bitcoin për dummies
Tregtim i automatizuar i kriptove

Bitcoin për dummies – Gjithçka që duhet të dini për Bitcoin si fillestar

"Unë jam këtu për teknologjinë!" Ky është pretendimi i shumë investitorëve të kriptove. Po ju? A iu bashkuat hapësirës së kriptove vetëm për shkak të mundësive joshëse të fitimit? Apo dëshironi të merrni pjesë në revolucionin e ri dixhital? Ndonjëherë është mirë t'i vësh gjërat në perspektivë. Bëni një hap prapa nga paqëndrueshmëria ditore e çmimeve. Këtu është një udhëzues i shpejtë në lidhje me Bitcoin për dummies. Këto janë konceptet kryesore që duhet të dini për kriptomonedhën më të vlefshme në treg.

Si funksionon Bitcoin

Le ta fillojmë këtë udhëzues Bitcoin për dummies nga baza. Bitcoin ka lindur si një sistem alternativ pagesash, i konsideruar gjithashtu si kriptomonedha e parë. Satoshi Nakamoto zhvilloi Bitcoin si një alternativë të decentralizuar ndaj infrastrukturës tradicionale financiare. Letra e bardhë e Bitcoin, e lëshuar në vitin 2008, është një gjë që duhet lexuar për të gjithë ata që vërtet duan të kuptojnë se çfarë përfaqëson Bitcoin në ditët moderne.

Letër e bardhë Bitcoin nga Satoshi Nagamoto

Si fillestar, nuk keni nevojë të kuptoni teknikat e Bitcoin për ta përdorur atë. Këto janë dy aspektet më të rëndësishme që duhen mbajtur parasysh.

 • Rrjeti është plotësisht i decentralizuar. Kjo do të thotë se të gjitha transaksionet janë të aksesueshme publikisht dhe nuk ka asnjë organ qendror që vërteton ose menaxhon konfirmimet. Mund të lexoni më shumë rreth algoritmit të konsensusit të Bitcoin këtu.
 • Furnizimi i Bitcoin është fiks. Do të ketë vetëm 21 milionë monedha të disponueshme në treg, duke futur një element të mungesës që i shton vlerë të konsiderueshme rrjetit.

Pse transaksionet janë të sigurta

Pavarësisht informacionit që qarkullon në media për paqëndrueshmërinë e kriptomonedhave, Bitcoin është më i sigurt në krahasim me disa sisteme financiare. Teknologjia themelore, e njohur si blockchain, është një libër publik dhe i decentralizuar i siguruar nga kriptografia. Çdokush mund të paraqesë ose vërtetojë një transaksion pa censurë, për sa kohë që pjesëmarrësit respektojnë rregullat e rrjetit.

Pasi një minator vërteton një bllok, të gjitha transaksionet e përfshira janë praktikisht të pamundura për t'u kthyer. Sa më shumë blloqe të ndjekin konfirmimin fillestar, aq më e vështirë është manipulimi i këtyre transaksioneve.

Rrjeti i Bitcoin është krijuar për të vërtetuar blloqet çdo dhjetë minuta. Ky është një objektiv mesatar. Kur dërgoni një transaksion, rrjeti kërkon të tregojë tarifën maksimale që jeni gati të paguani për të konfirmuar transaksionin. Meqenëse minatorët kanë nxitjen për të minuar blloqe për të mbledhur tarifat e transaksioneve, sa më e lartë të jetë tarifa që angazhoheni të paguani, aq më të shpejta do të jenë konfirmimet.

Transferimi i Bitcoin

Decentralizimi dhe mungesa e një ndërmjetësi që menaxhon transaksionet do të thotë që ju jeni plotësisht përgjegjës për çdo transferim. 

Gjëja më e rëndësishme kur transferoni Bitcoin është adresa e marrësit. Si rregull i përgjithshëm për Bitcoin për dummies, ju duhet të shmangni disa nga kurthet më të zakonshme për të siguruar që të keni një transaksion të sigurt dhe të shmangni humbjen e fondeve tuaja.

 • Gjithmonë kontrolloni dy herë rrjetin që po përdorni për t'u siguruar që portofoli i destinacionit është në të njëjtin zinxhir. Dërgimi i fondeve në rrjetin e gabuar, siç është dërgimi i Bitcoin në një adresë të bazuar në Etheruem, do të çojë në humbjen e monedhave tuaja.
 • Gjithmonë kontrolloni shumën që po dërgoni. Vendosja e një tepricë të monedhave mund të rezultojë në një humbje të përhershme. Nëse nuk e njihni marrësin, nuk mund t'i rikuperoni kurrë monedhat shtesë që keni dërguar.
 • Gjithmonë i kushtoni vëmendje adresës së destinacionit. Vendosja e një adrese të gabuar do të rezultojë në humbjen e fondeve. Gjithashtu, kini kujdes nga mashtrues ose hakerë që mund të përpiqen të ndryshojnë adresën e destinacionit për të vjedhur fondet tuaja.

Për të shmangur këto gabime dhe për të mbrojtur fondet tuaja, sigurohuni që të ndiqni hapat për të siguruar transaksionin.

