Nga aksionet e memeve tek monedhat e memeve
Tregtim i automatizuar i kriptove

Nga stoqet e memeve te monedhat e meme

Stoqet e memeve dhe monedhat meme janë bërë më të njohura se kurrë në 2 vitet e fundit. Por investimi në aksione dhe asete të tilla mund të jetë shumë i rrezikshëm për shkak të natyrës së tyre dhe mbështetjes në ndjenjat njerëzore. Ata zakonisht nuk kanë asnjë rast përdorimi në botën reale dhe nuk trajtojnë asnjë problem ekzistues ose të ardhshëm. Por, në të njëjtën kohë, thjesht betimi i idesë për të investuar në aksionet e memeve mund të jetë gjithashtu një gabim. 

Në këtë artikull, ne do të diskutojmë në detaje stoqet e memeve dhe monedhat meme, në mënyrë që të kuptoni nëse ia vlen t'i blini apo jo. 

Çfarë është një aksion meme?

Një aksion meme është një lloj aksioni që është bërë i njohur në mesin e tregtarëve dhe investitorëve përmes reklamave të krijuara në mediat sociale. Hipe mund të krijohet në mënyrë të pahijshme dhe të qëllimshme ose krejtësisht aksidentale. Faktori kryesor nxitës që i bën aksione të tilla të njohura janë disa meme në internet që qarkullojnë në komunitetet e tregtarëve/investitorëve, si r/wallstreetbets (një nënredit i Reddit), Facebook dhe Instagram. Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se shumica e njerëzve që investojnë në aksione meme janë të papërvojë dhe të rinj.

Çfarë është Wallstreetbets?

Siç u përmend më herët, Wallstreetbets (zakonisht i shkruar r/wallstreetbets) është një subreddit në platformën Reddit. Është një komunitet i vjetër i kësaj platforme të mediave sociale që aktualisht ka më shumë se 11 milionë anëtarë. Qëllimi kryesor i këtij kanali është të diskutojë dhe të ndajë lajme në lidhje me aksionet shumë spekulative dhe në trend, strategjitë e tregtimit dhe idetë. Interesant është fakti se ky kanal ka shkaktuar shumë herë përçarje të mëdha në tregjet financiare. 

https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/

GameStop ishte shembulli i parë

GameStop njihet si shembulli i parë i një stoku meme që u bë i njohur në fund të vitit 2020. Një përdorues i Reddit me emrin "Player896" ndau një postim në r/wallstreetbets me titullin e mëposhtëm:

Investitorët institucionalë në falimentim për Dummies, ft GameStop

Përdoruesi i Reddit shpjegon një rast të fortë bullish në këtë postim për GME (GameStop), një biznes me dyqane fizike që shet konzolla lojrash dhe lojëra. Është e rëndësishme të theksohet se deri në këtë post, operacionet dhe financat e kompanisë ishin në rënie për shkak të pandemisë COVID-19 dhe rritjes së mediave dixhitale.

GameStop po bënte gjithçka që mundej, por investitorët/tregtarët po shisnin në mënyrë dramatike aksionet e saj. Për shkak të postimit që ndau Player896, komuniteti r/wallstreetbets pa një mundësi për të blerë aksionet e GameStop duke shkuar kundër elitës financiare. Qëllimi ishte krijimi i një shtrëngimi të shkurtër të rëndësishëm, i cili mund të tingëllojë pak frikësues, por në fakt është një proces i thjeshtë. Investitorët institucionalë marrin hua aksione për të shitur shkurt një aksion që nuk e zotërojnë aktualisht, kur besojnë se do të ulet në çmim. Plani është që t'i blejnë ato me çmime më të ulëta më vonë, në mënyrë që ata të mund të fitojnë para nga aksionet që as nuk i kanë aktualisht. Nëse gjithçka shkon sipas planit, ata blejnë dhe kthejnë aksionet që kanë marrë hua dhe përfundojnë me diferencën midis çmimit fillestar, më të lartë të shitjes dhe çmimit përfundimtar, më të ulët të blerjes si fitim.

