Ethereum vs Cardano - investimi më i mirë
Tregtim i automatizuar i kriptove

Ethereum vs Cardano – Në cilën duhet të investoni?

Kriptovalutat po fitojnë me shpejtësi njohjen kryesore. Megjithatë, kriptomonedha më e famshme mbetet Bitcoin, dhe ka shumë arsye pse Bitcoin është monedha më e njohur në treg. Nga ana tjetër, projektet e tjera luajnë një rol të rëndësishëm në zgjerimin e rastit të përdorimit të kriptomonedhave dhe premtojnë të sjellin një përçarje globale të paparë që nga ardhja e internetit. Ethereum vs Cardano duket shumë i ngjashëm, cilat janë ndryshimet e tyre?

Të dy blockchains lejojnë zhvilluesit të ndërtojnë aplikacione të decentralizuara dhe të ekzekutojnë kontrata inteligjente, por cili është një investim më i mirë? 

Le të gërmojmë më shumë në ngjashmëritë dhe ndryshimet e këtyre protokolleve. A do të ketë një fitues afatgjatë? Apo do të bashkëjetojnë të dy njëri pranë tjetrit?

Çfarë është Ethereum?

Bitcoin është mbreti i kriptove sepse është i sigurt dhe i besueshëm. Kjo për shkak se kodi i tij burimor është i thjeshtë dhe i lehtë për t'u lexuar. Kjo siguron që të mos ketë gabime ose pika dështimi. Për shkak të kufirit të tij në strukturë, Bitcoin nuk është fleksibël dhe nuk lejon shumë raste përdorimi, përveç ruajtjes dhe transferimit të vlerës (që per-se është një rast i shkëlqyeshëm përdorimi!). 

Në vitin 2015, Vitalik Buterin kuptoi se potencialet e teknologjisë blockchain ishin shumë më të gjera. Ethereum është një platformë kompjuterike me burim të hapur, peer-to-peer, e ndërtuar në blockchain. Mendoni për atë si një kompjuter të shpërndarë që mund të ekzekutojë aplikacione të panumërta të decentralizuara pa pasur nevojë për kontroll ose ndërhyrje nga palët e treta për të funksionuar. Ethereum ka një kriptomonedhë vendase të njohur si Ether. Përdoruesit paguajnë për transaksionet në blockchain Ethereum duke përdorur Ether.

Që atëherë, platforma është rritur për t'u bërë një nga blockchains më të mirë-krijuar. Si pasojë e suksesit të tij, çmimi i Etherit është rritur në mënyrë eksponenciale që nga viti 2016.

Pse Ethereum ka qenë kaq i suksesshëm deri më tani?

Nuk ka kufizime për numrin dhe shumëllojshmërinë e aplikacioneve që mund të funksionojnë në krye të Ethereum, shtytësi kryesor për suksesin e tij. Në mendjen e tij vizionare, Buterin parashikoi më herët se kushdo një të ardhme ku zhvilluesit në mbarë botën mund të krijonin aplikacionet e tyre në blockchain.

Këto aplikacione, të njohura si aplikacione të decentralizuara (dApps), mund të kenë funksione të pakufishme. Ndërkohë që pothuajse çdo model biznesi ka hyrë tashmë në një farë forme në blockchain Ethereum, aplikacionet që deri më tani kanë fituar më shumë tërheqje janë ato që lidhen me DeFi (financat e decentralizuara), lojërat dhe NFT-të.

Vlera totale e bllokuar në Ethereum Blockchain
Vlera totale e bllokuar në Ethereum Blockchain sipas pulsit DeFi

Ethereum lejon zhvilluesit të kodojnë kontrata inteligjente që ekzekutojnë veprime të paracaktuara pa nevojën e një ndërmjetësi për t'i menaxhuar ato. Kontratat inteligjente janë kontrata vetë-ekzekutuese që do të zbatohen vetëm kur zbatohen një sërë kushtesh të paracaktuara. Për shembull, një aplikacion kreditimi që përdor kontrata inteligjente do ta lirojë kredinë vetëm pasi pala tjetër të vendosë kolateralin e kërkuar.

Pse është kaq e rëndësishme financimi i decentralizuar?

Në ditët e sotme ekosistemi financiar paraqet shumë kufizime për përdoruesit. Rregulloret dhe kërkesat e pajtueshmërisë kufizojnë aksesin në shërbime për miliona përdorues. Financat e decentralizuara përcakton të gjitha ato aplikacione peer-to-peer që funksionojnë në një blockchain që lejojnë përdoruesit të investojnë, huazojnë ose huazojnë asetet e tyre. Ndryshe nga sistemet tradicionale të financave të menaxhuara nga organe të centralizuara, DeFi nuk ka censurë dhe kërkesa minimale verifikimi. Këto programe janë të disponueshme për këdo që ka një lidhje interneti.

