Mësimet më të mira për investitorët fillestarë të kriptove
Tregtim i automatizuar i kriptove

Crypto Trading 101 – Mësimet më të mira për investitorët fillestarë të kriptove

Shumë zhyten në tregti me gëzim, duke e imagjinuar veten si një personazh nga "Ujku i Wall Street". Ata e shohin veten duke bërë tregti të pafundme të suksesshme dhe thasë me para. Zakonisht, realiteti i kap ata. Statistikat tregojnë se rreth 70% e tregtarëve humbasin para. Pavarësisht nga mundësitë e shumta në treg, në fund të fundit, shumica e tregtarëve nuk arrijnë të fitojnë. Këto janë mësimet më të mira për investitorët fillestarë të kriptove.

Pse dështojnë tregtarët?

Një nga shkaqet kryesore të dështimit gjatë tregtimit është stresi. Nga jashtë, mund të duket sikur tregtimi ka të bëjë vetëm me blerjen e ulët dhe shitjen e lartë, por kjo është vetëm një pjesë e historisë.

Si të menaxhoni humbjet. Kur paratë janë në rrezik dhe e shihni humbjen, mund të keni frikë të menaxhoni fondet tuaja. Pyetjet do t'ju shqetësojnë mendjen. A duhet të shes para se të ulet? Apo do të rikthehet? Përpjekja për të gjetur përgjigje për këto pyetje rrit stresin, veçanërisht nëse humbja po bëhet më e madhe.

Si të menaxhoni fitimet. Në mënyrë intuitive, një tregti me fitim është qëllimi përfundimtar i tregtarit dhe nuk duhet të krijojë ankth. Fatkeqësisht, përcaktimi i kohës më të mirë për të dalë nga një pozicion mund të jetë i ndërlikuar. Ndoshta monedha është në humbje dhe më pas rritet përsëri në pikën më të lartë. A mund të rritet më shumë? Çmimi arrin objektivin fillestar shpejt. A duhet që tregtari të jetë më i pangopur? 

Si humbjet ashtu edhe fitimet mund të rrisin nivelet e stresit të një tregtari. 

Qëndroni Racional

Kur jemi të stresuar, aftësitë tona vendimmarrëse përkeqësohen. Vendimet në të cilat ne ishim të sigurt më parë - kur hynim në pozicion - tani befas duken të pasigurta. 

Për më tepër, pavarësisht nga fakti që të gjithë pjesëmarrësit e tregut duhet të marrin vendime bazuar në një proces të menduari racional, kjo nuk është gjithmonë aq e lehtë sa mund të duket. Tregjet shpesh sillen në një mënyrë të paarsyeshme.

Një nga shembujt më të mëdhenj është kriza financiare e vitit 2008, e përshkruar në filmin "The Big Short", ku një tregtar pa se shumë letra me vlerë të mbështetura nga hipoteka nuk ishin të mbështetura në mënyrë adekuate. Si rezultat, tregtari vendosi të hapte pozicione për të përfituar nga besimi i tij se këto aktive ishin mbivlerësuar. Sipas teorisë financiare, ai po merrte një vendim racional.

Nga ana tjetër, ato pozicione ishin të shtrenjta dhe çdo ditë pa një kolaps tregu po thellonte humbjen për portofolin e tij.

Përfundimisht, kriza shpërtheu dhe ai ishte me fat që mbeti tretës aq gjatë sa të provohej i saktë. Ky është një nga mësimet më të mira për investitorët fillestarë të kriptove.

Mos e mbiinvestoni

Në financë, është e zakonshme të shohësh disa analistë që vlerësojnë të njëjtin aktiv në mënyra të ndryshme, shkaku i kësaj është se ka shumë variabla në lojë që të gjithë të vlerësohen saktë në të njëjtën kohë. Është gjithashtu shumë e vështirë të arrihet në një konsensus në treg, pasi analistë të ndryshëm marrin në konsideratë variabla të ndryshëm dhe peshojnë ndryshe rëndësinë e këtyre variablave.