Pantallonat e shkurtra në GameStop bëhen të shtrydhura

Komuniteti r/wallstreetbets ndihmoi në shkaktimin e një shtrëngimi të shkurtër duke blerë në mënyrë agresive aksionet e GME. Çmimi i tij u rrit me 1,800% mahnitëse brenda 9 ditëve. Ajo arriti çmimin 390 USD nga 19.79 USD. Elon Musk, një manjat biznesi dhe CEO i Tesla Motors, gjithashtu luajti rolin e tij duke postuar thjesht në Twitter "Gamestonk.” U shkrua gabim qëllimisht dhe u bë një meme që e bëri GameStop edhe më të popullarizuar.

Dogecoin, monedha origjinale meme

Në anën e kriptove të tregut, rritja e aseteve meme arriti një nivel të ri me krijimin e Dogecoin. Në vitin 2013, Jackson Palmer, një zhvillues softuerësh, postoi një postim në Twitter duke kombinuar dy nga memet më të njohura të asaj kohe. Ai krijoi një imazh të qenit Shiba Inu së bashku me kriptomonedhën dhe ndau idetë e tij rreth kriptomonedhës imagjinare. Por përgjigja që mori në atë postim në Twitter e bëri atë shumë popullor dhe ai menjëherë bleu domenin "dogecoin.com". 

https://dogecoin.com

Më vonë, një tjetër zhvillues i softuerit, Billy Markus, e kontaktoi atë përmes Twitter dhe ndau mendimet e tij për ta bërë realitet atë kriptomonedhë meme. Billy gjithashtu filloi të punojë në kodin burimor të Bitcoin dhe bëri disa ndryshime, si rritja e numrit të monedhave dhe zvogëlimi i kohës së krijimit të bllokut. Dy zhvilluesit e softuerit u bashkuan dhe lançuan Dogecoin më 15th 2013 dhjetor. 

Dogecoin, menjëherë pasi u lançua, më pas shpërtheu në Reddit dhe arriti kapitalizimin e tregut prej 8 milionë dollarësh. Elon Musk përsëri luajti rolin e tij dhe postoi disa postime në Twitter në lidhje me kriptomonedhën meme më vonë në fillim të 2021. Në maj 2021, kapitalizimi i tregut i Dogecoin arriti në rreth 88 miliardë dollarë. Dogecoin aktualisht tregon statusin e të qenit 9th kriptomonedha më e madhe në botë. 

Shiba dhe "Djemtë" e Doges së Tjerë

Në vapën e tregut, filluan të dilnin monedha të panumërta të reja meme. Një prej tyre që është bërë ndër më të njohurat është monedha Shiba Inu. Ai përmban të njëjtën racë qensh si Dogecoin dhe ka arritur lartësi të reja shumë kohët e fundit. Ajo arriti vlerën 0.00008 dollarë amerikanë për monedhë nga 0.00002 dollarë amerikanë brenda 5 ditëve. Nuk ishin as 50 kriptovalutat e para më të mëdha kur, dhe brenda një jave, arriti të bëhej 11th monedha më e njohur sipas kapitalizimit të tregut në botë. 

https://shibatoken.com

Përveç monedhës Shiba Inu, ka edhe shumë "djem" të tjerë doge si Ryoshi Token, Floki Inu, Dogelon Mars, e kështu me radhë. Shumica e këtyre monedhave meme nuk adresojnë asnjë problem të botës reale dhe po përpiqen të tërheqin vëmendjen e mediave sociale për t'u bërë të famshëm si Dogecoin dhe Shiba Inu. 

FOMO dhe rreziqet

Monedhat e lira meme pa asnjë rast përdorimi në jetën reale përpiquni të përfitoni nga koncepti i FOMO (Frika nga humbja). Ata kanë tendencë të ngjiten në një nivel të caktuar, por më pas zakonisht prishen. Sidoqoftë, Dogecoin dhe Shiba Inu nuk po tregojnë të njëjtin trend deri më tani. Ata duket se kanë arritur të stabilizojnë vlerat e tyre dhe njerëzit po i mbajnë ato. Por megjithatë, ndërsa kaloni nga aksionet e memeve në monedhat e memeve, faktori i rrezikut mbetet i lartë për asete të tilla dhe ne ju rekomandojmë të investoni vetëm shumën e parave që mund të përballoni të humbni nëse jeni të interesuar për asetet e memeve. Mënyra më e mirë për të tregtuar këto monedha është përdorimi i sasive të vogla kur monedhat janë të vogla dhe relativisht të panjohura dhe të largohen nga pozicionet ndërsa monedhat bëhen gjithnjë e më të njohura.