Platformat Defi janë shumë të programueshme, të pandryshueshme dhe të ndërveprueshme. Ato janë gjithashtu pa leje dhe transparente, duke i bërë ato më të mira se monedhat fiat të cilave u mungojnë shumica e këtyre veçorive.

Protokollet si Uniswap, Compound, Aave dhe të tjerë kanë ndryshuar rrënjësisht ekosistemin e kriptove duke vërtetuar se vizioni origjinal i Vitalik mund të përkthehet në raste të përdorimit real që do të ndryshojnë botën.

Shkallueshmëria e Ethereum dhe zgjidhjet e shtresës 2

Edhe me suksesin e tij masiv, Ethereum ende përballet me disa probleme. Ashtu si të gjithë blockchains, një nga problemet kryesore të Ethereum është shkallëzueshmëria. Ndërsa ekosistemi evoluon, disa zgjidhje janë tashmë në vend për të garantuar shkallëzueshmërinë e performancës me tarifa të ulëta transaksioni. 2021 ishte viti i protokolleve të shtresave 2, si Polygon.

Zgjidhjet e shtresës 2 lejojnë shkallëzueshmërinë duke trajtuar transaksione jashtë rrjetit kryesor të Ethereum duke përdorur ende sigurinë e fuqishme të rrjetit kryesor.

Zgjidhjet e shtresës 2 për Ethereum
Zgjidhjet e shtresës 2 për Ethereum. Burim

Disa argumentojnë se shqetësimet e shkallëzueshmërisë qëndrojnë në thelb të mënyrës se si funksionon Ethereum. Nyjet Ethereum miratojnë transaksione të bazuara në një proces të sigurt por që konsumon burime, i njohur si dëshmi e punës. Vërtetimi i transaksionit bazuar në matematikë komplekse i jep rrjetit një shkallë të lartë sigurie, por gjithashtu lë një gjurmë të rëndësishme mjedisore. Një zhvendosje në një algoritëm konsensusi të provës së aksioneve do të garantonte performanca më të mira, tarifa më të ulëta dhe një ndikim më të ulët mjedisor. Ky është plani i Ethereum 2.0, i cili tashmë është në një fazë të avancuar.

Pyetja e hapur është nëse ky ndryshim rrënjësor do të ndikojë në sigurinë e rrjetit apo jo.

Ndryshe nga Ethereum, ekipi Cardano ndërtoi rrjetin duke përdorur një mekanizëm konsensusi të provës së aksioneve për të përballuar sfidat e shkallëzimit që nga dita e parë.

Farë është Cardano?

Ashtu si Vitalik Buterin parashikoi kufizimet e rrjetit të Bitcoin, Charles Hoskinson e kuptoi shpejt se Ethereum nuk mund të trajtonte një shkallë globale të rrjetit ashtu siç ishte projektuar. 

Hoskinson ishte ndër zhvilluesit e parë që punoi në Ethereum. Më pas ai filloi të ndërtonte Cardano si një protokoll të përmirësuar. Hoskinson e kuptoi se ai mund të përmirësonte Ethereum duke shmangur dobësitë e tij kryesore. Cardano është një blockchain i decentralizuar i zhvilluar përmes metodave të bazuara në prova dhe kërkimeve të rishikuara nga kolegët. 

Cardano ofron kontrata të fuqishme inteligjente duke përdorur një mekanizëm konsensusi të deleguar paraprakisht të dëshmisë së aksioneve (DPoS). Kjo është krijuar për të qenë efikas në energji dhe për të lehtësuar transaksione të shpejta me tarifa transaksioni afër zero. Një tjetër ndryshim kryesor midis Ethereum dhe Cardano është furnizimi i tyre me monedha. Cardano do të ketë vetëm një maksimum prej 45 miliardë monedhash në qarkullim, gjë që është në kontrast me furnizimin e pakufizuar të Ethereum.

Megjithëse lansimi i Cardano u bë në 20217, ka pasur zhvillim minimal për sa i përket aplikacioneve në krahasim me Ethereum që atëherë. Kjo është kryesisht për shkak se kontratat inteligjente nuk janë vendosur ende në rrjetin kryesor. Megjithatë, ajo aktualisht renditet si kriptomonedha e pestë më e madhe sipas kapitalit të tregut. Investitorët kanë pritshmëri të mëdha nga projekti, i cili ka kaluar nëpër një proces të rëndë zhvillimi gjatë katër viteve të fundit. 

