Tregtim i automatizuar i kriptove

Vlerësim Rumble

Të martën, në një lëvizje dramatike dhe të papritur, entiteti i njohur i vlerësimit Fitch mori vendimin për të ulur vlerësimin suprem të kreditit të qeverisë amerikane. SHBA-ja u zvogëlua në një status AA+ nga vlerësimi i saj më parë i pacenuar AAA. Ulja e vlerësimit u nxit nga rënia e parashikuar fiskale gjatë tre viteve të ardhshme dhe negociatat e tavanit të borxhit që përsëriten tani në minutën e fundit që rrezikojnë kapacitetin e qeverisë për të shërbyer detyrimet e saj. Kjo lëvizje e guximshme provokoi një kundërpërgjigje të shpejtë dhe të ashpër nga Shtëpia e Bardhë dhe befasoi komunitetin e investitorëve, duke qenë se ajo erdhi në fund të zgjidhjes së krizës së diskutueshme të tavanit të borxhit vetëm dy muaj më parë. Si rezultat, pjesëmarrësit e tregut rregulluan menjëherë strategjitë e tyre, duke kërkuar strehim nga pasojat e mundshme. Kjo shkaktoi një orientim larg nga aksionet dhe drejt aseteve të investimit më tradicionalisht të sigurta si obligacionet e qeverisë dhe dollari amerikan.

Në lajme më specifike për kripto, Curve, një protokoll kryesor DeFi që drejton krijimin e automatizuar të tregut dhe është i miratuar gjerësisht në industri, pësoi një shkelje të konsiderueshme gjatë orëve të vona këtë të dielë të kaluar, pasi disa nga grupet e stablecoin të platformës u shfrytëzuan nga hakerat. Pas shkeljes, u zbulua se themeluesi i Curve kishte një hua të papaguar prej 80 milionë dollarësh të siguruar nga $CRV, shenja origjinale e protokollit. Duke qenë se shfrytëzimi shkaktoi një zhvlerësim të konsiderueshëm në çmimin e $CRV, vlera totale në dollarë e kolateralit të huasë u ul, duke e vendosur kështu kredinë në prag të likuidimit. Likuidimi i mundshëm i kësaj kredie mund të çojë në shitjen e kolateralit të postuar në tregun e hapur, duke shkaktuar një efekt domino të likuidimeve të mëtejshme. Rrjedhimisht, themeluesi i Curve ka bërë përpjekje të furishme për të shlyer një pjesë të kredisë në një përpjekje për të ulur pragun e tij të likuidimit dhe për të zvogëluar çdo degëzim të mëvonshëm.

Nga pikëpamja e analizës teknike, javët e fundit kanë dëshmuar një periudhë lëvizjesh anash në tregje, me Bitcoin që luhatet brenda kufijve prej 28,600 deri në 31,500 dollarë. Një thyerje mbi këtë diapazon mund të katapultojë Bitcoin në majat e reja vjetore, ndërsa një shkelje në rënie ka të ngjarë të nxisë një regres drejt shenjës 27 mijë dollarë. Kreditimi i një skenari më optimist është një paralajmërues teknik i veçantë: MACD (Moving Average Convergence Divergence), i cili shfaqet në majë të një kryqi rritës mbi vijën e tij të sinjalit. Ndodhja e mëparshme e një ngjarjeje të tillë paralajmëroi një rritje të konsiderueshme për Bitcoin, duke e çuar atë në rritje me mbi 20%.

Peizazhi financiar i kësaj jave është shënuar nga ulja e paparashikuar e Fitch-it të vlerësimit të kredisë së SHBA-së, e cila shkaktoi valë tronditëse në tregjet globale. Paralelisht, rritja e normës së interesit të Bankës së Anglisë solli me vete shqetësime dhe shpresa, ndërsa shkelja kibernetike e Curve e vuri botën e kriptomonedhës në alarm. Së bashku, këto ngjarje paraqesin një pamje të gjallë të një ekonomie globale në lëvizje të vazhdueshme, të mbushur me pasiguri, mundësi dhe kujtime se suksesi në këtë peizazh të ndërlikuar kërkon vigjilencë të vazhdueshme.

Shikoni grafikun në TradingView këtu.