Kjo e bën shumë të vështirë arritjen e një pasqyre të plotë dhe të saktë të tregut, madje edhe nëse keni një ide të plotë të tregut, ngjarje të paparashikuara ndodhin gjatë gjithë kohës dhe ngatërrojnë analizën tuaj.

Shumë pyesin veten për fitimin e mundshëm që mund të kishin arritur duke investuar edhe shuma të vogla në Bitcoin vite më parë.

Në teori, nëse do të kishit blerë 100 dollarë Bitcoin në 2012, kjo do të vlente përafërsisht 870,000 dollarë sot. Sidoqoftë, do t'ju duhej të ruani monedhat tuaja nga 2012-2014 përmes rritjes 50,000% dhe tërheqjes 87% të 2015. Për më tepër, duke mbetur në pozicion pas një rritjeje prej 12,000% midis 2015-2017 dhe një tjetër tërheqjeje prej 84% midis 2018-2019.

Çmimi i Bitcoin që nga viti 2012

Shumica e njerëzve nuk kanë aq shumë forcë! 

Ata që investuan në Bitcoin në 2012 dhe ishin në gjendje të mbanin gjatë gjithë kësaj kohe nuk ishin me fat, siç mund të mendojnë disa. Ata kishin një vizion, një plan investimi dhe menaxhuan rrezikun e tyre me kujdes. Ata i mbijetuan rritjeve të çmimeve dhe rënieve të një shkalle të tillë, sepse investojnë vetëm atë që mund të përballonin për të humbur. Disa prej tyre nuk e dinin, por tashmë po aplikonin një nga mësimet më të mira për investitorët fillestarë të kriptove.

Në fund të ditës, ju mund të arrini përfitim vetëm nëse mund të qëndroni tretës mjaftueshëm për të arritur atje.

Mësoni nga 'Smart Money'

Mënyra më e mirë për të menaxhuar rrezikun është të menaxhoni madhësinë e pozicionit tuaj. Një shembull i kësaj ishte kur doli lajmi se Mass Mutual – një kompani e njohur sigurimesh – vendosi të ndajë 100 milionë dollarë për bitcoin. Shumë e konsideruan këtë si të çmendur.

Sidoqoftë, kur llogaritni madhësinë e pozicionit si një pjesë e fondit të tyre prej 500 miliardë dollarësh, ai përbën vetëm 0.02% të aseteve të tyre nën menaxhim. Kjo e bën rrezikun më shumë se të menaxhueshëm. Në skenarin hipotetik që Bitcoin shkon në zero, ata po rrezikojnë një përqindje shumë të vogël të kapitalit të tyre. Nga ana tjetër, nëse Bitcoin shkon deri në 200 mijë dollarë, fitimi i mundshëm që kompania mund të fitojë është 1 miliard dollarë.

Kjo është arsyeja pse ju dëgjoni kaq shumë që flasin për Bitcoin se ka 'përmbysje asimetrike' – një shpërndarje e vogël në portofolin tuaj ka potencial për fitime të mëdha.

Kompanitë e sigurimeve janë tradicionalisht konservatore. Ata zakonisht investojnë në asete shumë të sigurta si obligacionet e FED që normalisht kthehen 0.25%. Për të fituar llojet e fitimeve që ata mund të fitojnë potencialisht nga Bitcoin, ata do të duhet të investojnë rreth 40 miliardë dollarë gjatë 10 viteve, që është e barabartë me 7% të aseteve të kompanisë. Tani mund të shohim qartë potencialin e fitimit të investimit të një pjese të vogël të fondeve të dikujt në kriptovaluta. 

Përdorni tregues të thjeshtë

Deri më tani, ne kemi folur vetëm për menaxhimin e rrezikut. Kjo është vetëm gjysma e ekuacionit. Shtimi i pak analizave teknike dhe një strategjie shumë bazë tregtare në pronësinë tuaj mund të rrisë ndjeshëm potencialin tuaj të fitimit.

Tregtarët fillestarë tundohen të provojnë tregues të avancuar dhe të zbukuruar për të përfituar më të mirën nga strategjitë e tyre. Shumicën e kohës, treguesit më kompleksë kanë nevojë për një kuptim të duhur për të përkthyer në veprime sinjalet e tregtimit.