 • 1. Kopjo dhe ngjit adresën – kjo eliminon gabimet gjatë shkrimit të adresës.
 • 2. Verifikoni që adresa e kopjuar ekziston – vizitoni a blockchain explorer, ngjisni adresën në shiritin e kërkimit dhe do të shihni nëse adresa ekziston apo jo.
 • Kontrolloni tre herë adresën – sigurohuni që karakteret e para dhe të fundit të adresës përputhen me portofolin origjinal ku po i dërgoni monedhat.
Transaksionet e Bitcoin në blockchain
Si shfaqen transaksionet në blockchain. referim

Ruajtja e Bitcoin

Ka mënyra të ndryshme që ju mund të ruani Bitcoin. Shumica e fillestarëve mbështeten në shkëmbimet për të ruajtur fondet e tyre, por siguria varet nga infrastruktura e sigurisë së bursës. Shkëmbimet shpesh hakohen dhe rrallëherë ka sigurim sigurie për të mbrojtur fondet tuaja. Për këtë arsye, merrni parasysh ruajtjen e monedhave vetëm në shkëmbime të mëdha me një reputacion të fortë. Gjithashtu, nëse jeni një investitor afatgjatë, mbajtja e monedhave në një bursë duhet të konsiderohet një opsion i përkohshëm, veçanërisht nëse nuk bëni transaksione të shpeshta.

Nëse nuk dini nga të filloni, Binance është një opsion i shkëlqyer për fillestarët.

Kur mbani monedha në një shkëmbim, ju teknikisht nuk i zotëroni ato. Shkëmbimi ka një detyrim në lidhje me ju për t'ju lejuar të aksesoni fondet me kërkesën tuaj. Nga ana tjetër, mund të konsideroni lëvizjen e monedhave tuaja në një portofol jo-kujdestar, i cili do t'ju mundësojë të keni kontroll të plotë mbi fondet tuaja. 

Trezor ofron kuleta harduerike

Mënyrat më të mira për të ruajtur Bitcoin

Mënyra më e sigurt për të ruajtur bitcoin duhet të jetë në një portofol Bitcoin. Llojet e ndryshme të kuletave përfshijnë:

 • Kuletat prej letre – ju printoni një çelës privat ose kodin e tij përkatës QR në letër dhe mund ta mbani të sigurt nga sytë e spiunazhit.
 • Kuletat e nxehta - këto janë instaluar në telefonin inteligjent ose kompjuterin tuaj dhe janë të lidhura me internetin, prandaj emri. Guarda është një nga opsionet më të mira për të ruajtur Bitcoin dhe dhjetëra kriptovaluta të tjera.
 • Hardware/Portofoli i Ftohtë – këto kuleta nuk janë të lidhura me internetin, kështu që ka më pak rrezik që një haker të vjedhë fondet tuaja. Ledger është një nga kuletat harduerike më të njohura në treg.
 • Kuletat me shumë shenja – këto kërkojnë më shumë se një person për të autorizuar transaksionet. Mendoni si një llogari të përbashkët ku kërkohen nënshkrime të shumta për të transferuar ose marrë Bitcoin.
 • Kuletat deterministike hierarkike (HD) janë më teknike dhe kanë kredenciale të sigurisë së lartë dhe ju nevojitet një model ose një fjalëkalim për t'i aksesuar ato. Ata gjenerojnë çelësa të ndryshëm privatë dhe i maskojnë që të duken si çelësa të zakonshëm.

Lloji i portofolit që zgjidhni për të ruajtur bitcoin-in tuaj do të varet nga ekspertiza juaj teknike dhe lloji i transaksioneve që trajtoni. Secili ka të mirat dhe të këqijat e veta, por kuletat e nxehta dhe harduerike zakonisht plotësojnë nevojat e investitorëve fillestarë.

E ardhmja e Bitcoin për dummies

Bitcoin i ka mbijetuar luhatjeve të çmimeve dhe aktualisht është kriptomonedha më e vlefshme. Ndërsa rënia e çmimit do t'ju demotivojë, Bitcoin gjen gjithmonë një mënyrë për të rifituar vlerën e humbur dhe për të kapërcyer për të arritur varg çmimesh të reja. 

Ëndrra e Satoshit ishte të krijonte një monedhë pa manipulime, por duket se risia po zbehet.

Në ditët e sotme, Bitcoin ka evoluar ndjeshëm nga ideja origjinale. Më shumë raste përdorimi shfaqen çdo vit. Qeveritë në mbarë botën po e përqafojnë këtë teknologji të re, me El Salvadorin që e njeh atë si një kurs zyrtar ligjor. 

Bitcoin është në rrugën e duhur për të fituar një adoptim global midis investitorëve me pakicë. Në të njëjtën kohë, institucionet gjithashtu pranojnë rëndësinë e Bitcoin si një klasë e re aktivesh të investueshme në zhvillim.

Përfundim

Përvetësimi i Bitcoin ka sjellë përparime teknologjike. Minierat po bëhen efikase dhe kjo do të çojë në revolucionin e ardhshëm financiar. Qëllimi i këtij udhëzuesi Bitcoin për dummies është të hedhë dritë mbi natyrën e vërtetë të Bitcoin, duke veçuar konsideratat afatshkurtra të orientuara nga çmimi. 

Kur bëhet fjalë për zgjedhjen e kuletave dhe shkëmbimeve, sigurohuni që të bëni kujdesin tuaj të duhur. Njohuria në hapësirën e kriptove është aseti më i vlefshëm. Kur trajtohet me kujdes dhe nga pikëpamja e njohurive, Bitcoin do të funksionojë për ju.

Në fund të fundit, a jeni këtu për teknologjinë apo çfarë?