Tregtim i automatizuar i kriptove

Padi dhe Likuidime

Më 3 qershor, Kongresi i Shteteve të Bashkuara rriti tavanin e borxhit me 1.2 trilion dollarë, duke anashkaluar spektrin e afërt të mospagimit dhe mbylljes së qeverisë. Kjo lëvizje i jep qeverisë hapësirën e huamarrjes deri më 16 dhjetor 2025, duke zbutur me sukses ankthin e tregut. 

Ndërsa tregjet e aksioneve kanë ruajtur një atmosferë qetësie ditët e fundit, një stuhi ka përfshirë mbretërinë e kriptomonedhës. SEC, me një intensitet grabitqari, ka nisur një ofensivë gjithëpërfshirëse rregullatore që shkaktoi një rënie afatshkurtër të kriptomonedhave kryesore. Në epiqendrën e këtij sulmi është një padi kundër Binance dhe themeluesit të saj, Changpeng Zhao. Ata akuzohen për një sërë shkeljesh, duke përfshirë sigurimin e letrave me vlerë të paregjistruara (BNB, BUSD, shërbime të aksioneve), që funksionojnë pa leje të detyrueshme si ndërmjetës, shkëmbim dhe klering, keqpërdorim të supozuar të fondeve të klientëve dhe tregtim larës. Kjo anë ligjore bëri që Bitcoin të binte 5%, duke shkaktuar 300 milionë dollarë në likuidime të gjata, më së shumti në një ditë të vetme për vitin 2023. Në fund të fundit, i takon gjykatave të vendosin nëse veprimi i SEC kundër Binance është i garantuar. Megjithatë, rasti ka të ngjarë të ketë një ndikim të rëndësishëm në industrinë e kriptomonedhave, pavarësisht nga rezultati.

Të nesërmen, paketa rregullatore e ujqërve të SEC vazhdoi gjuetinë e saj dhe i vuri sytë në Coinbase. Akuzat e ngritura kundër Coinbase u bëjnë jehonë atyre të Binance, duke u shtrirë në akuzat për programin e saj të aksioneve që shkel ligjet e letrave me vlerë. Rrjedhimisht, aksionet e Coinbase morën një rënie dramatike prej 16% të martën. Megjithatë, si një feniks që ngrihet nga hiri, tregu i kriptove demonstroi sfidë përballë këtyre ngjarjeve të trazuara, potencialisht të nxitura nga likuidimi masiv i levës një ditë më parë. Në krye të kësaj rritjeje, Bitcoin hapi një rrugë premtuese; ngjitja e saj mund të jetë katalizuar pjesërisht për shkak të pozitës së saj rregullatore transparente në kontrast me asetet e tjera kripto. Krejt çuditërisht, kjo valë e rritjes u rrit gjithashtu në sferën më të gjerë të altcoin.

Ky rikthim i detyrohet një shkalle të vrullit të tij likuidimeve; të martën, pantallona të shkurtra me vlerë më shumë se 75 milionë dollarë u likuiduan, ndoshta pozicione të reja të krijuara pas zbulimit të padisë së Binance dhe Coinbase. Kjo do të thotë se gjatë dy ditëve, pati shtrëngime të konsiderueshme të gjata dhe të shkurtra që rezultuan në 375 milion dollarë likuidime. 

Nga pikëpamja teknike, ditët e fundit kanë rezultuar jashtëzakonisht të favorshme për skalperët, duke pasur parasysh paqëndrueshmërinë e konsiderueshme të shkaktuar nga turbulencat e fundit rregullatore. Një vëzhgim thelbësor në lidhje me këta faktorë teknikë është se mesatarja lëvizëse 9-ditore (MA9) sapo ka rënë nën mesataren lëvizëse 100-ditore (MA100). Herën e fundit që ndodhi kjo, Bitcoin pësoi një rënie të mprehtë prej 25% brenda pak ditësh. Nëse një model i ngjashëm i aktivitetit të çmimeve fillon të materializohet, niveli tjetër i rëndësishëm i çmimit për t'u monitoruar është 25,000 dollarë. Nëse ky nivel mbështetjeje rezulton elastik, mund të sugjerojë forcë relative për Bitcoin.

Ndërsa pluhuri ulet në këtë javë të trazuar, një gjë është evidente: peizazhi dinamik i kriptomonedhës është ndryshuar. Goditja rregullatore ka ndezur një valë transformimesh, duke ndikuar në pasuritë e investitorëve, palëve të interesuara dhe entuziastëve të kriptos. Mes rënies dhe rritjes së shpejtë të Bitcoin, rrëzimit të zhurmshëm të aksioneve të Coinbase dhe rrebeshit të pamëshirshëm të padive, qëndrueshmëria e tregut është provuar dhe testuar.

Jehona e këtyre ndryshimeve sizmike do të rezonojë shumë përtej pasojave të menjëhershme, duke ofruar një sinjal të qartë për botën e kriptove: epoka e mbikëqyrjes së dobët po i vjen fundi. Pavarësisht nëse këto padi japin rezultate ndëshkuese apo jo, mesazhi nga autoritetet rregullatore është pa mëdyshje i qartë: pajtueshmëria nuk është më një zgjedhje, por një domosdoshmëri.