Tregtim i automatizuar i kriptove

Baticat Kozmike, Përparimet Ekonomike

Me mbylljen e pushimit të 4 korrikut, ne u nisëm drejt gjysmës së dytë tradicionale të vitit fiskal tregtar. Dita e Pavarësisë së këtij viti erdhi me një theks të shtuar – Hënën e Plotë “Super”. Për tregtarët më supersticioz, kjo shënoi Superhënën e parë të vitit dhe fillimin e një serie prej katër vetash që do të jenë të dukshme deri në fund të shtatorit. Ndoshta ka më shumë tregtarë supersticiozë nga sa mendonim, pasi tendencat e tregut duket se ndryshojnë gjatë kësaj ngjarjeje qiellore.

Në tre vitet e fundit, ndryshimet janë vërejtur vazhdimisht gjatë javëve kur Superhëna shfaqet dhe zbehet. Në vitin 2020, periudha nga 9 marsi deri më 7 maj dëshmoi një grumbullim astronomik prej 161% brenda tregut Bear, i ngjashëm me një feniks që ngrihet nga hiri. Në të kundërt, intervali i vitit 2021 nga 27 prilli deri më 24 qershor u shënua nga një kapitullim prej 51% në një treg Bull, që të kujton rënien e Icarus. Kohët e fundit, nga 14 qershori deri më 12 gusht 2022, tregjet pësuan një kërcim të fuqishëm prej 43% në mes të një tregu Bear.

Me ngjarjet qiellore dhe përmbysjet e tregut të freskëta në mendjet tona, le të zerohemi tani në peizazhin aktual. Deri më tani, siç tregon grafiku i mësipërm, tregjet e kësaj jave janë karakterizuar nga një ndjenjë rreziku, me stoqet dhe kriptovalutat në rritje të lehtë midis 0-2% ndërsa normat e interesit kryesisht kanë mbetur statike. Arabia Saudite dhe Rusia kanë miratuar shkurtime më të thella në prodhimin e tyre të naftës pasi çmimet e naftës vazhdojnë të jenë të ndrydhura dhe të paqëndrueshme për shkak të kërkesës së dobët. Këto çmime të paqëndrueshme paraqesin kushte ideale tregu për t'i shfrytëzuar skalperët. Ndërkohë, nga shumë vëzhgues të tregut, inflacioni parashikohet të stabilizohet rreth 3-4% në fund të vitit, i ndikuar nga zhdukja graduale e efekteve pozitive të bazës pas rënies së çmimeve të naftës në këtë tremujor. Si i tillë, tregtarët mund të mendojnë të ndërtojnë një mbrojtje kundër inflacionit duke shpërndarë kapital për aktivet që kanë një histori të lulëzimit në klimat inflacioniste, të tilla si metalet e çmuara si ari, pronat e pasurive të paluajtshme ose aksionet e firmave që zotërojnë një levë të fortë çmimi. Pyetja e madhe për tregtarët e kriptove do të jetë nëse BTC më në fund do të shihet si një tjetër aktiv "mbrojtës inflacioni".


Në anën makro, ndërsa perdet bien në javën e tregtimit, qëndrimi i Rezervës Federale shfaqet me qartësi dhe paralelizohet në mënyrë intriguese me një rritje të yield-eve afatgjatë në SHBA. Pas publikimit të minutave të takimit të FOMC të mërkurën, norma e terminalit të Fed mbeti e qëndrueshme në 5.4%, në sinkron me narrativën e fundit të politikës. Siç pritej, Fed vazhdon të mbajë një qëndrim të ashpër. Procesverbali përsërit atë që Powell ka komunikuar gjatë javëve të fundit: një konsensus midis anëtarëve të Fed se rritje shtesë të normës do të jenë të nevojshme këtë vit, duke nënkuptuar se Fed është në një rrugë të qëndrueshme drejt një rritjeje tjetër të normës këtë muaj. Kjo trajektore është parashikuar në masë të madhe, pasi tregjet tashmë po vlerësojnë me rreth 33 pikë bazë rritjesh të mëtejshme. Për më tepër, yield-et afatgjata të SHBA-së kanë arritur nivelin e tyre më të lartë që nga marsi pas rritjes më të fortë se sa pritej të PBB-së në tremujorin e parë. Kjo rritje ekonomike i jep Fed-it liri veprimi për të nxitur lart normën e fondeve federale pa e futur ekonominë në një recesion. Kjo u jep tregtarëve një mundësi në formën e ETF-ve inverse të Thesarit. Këto ETF janë krijuar për të lëvizur në drejtim të kundërt me çmimet e bonove të thesarit. Kur Rezerva Federale rrit normat, çmimet e bonove përgjithësisht bien, duke çuar në një rritje të yield-eve të obligacioneve. Rrjedhimisht, ETF-të inverse të Thesarit mund të pritet të fitojnë, duke u ofruar tregtarëve një rrugë të mundshme për fitim.


Si përfundim, përafrimi i të dhënave të fuqishme ekonomike, parashikimi i tregut dhe qëndrimi vendimtar i Rezervës Federale përshkruan një sfond kritik për peizazhin financiar ndërsa lundrojmë në gjysmën e dytë të vitit fiskal. Konvergjenca e yield-eve afatgjata të SHBA-së që ngjiten në lartësi të reja, e nxitur nga një rritje e papritur e fortë e PBB-së dhe qasja me takt e Rezervës Federale në kalibrimin e normës së fondeve federale, nënvizon ndërveprimin e ndërlikuar të forcave ekonomike në punë. Për tregtarët dhe politikëbërësit njësoj, skenari aktual i tregut kërkon vëzhgim të ngushtë dhe vendimmarrje strategjike.