Tregtim i automatizuar i kriptove

Pushim më në fund!

Dy javët e fundit në kripto kanë qenë relativisht më pak të paqëndrueshme se dy javët e mëparshme dhe më në fund duket se po marrim pak kohë. Operacionet e tregut në të cilat filloi të angazhohej Banka e Anglisë duket se kanë qenë të suksesshme në ftohjen e shitblerjes së paundit, pasi ajo ka rikthyer terren ndaj dollarit. Kjo duket se, të paktën përkohësisht, ka sjellë një qetësi në tregjet financiare. Më pas, Bitcoin ka mbetur i qëndrueshëm pasi ka qenë duke u tregtuar në intervalin prej 18,000 deri në 20,500 dollarë. Ky vjen si një ndryshim i mirëpritur për luhatjet e mëdha të çmimeve që kemi vëzhguar javët e fundit.

Nga një këndvështrim teknik, duket se çmimi i Bitcoin mund t'i afrohet një pike mbështetëse pasi është valutë që qëndron pikërisht në intervalin kryesor të mbështetjes 17,600-18,500 dollarë. Arinjtë do të shpresojnë që ne të humbasim këtë varg dhe të shohim një tjetër këmbë poshtë. Humbja e këtij diapazoni do të sillte ulje që tregu nuk i ka parë që nga viti 2020, me gjasë rreth 15,800-16,100 dollarë, dhe do të rezultonte në një perspektivë të zymtë afatshkurtër të tregut për kriptomat. 

Pavarësisht se çmimi i Bitcoin ishte relativisht i qëndrueshëm gjatë dy javëve të fundit, grafiku javor i Bitcoin sugjeron se mund të përgatitemi për disa fishekzjarre. Demat do të gjejnë ngushëllim në faktin se grafiku javor tregon një shembull të qartë të një pykë në rënie. Një shpërthim mbi këtë pykë mund të sinjalizojë një ndryshim në ndjenjën e tregut dhe të lejojë që Bitcoin të rritet drejt niveleve të reja të nivelit të lartë, duke i lejuar demat të rikuperojnë disa terrene të humbura kundër arinjve. Një tregues tjetër rritës që mbështet këtë ide është fakti që Indeksi i Forcës Relative (RSI) i Bitcoin në grafikun javor ka qenë duke u rrotulluar rreth niveleve të mbishitura për disa kohë, duke treguar se ne mund të jemi të përgatitur për një përmbysje dhe një ndryshim në ndjenjë.

Një tjetër gjë e rëndësishme për t'u mbajtur parasysh janë shifrat e inflacionit. Inflacioni i IÇK-së në SHBA sapo arriti në 8.2% për muajin shtator, 0.1% më i lartë se 8.1% që pritej. Edhe pse ky është vetëm një devijim i lehtë nga vlera e pritshme, ne kemi parë muajt e fundit se si nivelet e inflacionit që vijnë edhe pak më të larta se sa pritej mund të kenë pasoja të rënda për tregjet financiare, përfshirë kriptomat. Me siguri duket se rritja e normës së Fed-it ka bërë pak për të ulur inflacionin bazë deri më tani dhe pritjet e tregut drejt rritjes së mëtejshme të normës janë të forta. Ndërkohë dhe pavarësisht nga një ngadalësim i shitjes së paundit, tregjet monitorojnë me kujdes atë që do të ndodhë me krizën në rritje të fondeve pensionale në Mbretërinë e Bashkuar. Në një nivel makro, gjërat mund të kenë filluar të bëhen interesante.

Sido që të jetë, qoftë dhimbje apo fitim, ka të ngjarë që ne do të kemi një ide më të qartë se çfarë do të ndodhë deri në kohën kur mbyllja javore të vijë të dielën.

Shikoni grafikun në TradingView këtu!