Tregtim i automatizuar i kriptove

Lufta ose fluturimi?

Më 1 shkurt, u publikuan procesverbalet e takimit të Komitetit Federal të Tregut të Hapur (FOMC) dhe Fed njoftoi një rritje të normës prej 25 bps. Si i tillë, tregjet filluan të rriten.

Një shënim interesant është se procesverbali i takimit të FOMC-së dhe konferenca e shtypit e shoqëruar dukeshin kontradiktore në natyrë, sepse nuk kishte një tregim të drejtpërdrejtë skifter ose dashamirës në të dyja. Deklarata ishte e ashpër. Ndërkohë, gjuha e kryetarit të Fed-it, Powell, në konferencën për shtyp ishte jashtëzakonisht e çuditshme, duke e përshkruar procesin e dezinflacionit si të nisur dhe si "inkurajues dhe kënaqës". Kjo u pa nga tregjet si sinjali për të vazhduar rritjen e fundit. Metalet e çmuara, aksionet dhe aktivet e rrezikut kanë parë lehtësim të konsiderueshëm pas mbledhjes.

Rritjet e para të një recesioni gjithmonë duken të jenë disi të një uljeje të butë në të cilën inflacioni dhe rritja fillojnë të ngadalësohen gradualisht. Takimi i djeshëm i bëri jehonë ideve se treguesit e fundit tregojnë për një rritje modeste të shpenzimeve dhe se inflacioni është zbutur, pikërisht atë që do të parashikonin fillimet e para të një recesioni. Ndërsa tregjet miratojnë me dritëshkurtër narrativën e uljes së butë, mungesa e reagimit të Fed ndaj kushteve më të lehta financiare i shtoi karburant zjarrit. Duke pasur parasysh këtë, është e dyshimtë që tregjet do të ndalojnë rritjen nëse nuk ndodh një nga dy rastet: Së pari, nëse të dhënat vijnë të nxehta, kjo potencialisht e frikëson tregun që të mendojë se Fed do të kthejë prapambetje dhe do të rrisë normat më shumë se rritja e vërejtur së fundmi prej 25 bps. Skenari i dytë është ekstremi tjetër. Nëse të dhënat fillojnë të vijnë në një recesion të lartë me inflacion më të ulët dhe rritje të dobët, kjo do të eliminojë të gjithë besimtarët në narrativën e uljes së butë, duke ndalur kështu rritjen. Sidoqoftë, për momentin, duket se rritja e tregut të vitit 2023 mund të vazhdojë derisa të ndodhë secili prej këtyre skenarëve. Një gjë e rëndësishme për t'u theksuar është se sa herë që inflacioni ka tejkaluar 5% në të kaluarën, ai kurrë nuk është ulur përsëri pa Norma e Fondeve Federale që tejkalon CPI. Duke marrë parasysh se norma e fondeve federale është aktualisht në 4.65% dhe inflacioni i CPI në 6.5%, më shumë rritje të normave janë në horizont nëse të dhënat nuk vijnë në një recesion të lartë. Të dhënat e IÇK-së në datën 14 do të ofrojnë një pasqyrë domethënëse nëse Fed do të ndjekë apo jo ato si Banka Qendrore Evropiane dhe Banka e Anglisë dhe do të shkojë me një rritje prej 50 bps në vend të një rritjeje prej 25bps.

Një tjetër gjë e rëndësishme për t'u theksuar është se Apple, Amazon dhe Alphabet (kompania mëmë e Google) humbën të gjitha fitimet mbrëmë. Nëse tre prej kompanive më të mëdha në botë u mungojnë fitimet, kjo nuk ngjall besim me shpresën për të shmangur një recesion. Një gjë është e sigurt, S&P500 do të marrë një goditje kur NYSE të hapet më vonë sot.

Shikoni grafikun në TradingView këtu.