Tregtim i automatizuar i kriptove

Epo! Nr 10 me radhë

Një psherëtimë lehtësimi mund të dëgjohej duke rezonuar përmes blockchain-it, pasi brezi i vetëm në rënie i tregut prej 9 javësh radhazi përfundoi ndërsa qiriri javor u mbyll me gjelbërim të dielën mbrëma. Këtu lind pyetja: a kemi gjetur fundin tonë apo është ky një tubim lehtësimi përpara një tjetër këmbë poshtë? Dominimi i Bitcoin është rritur në 47% nga nivelet më të ulëta të janarit prej 40% - duke treguar fluturimin drejt sigurisë në treg gjatë disa muajve të fundit, ose daljen e likuiditetit nga monedhat alt dhe tregjet e kriptove në përgjithësi. 

Bitcoin ka gjetur mbështetje rreth 28,000 dollarë, kjo ndodh të jetë gjithashtu niveli i korrigjimit të raportit të artë të Fibonacci 0.618 – një sinjal i mundshëm që është gjetur një fund i përkohshëm. Megjithatë, pasi Fed ka filluar shtrëngimin sasior më 1 qershor, ndikimi i letrave me vlerë të borxhit me vlerë 95 miliardë dollarë që Fed ka deklaruar se do të shesë çdo muaj duhet ende të ndihet vërtet. Ky zbutje nga Fed do t'i shtyjë aktivet e rrezikut më të ulëta pasi aktiviteti ekonomik ngadalësohet dhe likuiditeti tkurret në një përpjekje për të luftuar inflacionin e lartë. 

Kur hipotezoni se ku mund të jetë një fund tjetër, ia vlen të merret parasysh vendndodhja e mesatares lëvizëse 200 javore (WMA). 200 WMA është dëshmuar të jetë një tregues i besueshëm i fundeve të tregut rajonal të bitcoin. Në vitin 2015, bitcoin arriti fundin dhe gjeti mbështetje në 200 WMA me rreth 200 dollarë. Në fund të vitit 2018, bitcoin përsëri arriti fundin dhe gjeti mbështetje në 200 WMA me 3,150 dollarë. Në rrëzimin e Covid-it në mars 2020, bitcoin ritestoi 200 WMA, por për një javë depërtoi në 5,500 dollarë - në fund të fundit arriti një minimum prej rreth 3,800 dollarë. Sot, 200 WMA kushton 22,300 dollarë. A mund të jetë ky kati i ardhshëm i bitcoin?

Në përputhje me vendndodhjen aktuale të 200 WMA, baza e kostos në zinxhir të bitcoin është aktualisht 23,800 dollarë. Historikisht, blerja si në 200 WMA ashtu edhe në rajonin e Bazës së Kostos On-Zinxhiri ka qenë shumë tërheqëse nga perspektiva e rrezikut/shpërblimit. Anasjelltas, këto kohë janë shpesh kur ndihet sikur kriptoma ka mbaruar më në fund dhe kërkon një forcë serioze psikologjike për të shtypur butonin jeshil. Hera e fundit që bitcoin hyri në këtë rajon ishte gjatë rrëzimit të Covid në mars 2020 dhe përfundoi duke qenë një mundësi supreme blerjeje për investitorët mjaft të guximshëm për ta marrë atë gjatë kapitullimit dhe frikës së pikut të tregut, duke rezultuar në tregtimin e bitcoin nën 6,000 dollarë për një javë.   

Këtë javë, dëshirat e Bitfinex gjithashtu arritën një nivel të lartë të të gjitha kohërave me afërsisht 90,000 kontrata BTC që barazohen me 2.7 miliardë dollarë. Niveli i mëparshëm i të gjitha kohërave prej rreth 54,000 kontratash ishte 22 korriku 2021, i cili shënoi fillimin e ngjitjes së bitcoin në një nivel të ri të të gjitha kohërave. Pyetja është: a janë këta tregtarë thjesht të mbrojtur pasi kanë likuiduar tashmë pozicionet e tyre spot? Ose më optimiste, a po dyfishohen me pritshmërinë që historia të përsëritet, pasi parashikojnë ndryshimin e baticave dhe kalimin e fundit të bitcoin?  

Pavarësisht nëse fundi është në ose ka më shumë rënie në horizont, pjesëmarrësit e tregut me kosto mesatare të dollarit në këto nivele ka shumë të ngjarë të përjetojnë një përpjekje fitimprurëse nëse horizonti i tyre kohor është disavjeçar. Siç tha një investitor i mençur dikur "është koha në treg, jo koha për tregun".