Tregtim i automatizuar i kriptove

Icarus i Crypto's

48 orët e fundit kanë qenë disa nga orët më të çmendura që ka përjetuar ndonjëherë tregu i kriptomonedhave. Kjo vjen pasi FTX, shkëmbimi i tretë më i madh i kriptomonedhave pas Binance dhe Coinbase, ndaloi tërheqjet e përdoruesve dhe njoftoi se po kërkonin të mblidhnin fonde për të shmangur falimentimin. Ajo që e bën këtë më befasuese është se në janar 3, FTX kishte mbledhur fonde në një vlerësim prej 2022 miliardë dollarësh.

Këto ngjarje filluan të shpalosen më 2 nëntor kur një bilanc i rrjedhur i Alameda Research (një firmë kryesore tregtare me lidhje shumë të ngushta me FTX) u publikua në Coindesk. Ky bilanc ngriti shqetësime pasi tregoi se kompania mbante një sasi të madhe altcoins jolikuide duke përfshirë 2.16 miliardë dollarë FTT të mbyllura (token amtare e FTX). Duket e mundur që këto monedha të ishin aktive kolaterale që Alameda i përdori për të marrë hua në monedha të qëndrueshme të mbështetura në USD dhe kriptovaluta të tjera. Kur këto të dhëna u publikuan më 2 nëntor, kapitali total i paholluar i tregut të FTT ishte 3.35 miliardë dollarë. Në fund të fundit, kjo do të thoshte se çdo shitje e konsiderueshme e FTT në tregun e hapur do ta shtynte çmimin dukshëm më të ulët dhe me gjasë do të rezultonte në thirrje për marzhin për Alameda, të cilët do të duhej të shisnin një pjesë të FTT-së së tyre për të ruajtur kreditë e tyre dhe për të shmangur likuidimin. Më pas, më 6 nëntor kur Binance njoftoi se po likuidonin 580 miliardë dollarë FTT në thesarin e tyre, kjo është pikërisht ajo që ndodhi.

Të martën në mëngjes, The Wall Street Journal raportoi se FTX kishte parë tërheqje rreth 1.4 miliardë dollarë, deri pasdite kjo kishte arritur në 6 miliardë dollarë befasues. Më vonë atë pasdite, frika e shumë njerëzve u realizua kur FTX ndaloi tërheqjet. Që atëherë është zbuluar se FTX po kërkon të rrisë $ 8 miliardë për të përmbushur kërkesat e mbetura të tërheqjes. Shumë njerëz kanë mbetur të pyesin pse ka një vrimë të zezë prej 8 miliardë dollarësh në fondet e përdoruesve me shumë hipoteza se disa nga këto fonde janë përdorur për të financuar thirrjet e marzhit për Alameda pas rënies së çmimit të FTT. Shpresa e vetme për FTX tani është të mbledhë fonde për të përmbushur këto kërkesa. Megjithatë, që kur Binance u tërhoq nga një blerje e propozuar mbrëmë, kjo po duket gjithnjë e më e vështirë…

Sido që të jetë, nëse FTX mbijeton apo shembet tërësisht, kjo ngjarje do t'u sigurojë qeverive dhe rregullatorëve shumë municione për të kërkuar rregulla të reja për kriptovalutat dhe kompanitë e lidhura me to. Efektet ngjitëse në projektet që mbajnë fondet e tyre të thesarit në FTX dhe firma të tjera kripto që kanë ekspozim ndaj Alameda ose FTX vështirë se mund të maten në këtë pikë. Sido që të jetë, ky përplasje e papritur e një 'fëmije posteri' të industrisë është një fatkeqësi e madhe për të gjithë tregun.

Në një lajm pak më të mirë, inflacioni i IÇK-së në SHBA u ul me 0.4% M/M dhe 7.7% V/V, pak më i ulët se sa pritej. Në afat të shkurtër, kjo është rritëse për aktivet e rrezikut dhe duket se ka ngadalësuar rrëzimin e shkaktuar nga FTX. Megjithatë, mbetet për t'u parë nëse kjo do të ketë ndonjë ndikim të qëndrueshëm të rëndësishëm në tregun e kriptomonedhave në afat të mesëm, duke pasur parasysh lajmet e FTX.

Shikoni grafikun në TradingView këtu.