Tregtim i automatizuar i kriptove

Mos e Luftoni Fed

Të dhënat e inflacionit të IÇK-së në SHBA u publikuan të martën. Në bazë të një viti në vit (vv), të dhënat e inflacionit rezultuan të larta në 0.21% mbi pritjet. Pavarësisht ngadalësimit të inflacionit në vit, pritshmëritë kishin qenë që të dhënat aktuale do të dilnin më të ulëta. Rrjedhimisht, aktivet me rrezik dhe aksionet kanë marrë një goditje afatshkurtër, ndërkohë që dollari fitoi një vrull rritës, pasi këto të dhëna rritin mundësinë e rritjes së ardhshme të normës së Rezervës Federale (Fed). Ajo që ka më shumë rëndësi në tregti është shpesh si tregu reagon ndaj lajmeve dhe jo vetë lajmeve. Dhe të paktën tani për tani, tregjet nuk e morën shumë keq lajmin. Ndërkohë, Shitjet me Pakicë të Janarit në SHBA dolën >1% mbi pritjet. A është kjo rritje sepse ekonomia po ecën më mirë se sa pritej? Apo bearish, sepse Fed do të ketë më shumë arsye për të rritur? Mbetet për t'u parë.

Një sinjal i mëtejshëm do të jetë se si tregjet reagojnë ndaj njoftimit të Komisionit të Letrave me Vlerë (SEC) se ata po padisin një emetues stabilcoin. Këtë herë, Binance është në vijën e zjarrit pasi SEC e etiketoi stablecoin BUSD të Binance si një "siguri të paregjistruar" dhe njoftoi procedura ligjore kundër emetuesit të saj Paxos. Pika interesante është se për t'u etiketuar si një vlerë, një aktiv duhet të plotësojë kriteret e Howey Test. Një pjesë e këtij kriteri kërkon që duhet të ketë një pritshmëri fitimi kur blini një aktiv. Se si SEC ka përcaktuar se një "pritje fitimi" është e pranishme kur blini një monedhë të qëndrueshme, mbetet për t'u parë. Një gjë e qartë është se që nga debakli i FTX, ka pasur një shtytje të thellë nga autoritetet amerikane drejt rregullimit dhe kufizimit të industrisë së kriptove. Vetëm muajin e kaluar, Binance u detyrua të ndërpresë USD-në e tyre në dhe jashtë rampave. Deri më tani, tregu po i merr mirë lajmet.

Nga një këndvështrim teknik, grafiku ditor i Bitcoin duket i shëndetshëm. Tregu është në mes të një korrigjim të vogël pas rritjes nga fillimi i janarit. Demat do të shpresojnë që niveli 0.382 Fibonacci të mbajë si mbështetje të fortë përpara se rally të vazhdojë deri në rezistencën tjetër kryesore në rreth 25,000 dollarë. Një shënim i rëndësishëm është se MA9 dhe MA50 kanë filluar të konvergojnë. Arinjtë do të shpresojnë për një kryq vdekjeje ku MA9 kalon nën MA50, me gjasë duke i siguruar tregut një moment uljeje afatshkurtër.

Në mënyrë që të fillojë një treg i ri i rritjes, konfigurimet teknike duhet të përputhen me perspektivën më të gjerë makroekonomike. Edhe pse teknikat duken të mira në korniza të ndryshme kohore, faktorët ekonomikë, politika e Fed dhe autoritetet amerikane si SEC që po bëjnë luftë kundër industrisë e bëjnë të pamundur që tregu të ketë një konvergjencë të treguesve teknikë dhe makroekonomikë deri pas zgjedhjeve të 2024. Derisa të kemi një përafrim të këtyre perspektivave, duket e mençur të mbajmë në mendje fjalët e investitorit të famshëm Martin Zweig: Mos e luftoni Fed-in. 

Shikoni grafikun në TradingView këtu.