Avantazhi i treguesve të thjeshtë është se ata janë të drejtpërdrejtë për t'u interpretuar dhe përdorur pa kompromentuar efektivitetin e tyre.

Përdorimi i treguesit teknik më intuitiv mund ta kishte përmirësuar ndjeshëm rezultatin. Mesatarja lëvizëse është një mjet vizual për të zbutur trendin e një aktivi, duke reduktuar zhurmën afatshkurtër që mund të sigurojë informacion mashtrues për investitorin. Në këtë artikull, mund të lexoni më shumë rreth mesatareve lëvizëse dhe si funksionojnë ato.

"E thjeshtë" nuk do të thotë "më pak fitimprurëse"

Kthehu te shembulli i mëparshëm, nëse do të investonit 100 dollarë në Bitcoin në 2012, do të kishit rreth 1,500,000 dollarë sot. Si mund ta përmirësoni këtë kthim?

Strategjia mesatare e lëvizjes në BTC që nga viti 2012


Sinjali i blerjes nga ky tregues ndodh kur mesatarja lëvizëse e llogaritur në 9 periudha kalon mbi atë të llogaritur në 200 periudha. Sinjali i shitjes vjen kur ndodh kryqëzimi i kundërt.

Blerja e Bitcoin në 2012 dhe drejtimi i kësaj strategjie që atëherë do t'ju kishte lënë me një pozicion prej më shumë se 60 BTC, me vlerë sot rreth 2,500,000 dollarë.

Ajo që është edhe më interesante është se humbja maksimale në pozicion do të ishte rreth 40%, që është shumë më e ulët se humbja që duhet të pësonin mbajtësit afatgjatë.


Kjo është një strategji shumë e thjeshtë tregtare që mund të aplikohet duke përdorur mjete si Coinrule.

Strategjia e automatizuar e tregtimit Aktivizohet Coinrule

Ndërmarrjet kryesore

  • Mos lejoni që frika, stresi ose euforia të udhëheqin vendimet tuaja për investime. Përpiquni të kuptoni se si mund të përfitoni nga tregu, jepini vetes disa rregulla dhe zbatoni ato. Ndërtimi i një strategji e automatizuar e tregtimit me Coinrule mund të ndihmojë sepse ju vendosni parametrat, dhe më pas bot tregton pavarësisht nga ndonjë ndërhyrje.
  • Menaxhimi i rrezikut ka një rol kyç në reduktimin e ndikimit të stresit dhe frikës në vendimin tuaj. Investimi i një shume të madhe në fillim ju bën të shqetësuar për çdo luhatje çmimi. Lajmi i mirë është se kriptovalutat kanë një raport të shkëlqyer rrezik-shpërblim, që do të thotë se ka shumë më tepër kthim potencial sesa rreziku që po merrni. 
  • Luaje thjeshtë. Në fillim, ju duhet të kuptoni plotësisht se si funksionon strategjia juaj. Vetëm me një kuptim të plotë se si duhet të funksionojë sistemi i tregtimit, do të jeni në gjendje ta rregulloni dhe përmirësoni me sukses atë me kalimin e kohës. Treguesit e zakonshëm si mesataret lëvizëse janë një udhëzues i përsosur.
  • Shikoni shkallën e duhur kohore për nevojat tuaja. Ju mund ta vëzhgoni tregun nga këndvështrime të panumërta. Secili do të japë një pamje të ndryshme, duke sugjeruar një skenar të ri. Kjo vetëm do t'ju largojë nga ideja juaj origjinale. Ashtu si t'i përmbaheni planit tuaj, ju gjithashtu duhet të vlerësoni kushtet duke përdorur të njëjtën njësi matëse. E thënë thjesht, nëse keni blerë Bitcoin sepse keni marrë një sinjal blerjeje në grafikun ditor, a është vërtet e nevojshme të shikoni grafikun 5-minutësh për të vendosur se kur të shesni?

Në fund të fundit, jini të durueshëm dhe mos harroni kurrë mësimet më të mira për investitorët fillestarë të kriptove.

Tregtoni të sigurt!