El Salvador pranon Bitcoin si mjet ligjor
Tregtim i automatizuar i kriptove

El Salvador pranon Bitcoin si tender ligjor – Çfarë do të thotë për vendet në zhvillim?

Pavarësisht paqëndrueshmërisë së tregut, kriptovalutat duket se janë çdo ditë e më shumë e ardhmja e financave. 2020 ishte viti kur institucionet e korporatave filluan të grumbullonin Bitcoin. Në vitin 2021, mund të jetë koha që vendet të përqafojnë kriptovalutat. Tani që El Salvador pranon Bitcoin, pyetja është kush vjen me pas

Akumulimi i rezervave valutore – diversifikoni me Bitcoin?

Pas tronditjes fillestare të shkaktuar nga shpërthimi i Covid-19 në Mars 2020, tregtia ndërkombëtare po kthehet në nivelet e saj para pandemisë dhe vende të tilla si El Salvador përfitojnë prej saj. Që kur vendosi të miratojë dollarin amerikan (USD) si monedhën e tij zyrtare në vitin 2001, politikat fiskale dhe monetare të SHBA-së kanë ndikuar thellësisht ekonominë e Salvadorit. Është e qartë nga të dhënat se zhvlerësimi i fundit i USD i shkaktuar nga kontrolle të forta stimuluese dhe politika monetare ekspansioniste ka ndikuar ndjeshëm në llogarinë rrjedhëse të El Salvadorit – shuma e të gjitha transaksioneve neto midis një vendi dhe pjesës tjetër të botës. 

Rritja e llogarisë rrjedhëse të El Salvadorit. Burimi: tregtareeconomics.com

Një USD më e lirë nënkupton që mallrat në El Salvador janë më tërheqëse për konsumatorët e huaj, ndërsa importet bëhen më të shtrenjta. Ky fenomen ekonomik ka bërë që llogaria rrjedhëse e këtij vendi të vogël të Amerikës Qendrore të arrijë nivelin më të lartë të të gjitha kohërave, duke e lejuar këtë një rritje eksponenciale e rezervave valutore në bankën qendrore kombëtare.

Por si lidhet e gjithë kjo me njoftimin historik se tani El Salvador pranon Bitcoin si mjet ligjor? 

Epo, rritja e inflacionit po gërryen fuqinë blerëse të USD. Prandaj, konvertimi i një pjese të kësaj teprice të valutave të huaja në BTC me perspektivën e rritjes së çmimeve, jo vetëm që do t'i lejonte ata të diversifikonin përbërjen e rezervave të tyre, por do të vepronte edhe si një mbrojtje kundër zhvlerësimit të USD.

Remitancat – Si do të reduktojë Bitcoin kostot e ndërmjetësimit

Ekonomia Salvadoriane varet shumë nga remitancat e dërguara nga shtetasit e saj jashtë vendit. Për më tepër, rreth një e katërta e popullsisë së vendit banon në SHBA, dhe vetëm në vitin 2020, ata dërguan në shtëpi më shumë se 6 miliardë dollarë në transferta – që përbën më shumë se 20% të PBB-së së saj.

Dërgesat e El Salvadorit. Burimi: tregtareeconomics.com

Prandaj, duke vënë në dukje se një sasi e jashtëzakonshme e këtyre remitancave humbet në ndërmjetës, tha presidenti i El Salvadorit Nayib Bukele në një cicërimë se, duke përdorur Bitcoin, më shumë se një milion familje me të ardhura të ulëta do të përjetonin një rritje të konsiderueshme të pasurisë së tyre.

Për nga natyra e tij, pagesat në Bitcoin kryhen në baza peer-to-peer, duke shkurtuar tarifat e ndërmjetësve. Me lajmin se El Salvador pranon Bitcoin, disa vende të tjera në zhvillim anembanë globit mund të ndjekin të njëjtën rrugë. Për shumicën e vendeve në zhvillim, remitancat përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të PBB-së së tyre, që shpesh konsiderohet të jetë mbi 10% e prodhimit të përgjithshëm ekonomik.

Kostoja në rritje e borxhit dhe daljet e kapitalit - a do të jetë Bitcoin shpëtimi?

Rritja e përshkallëzuar e çmimeve në ekonomitë kryesore, veçanërisht në SHBA, po ushqen pritjet e investitorëve për rritje të normave të interesit. Kjo do të nxiste rendimente më të larta të obligacioneve, duke shkaktuar një rritje të kostove të borxhit për vendet në zhvillim pasi investitorët kërkojnë kthime më të larta.

Duke parë rritjen e fundit eksponenciale të borxhit të jashtëm në El Salvador, disa mund të konsiderojnë shfrytëzimin e një rritjeje të mundshme të çmimit të Bitcoin në USD si një mbrojtje kundër kësaj rritjeje të kostos së borxhit të shprehur në USD, si dhe një mënyrë për ta bërë atë më të lirë. për të shuar detyrimet financiare paraekzistuese.

Borxhi i Jashtëm i El Salvadorit. Burimi: tregtareeconomics.com

Ky mund të jetë një opsion i mundshëm që mund të zbatojë të njëjtën logjikë për shumë vende në zhvillim, veçanërisht ato me monedhën e tyre të rëndë të varur nga kostoja e borxhit të jashtëm, si Argjentina, Venezuela, Brazili dhe Turqia.

Në shumicën e rasteve, këto monedha kombëtare janë nënçmuar ndjeshëm që nga fillimi i pandemisë. Nëse ekonomia amerikane rimëkëmbet më shpejt se ata, kjo do të shkaktonte dalje nga kapitalet e tyre dhe, përfundimisht, dobësi të monedhës. Prandaj, shtimi i Bitcoin në bilancin e tyre mund të rezultojë të jetë një mënyrë efektive për të shmangur një zhvlerësim të tepruar të rezervave kombëtare, ndërkohë që zbut rritjen e kostos së huamarrjes dhe shlyerjen e borxheve të papaguara.

Përfshirja financiare – Si do të nxisë Bitcoin-i ekonomik
mirëqenie

El Salvador është një vend i vogël në zhvillim dhe shumica e popullsisë së tij nuk ka ndonjë arsim financiar. Shumë qytetarë nuk kanë llogari bankare tradicionale dhe nuk kanë akses në shërbimet më elementare financiare, duke përfshirë linjat e kursimeve dhe kreditit.

Megjithatë, zoti Bukele deklaroi se pranimi i Bitcoin në El Salvador si tender do t'u mundësonte njerëzve të krijojnë kuleta dixhitale në internet me telefona inteligjentë. Prandaj, adoptimi i kriptomonedhës do të ofrojë më shumë përfshirje financiare në të gjithë vendin, duke i lejuar njerëzit të zgjerojnë aktivitetin e tyre të biznesit dhe produktivitetin ekonomik duke përfshirë një pjesë më të madhe të popullsisë në sektorin financiar. 

Përfshirja financiare është një çështje kritike në të gjitha vendet dhe veçanërisht në botën në zhvillim. Kështu, shumë vende në Amerikën e Jugut, si dhe në Azi, po vëzhgojnë nga afër lëvizjen e El Salvadorit.

Gjithsesi, koha do të tregojë nëse ky moment historik do të jetë ashtu siç e ka parashikuar zoti Bukele. Ndërkohë, Salvadorianët duken të gatshëm për të ndërtuar të ardhmen e vendit të tyre me kriptovalutat në thelb.