Tregtim i automatizuar i kriptove

Ponzi apo DeFi?

Për vëzhguesit e rastësishëm, pjesa më e madhe e Financave të Decentralizuara (DeFi) e sotme mund të duket si një koleksion i Skemave Ponzi.

Projektet nisin duke ofruar APY të larta për token e tyre dhe dizajnojnë sisteme komplekse rreth tyre për të tërhequr përdoruesit e fuqisë DeFi që po nxitojnë për të kapur kthime të larta afatshkurtra. APY e lartë çon në lëshimin e gjithnjë e më shumë argumenteve, gjë që nga ana tjetër shkatërron çmimin e monedhës së projektit dhe çon në një rënie të gjatë. Kjo tingëllon si një libër "Si të Ponzi", por sigurisht, e vërteta është më komplekse.

Projektet që arrijnë të fitojnë tërheqje të qëndrueshme dhe të zhvillojnë raste të përdorimit rreth tyre, në teori mund t'i shpëtojnë spirales së çmimeve në rënie.

Një shembull i diskutueshëm por popullor për këtë është LUNA, një projekt i zhvilluar nga Terra Labs. Siç tregon grafiku i mësipërm, LUNA, shenja e qeverisjes së sistemit, ka tejkaluar ndjeshëm si tregjet e përgjithshme të kriptove ashtu edhe NASDAQ së fundmi.

Kjo është kryesisht për shkak të popullaritetit të tij Stablecoin UST që paguan një APY ~ 20% të tregut. Në një treg bearish, një rendiment kaq i lartë në një Stablecoin është jashtëzakonisht tërheqës për tregtarët.

LUNA dhe UST janë thellësisht të ndërlidhura. Sa herë që krijohet 1 $ UST, 1 $ LUNA digjet dhe anasjelltas. Sa më shumë kërkesa për UST, aq më e rrallë bëhet LUNA dhe çmimi rritet. Asnjë mbështetje tjetër për UST nuk ekziston përveç kësaj. Është monedha e 4-të më e madhe e qëndrueshme në treg. Rendimenti ~ 20% vjen nga operacione të ndryshme si huadhënia dhe të ardhurat e aksioneve që gjenerojnë projektet bazë.

A është kjo e qëndrueshme? disa brenda DeFi mos mendoni kështu. Por ekosistemi LUNA/Terra mbështetet nga fonde të mëdha dhe platforma e tij e pagesave celulare CHAI përdoret nga mijëra tregtarë në Kore. Gjithashtu, projekti mund të vendosë të ulë rendimentin e tij në çdo kohë, pasi të kalojë nga bootstrapping në një fazë më të pjekur.

Në fund të fundit, DeFi është një eksperiment i madh mbi stimujt ekonomikë. Çfarë duket si një Ponzi mund rezultoi lehtësisht të ketë qenë një në prapavijë, por po aq lehtë mund të shihte rritjen e adoptimit të kërkuar për t'u bërë i qëndrueshëm me kalimin e kohës.

Sido që të dalë, do të duket 'e qartë' më vonë. Siç thotë një thënie popullore në Crypto: 'DYOR: Bëj kërkimin tënd'.