Tregtim i automatizuar i kriptove

Midis një BlackRock dhe një Tornado

Lidhja midis financave tradicionale dhe kriptos është e lidhur më ngushtë se kurrë më parë, pasi kërkesa institucionale për klasën e aseteve tona të çmuara rritet me shpejtësi. Javën e kaluar ne pamë BlackRock, menaxheri më i madh i aseteve në botë me afërsisht 8.5 miliardë dollarë nën menaxhim, duke miratuar bitcoin duke ofruar një besim privat bitcoin për investitorët e tyre me bazë në SHBA. Duke qenë menaxheri më i madh i aseteve në botë, ka të ngjarë që të gjithë konkurrentët e tyre të ndjekin shpejt shembullin për të siguruar që ata gjithashtu ofrojnë aftësi për klientët e tyre.

Për të siguruar akses shtesë, BlackRock gjithashtu bashkëpunoi me Coinbase për të ofruar infrastrukturë për klientët e tyre institucionalë për të investuar në asete kripto. Softueri kryesor i menaxhimit të portofolit të BlackRock në industri, Aladdin, përdoret nga mbi 200 nga investitorët më të mëdhenj institucionalë në botë dhe menaxhon mbi 21 trilion dollarë aktive. Aladdin dhe Coinbase do të kombinojnë forcat për të ofruar një sistem të pandërprerë të menaxhimit të portofolit për kripto, me Coinbase që trajton ekzekutimin dhe ruajtjen e aseteve ndërsa Aladdin do të trajtojë aspektet e menaxhimit të portofolit gjatë gjithë ndërfaqes Aladdin. Mund të argumentohet se ky është një hap i madh në vërtetimin e legjitimitetit të bitcoin, veçanërisht me BlackRock që është ndikuesi kryesor në investimet ESG. Ai gjithashtu tregon kërkesën për ekspozim ndaj aktivit nga klientët institucionalë të BlackRock.

Tornado Cash – shërbimi popullor i përzierjes që mundëson privatësinë në zinxhir – u vu nën një sulm të fortë javën e kaluar nga qeveritë në mbarë botën. Zyra e Departamentit të Thesarit të SHBA-së për Kontrollin e Pasurive të Huaja (OFAC) sanksionoi protokollin – duke çuar në çdo amerikan që përdorte faqen të shkelte ligjet e sanksioneve. Sanksioni u argumentua për shkak të numrit të lartë të supozuar të fondeve të paligjshme që pastroheshin përmes protokollit dhe për të parandaluar grupet e hakerëve, si Grupi Lazarus, nga pastrimi i fondeve të vjedhura të kriptove. Autoritetet holandeze arrestuan një nga zhvilluesit e protokollit dhe kanë deklaruar se do të ndërmarrin veprime të mëtejshme kundër DAO-ve që mund të mundësojnë pastrimin e parave. A mund të jetë ky fillimi i luftës ndaj Financave të Decentralizuara (DeFi)?

Implikimet e të qenit i lidhur ose i parë duke lehtësuar aktivitetin në zinxhir, me një portofol në lidhje me Tornado Cash kanë nxitur gjithashtu protokollet "të decentralizuara" për të ndaluar adresat që të përdorin shërbimet e tyre për të qëndruar në përputhje me organet rregullatore. Për shkak të transparencës dhe aksesit të kriptove, çdo individ mund të dërgojë çdo gjë në çdo adresë portofol, me pronarin të paaftë për të ndaluar portofolin e tyre nga marrja e transaksioneve.

Ndalimi i Tornado Cash shkaktoi një sulm tërheqjesh nga protokolli në kuletat e personave të famshëm, si Jimmy Fallon dhe Dave Chappelle, duke i çuar ata të shkelin ligjet e sanksioneve dhe të dënoheshin deri në 30 vjet burg ... teknikisht. Aave, protokolli popullor i huadhënies dhe huamarrjes, ndaloi portofolin e themeluesit të Tron, Justin Sun, pasi atij iu dërguan fonde nga Tornado Cash nga i njëjti ent i panjohur.

