Tregtim i automatizuar i kriptove

Koha Powell

Dy javët e fundit kanë qenë relativisht të qeta pasi Bitcoin tregtohej në intervalin prej 16,000 deri në 17,500 dollarë. Dukej se efektet ngjitëse nga kolapsi FTX po fillonin ngadalë të zbeheshin, megjithatë në ditët e fundit janë shfaqur më shumë informacione rreth Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) dhe falimentimit të tij të mundshëm.

Të mërkurën GBTC u mbyll -7.42%, duke u dhënë blerësve të mundshëm një zbritje rekord prej 43% në Bitcoin. Shumë po hipotezojnë se një investitor i madh institucional po hedh aksionet e ETF-së në mënyrë që të hapë një vrimë në bilancin e tyre dhe të ruajë aftësinë paguese. Në fund të fundit, që atëherë është zbuluar se shumë lojtarë institucionalë, si kompania mëmë e Grayscale (Digital Currency Group), kishin ekspozim të konsiderueshëm ndaj FTX dhe kompanive të lidhura me të. Ju do të supozoni se investitorët do të mblidheshin për të blerë në këto nivele të zbritura, megjithatë Grayscale aktualisht është duke u paditur nga fondi mbrojtës Fir Tree për të hetuar keqmenaxhimin e mundshëm dhe konfliktet e interesit. Ka të ngjarë që shumë investitorë të presin për rezultatin e kësaj çështjeje përpara se të marrin një vendim përfundimtar. 

Në lajme të tjera, Jerome Powell, kryetar i Rezervës Federale (Fed), mbajti një fjalim më 30 nëntor, ku ai detajoi se një rritje e normës me 50 bps po vinte. Interesante, kjo shkaktoi menjëherë një rritje të aktiveve dhe aksioneve me rrezik, e kundërta nga ajo që do të parashikonte teoria makroekonomike. Kjo ka të ngjarë për shkak të reagimit të tregjeve ndaj probabilitetit më të lartë të një "pauze" (një periudhë ku një bankë qendrore i mban normat konstante për të vlerësuar nëse dhe si funksionojnë politikat e saj) bazuar në Powell që tregon se rritja e normave të ardhshme mund të jetë më pak e rëndësishme. Megjithatë, duket se tregu reagoi në mënyrë të tepruar ndaj këtij lajmi pasi fitimi në aksionet pas fjalimit është fshirë pasi S&P500 është korrigjuar në nivelet që ishte para fjalimit.

Nga pikëpamja teknike, arinjtë do të shpresojnë për një pushim nën nivelin e mbështetjes prej 15,500 dollarësh, i cili ka të ngjarë të sjellë ulje të reja të tregut që nuk janë parë që nga viti 2020. Kjo mbështetje ka mbajtur që nga përditësimi ynë i fundit i tregut, megjithatë nuk është ende për t'u ritestuar. Për më tepër, që nga përditësimi ynë i fundit ku MACD fillimisht kaloi vijën e tij të sinjalit, momenti i rritjes afatshkurtër u luajt dhe histogrami ka mbetur bullish. Një tjetër pikë e rëndësishme për t'u theksuar është se Indeksi i Fluksit të Parasë (MFI) ka qenë në prirje në rritje që kur u hodh nga nivelet e mbishitjes në fillim të nëntorit. Nëse kjo prirje vazhdon të shfaqet dhe oshilatori lëviz drejt 80, tregtarët mund të kërkojnë të dalin nga pozicionet e gjata dhe të fillojnë të kërkojnë hyrje të shkurtra.

Dy ngjarjet kryesore për t'u parë në javët e ardhshme janë njoftimi i 13 dhjetorit mbi inflacionin e IÇK-së në SHBA dhe njoftimi i Rezervës Federale më 14 dhjetor mbi normat. Nëse inflacioni zbutet, ka të ngjarë që aktivet me rrezik dhe tregjet e aksioneve do të shohin të paktën një rritje afatshkurtër në momentin rritës. Shifrat e inflacionit ka të ngjarë të diktojnë vendimin e Fed-it për normat ditën e nesërme dhe do të përcaktojnë nëse ato i përmbahen rritjes prej 50 bps që la të kuptohet Powell. Këto dy ngjarje do të kenë një ndikim të madh në drejtimin afatshkurtër të tregut. Sidoqoftë, nëse GBTC vazhdon të kapitullojë dhe fondi me të vërtetë zbutet, e ardhmja afatshkurtër do të jetë e zymtë për kriptomat.

Shikoni grafikun në TradingView këtu.