Zhvillimi Cardano Deri më tani

Cardano ka qenë një projekt në vazhdim e sipër për katër vjet tani, dhe udhërrëfyesi po kalon nëpër pesë faza të dallueshme, përkatësisht:

  1. Fondacioni (epoka e Bajronit)
  2. Decentralizimi (epoka Shelley)
  3. Kontratat inteligjente (epoka Goguen)
  4. Shkallëzimi (epoka Basho)
  5. Qeverisja (epoka e Volterit)

Cardano ka kaluar tashmë në epokën e Bajronit dhe Shellit (i cili prezantoi algoritmin e konsensusit të provës së aksioneve) dhe është në fazat fillestare të epokës Goguen. Cardano së fundmi prezantoi Alonzo hard-fork për të zbatuar kontratat inteligjente në rrjet dhe për t'i hapur rrugën aplikacioneve të decentralizuara. Përditësimi i sistemit pritet të dalë në përdorim diku në tremujorin e tretë të 2021 dhe po ngre shumë vëmendje te Cardano.

Cardano vs Ethereum, cilin duhet të blini?

Si Ethereum ashtu edhe Cardano janë projekte premtuese që ka të ngjarë të qëndrojnë këtu në ekosistemin e kriptove, por cili është investimi më i mirë? 

Ndërsa duket si një çështje e Ethereum kundër Cardano për shumë investitorë, se cili nga të dy do të fitojë mbi tjetrin, realiteti mund të jetë i ndryshëm. Ethereum mund të jetë aktualisht një alternativë më e sigurt duke marrë parasysh miratimin e tij të gjerë, avantazhin e tij të lëvizjes së parë dhe faktin që shumica e aplikacioneve të tjera DeFi funksionojnë në blockchain Ethereum. 

Thënë kjo, Cardano është një opsion interesant për investitorët që kërkojnë më shumë potenciale pozitive, veçanërisht nëse horizonti kohor i investimit është afatgjatë. Sigurisht, me më shumë kthime potenciale vijnë edhe rreziqe më të larta. Udhërrëfyesi që Cardano duhet të kalojë për të arritur aftësinë e plotë që ka premtuar prej vitesh është ende i paplotë dhe shumë pasiguri janë përpara. Miratimi i Cardano ka qenë relativisht i ngadaltë, por nuk mund të mohohet se platforma ka kufij të mëdhenj për t'u rritur. 

Grafiku i çmimeve Ethereum vs Cardano
Grafiku i çmimeve Ethereum vs Cardano

Fjala Final

Ekosistemi i kriptove ka parë një zhvillim mbresëlënës vitin e kaluar, me shumë projekte që dalin si lojtarë kryesorë. Ndërsa Polkadot, Binance Smart Chain, Atom, Terra dhe Avax (për të përmendur disa) do të zhvillohen më tej, ka të ngjarë të pritet më shumë ndërveprueshmëri midis këtyre rrjeteve. Fituesi mes Ethereum vs Cardano do të jetë ndoshta rrjeti që do të lidhet më mirë me ekosistemet e tjera. 

Pavarësisht nëse vendosni të investoni në Ethereum ose Cardano, duhet të kuptoni se kriptovalutat janë një investim shumë i rrezikshëm, kështu që duhet të merrni kohën tuaj për të hulumtuar të dyja monedhat dhe të merrni parasysh propozimin e vlerës së tyre përpara se të bëni zgjedhjen tuaj. 

Ethereum vs Cardano duket si një zgjedhje midis e vjetra vs e reja. Por ndërkohë që i vjetër ka mundësinë e rinovimit të vetvetes, të i ri mund të plaket në përpjekjen për të arritur aftësitë e tij të plota. 

Në fund, ju duhet të vlerësoni tolerancën tuaj ndaj rrezikut dhe të investoni në përputhje me rrethanat!


DISCLAIMER

Unë nuk jam analist apo këshilltar investimesh. Gjithçka që unë ofroj këtu në faqen e internetit është thjesht për qëllime udhëzuese, informative dhe edukative. Të gjitha informacionet e përfshira në postimin tim duhet të verifikohen dhe konfirmohen në mënyrë të pavarur. Unë nuk mund të jem përgjegjës për ndonjë humbje ose dëmtim të shkaktuar duke u mbështetur në një informacion të tillë. Ju lutemi, kini parasysh rreziqet që lidhen me tregtimin e kriptomonedhave.