Akti i ndalimit të adresave të portofolit të Aave ka krijuar një bujë në komunitetin e kriptove, me shumë individë që dyshojnë se sa të decentralizuara janë në të vërtetë këto protokolle me aftësinë e tyre për të ndërhyrë dhe për të ndaluar adresat e portofolit. Disa komentues kanë argumentuar se akti i dorëzimit të qeverisë bie plotësisht në kundërshtim me etikën e kriptos dhe DeFi. Qendra e monedhave, grupi i mbrojtjes së privatësisë së kriptove, ka deklaruar se do të kundërshtojë sanksionin pasi ai "tejkalon autoritetin ligjor [OFAC]".

Që nga fillimi i kriptos, shtetet-kombe që përdorin kripto-n për përfitimin e tyre u panë si shefi i fundit përpara adoptimit global. Javën e kaluar Irani financoi një import me vlerë 10 milionë dollarë duke përdorur kripto. Përdorimi i tyre është nxitur për shkak se ata janë vendi i dytë më i sanksionuar në botë pas Rusisë – duke kufizuar aftësinë e tyre për të tregtuar me kombet e tjera duke përdorur sistemet ekzistuese bankare. Një nga ministrat e vendit deklaroi gjithashtu se "Deri në fund të shtatorit, përdorimi i kriptomonedhave dhe kontratave inteligjente do të përdoret gjerësisht në tregtinë e jashtme me vendet e synuara".

Rritja e përdorimit të kriptove nga shtete si Irani mund të shihet si një thikë me dy tehe. Ai demonstron parimet kryesore të sovranitetit dhe paanshmërisë ku çdo individ duhet të ketë të drejtën për të transferuar vlerën. Megjithatë, në varësi të preferencës suaj gjeopolitike, mund të konsiderohet e dobishme vetëm nga ata që nuk janë pranuar në sistem dhe ndoshta njerëzit e gabuar.

Ky rast përdorimi në rritje në prevalencë mund t'u japë gjithashtu besim të mëtejshëm qeverive për të ndaluar dhe rregulluar kripto-mat me argumentin dhe atutën e sigurisë kombëtare. Anasjelltas, Ukraina ka përdorur kripto-n për të mbledhur më shumë se 100 milionë dollarë donacione për të ndihmuar luftën e tyre kundër Rusisë – gjë që ka të ngjarë të shihet si pozitive nga të njëjtët njerëz që dënojnë përdorimin e saj nga Irani. Si me çdo teknologji, përdorimi dhe përdoruesit përcaktojnë moralin e saj, pavarësisht se teknologjia mbetet gjithmonë e paanshme.

Kur analizojmë veprimin e çmimeve, këto zhvillime nuk kanë pasur një ndikim të madh në çmimin e bitcoin. Nga një këndvështrim teknik, bitcoin është i pozicionuar midis një shkëmbi dhe një vendi të vështirë në një kanal në rritje, me nivelin e 24,500 dollarëve që rezulton i vështirë për t'u goditur. Mesatarja lëvizëse 100-ditore është gjithashtu në këtë nivel. Një mbyllje më e lartë kohore mbi këtë nivel mund të jetë një tregues i fortë se tubimi mund të vazhdojë me objektivin tjetër që ka të ngjarë të jetë niveli prej 28,000 dollarësh ku u hap qiriu vjetor i vitit 2021 dhe ku u konsoliduam gjatë verës 2021. Refuzimi nga këtu mund të na bëjë të ritestojmë nivelet më të ulëta dhe Mesatarja lëvizëse 200-javore që ndodhet rreth 23,000 dollarë.

Megjithatë, me frikën dhe lakminë që kanë arritur nivelet më të larta të parë në 4 muajt e fundit dhe Dogecoin dhe Shiba Inu pompojnë fort, këto janë shenja treguese se një majë e përkohshme e tregut mund të jetë duke u formuar. S&P 500 po prek gjithashtu një rezistencë të fortë rreth nivelit të 4,300 dollarëve dhe me përfshirje edhe më tej institucionale dhe sisteme të ndërthurura të menaxhimit të portofolit, refuzimi nga ky nivel mund të jetë katalizatori për një kthim në nivele më të ulëta – me kriptomin që mund të marrë goditjen më të rëndë.

Ndërtoni rregulla dhe automatizoni tregtitë tuaja BTC tani duke përdorur Coinrule! (https://coinrule.com/)