Tregtim i automatizuar i kriptove

Java e ETF

U deshën vetëm 10 vjet, një proces gjyqësor u fitua në apel dhe gjigantë financiarë si BlackRock dhe Fidelity u përfshinë që SEC të pranonte përfundimisht humbjen dhe të miratonte një ETF Bitcoin Spot. Sigurisht që tani e dimë se pak në lidhje me kripto-n ndodh pa dramë. Të martën, Hakerët morën llogarinë X/Twitter të SEC dhe njoftuan se ETF ishte miratuar. Deklarata u tërhoq shpejt nga KSHZ vetëm që miratimi të shpallej përfundimisht të mërkurën. Të enjten në hapjen e tregut NASDAQ, Blackrock do të bjerë zilen për të shpallur zyrtarisht listën e produktit të saj ETF ISShare Bitcoin Trust. 10 ofrues të tjerë ETF duke përfshirë Grayscale dhe VanEck po lançohen në të njëjtën kohë. Interesante, tregu reagoi në mënyrë të ngjashme si ndaj njoftimit "të rremë" dhe njoftimit aktual: Bitcoin u mblodh, Ethereum u rrit edhe më shumë. Paqëndrueshmëria është e egër, kështu që në kohën kur po e lexoni këtë, tregjet mund të jenë kthyer përsëri lart, poshtë ose anash.

Sido që ta shikoni, ky është një hap i rëndësishëm për industrinë e kriptove. Një aktiv dixhital i hakuar së bashku nga një zhvillues anonim dhe i konsideruar si i përdorshëm vetëm për arsye të liga tani mund të tregtohet përmes një produkti ETF. Çdo investitor institucional si fondet pensionale të SHBA-së ose fondet e ndërsjella tani mund të mbajë reale Bitcoin pa pasur nevojë të merreni me kujdestarinë, kuletat ose llogaritë me shkëmbime të parregulluara të kriptove. Ndoshta, për herë të parë në historinë e kriptove, 'jo çelësat e tu, jo monedhat e tua' nuk është më e vërtetë, pasi për shumicën e investitorëve të rregullt, përveç puristëve të kriptove, mbajtja e një ETF është po aq e mirë sa zotërimi i Bitcoin drejtpërdrejt në zinxhir. ETF-të gëzojnë mbrojtje ligjore, përfitime tatimore dhe nuk mund të hakohen dhe kullohen si një shkëmbim i kriptove. Sa kohë do të kalojë derisa shumica e investitorëve institucionalë do të duan të kenë një përqindje të caktuar të portofolit të tyre për t'u shpërndarë në Bitcoin?

Megjithatë, pasi ETF është para ETF. Të gjithë sytë janë tani në një ETF të mundshëm Ethereum. KSHZ-ja po përballet me afate për të marrë vendime për aplikime të ndryshme midis majit dhe gushtit. Duke pasur parasysh vendimin e ngushtë 3:2 që komisionerët e SEC morën për të miratuar Bitcoin ETF, pritshmëria është që oreksi në mesin e SEC për një ETH ETF të jetë më i ulët se i ulët. Por të njëjtët lojtarë të mëdhenj institucionalë po e shtyjnë këtë dhe precedenti tani ekziston. Mund të jetë e vështirë të argumentohet për SEC pse një ETH ETF nuk do të merrte të njëjtin trajtim si BTC ETF. Sido që të jetë, spekulimet dhe thashethemet mund të mbështesin një rritje të Ethereum-it gjatë muajve të ardhshëm ndërsa tregu po ripozicionohet.

Ndërkohë, po afrohet edhe përgjysmimi i Bitcoin. Tregime të tjera për t'u kujdesur po shfaqen me AI/Blockchain (Ndryshe nga viti 2017, ndoshta këtë herë realisht?), grupi i zakonshëm i nisjes së L1-ve të reja emocionuese (Monad, Berachain dhe SEI po tërheqin vëmendjen) dhe sigurisht emocioni po ndërtohet rreth ribërjes dhe zinxhirët e aplikacioneve të siguruara prej tij (Eigenlayer, Celestia, Dymension). Katalizatorët janë sigurisht në vend për një 2024 interesante.