ardhshme do të japin përgjigjen.