Tregtim i automatizuar i kriptove

Ndonjëherë paratë nuk janë plehra?

Ray Dalio, investitor legjendar dhe themelues i fondit më të madh mbrojtës në botë Bridgewater Associates, shpiku termin "paraja është plehra". Megjithatë, gjatë 8 muajve të fundit, paratë e gatshme e kanë përballuar më së miri stuhinë ekonomike, me dollarin që është më i forti ndër monedhat kryesore. 

Këtë javë ne pamë shembuj të monedhave të shumta fiat duke marrë goditje të rënda ndaj dollarit. Indeksi i monedhës së dollarit (DXY), i cili mat fuqinë e dollarit në raport me gjashtë monedha të tjera, arriti nivelin më të lartë që nga viti 2002 këtë javë.

Lira turke u raportua të ketë përjetuar inflacion vjetor prej 78.6% – më i larti në 24 vjet, duke rezultuar në një rënie prej 3% kundrejt dollarit. Kriza e vazhdueshme energjetike e Evropës ka rezultuar në afrimin e euros me barazinë me dollarin, me një rënie prej 3.5% dy javë pasi investitorët kërkojnë siguri. Argjentinasit janë përpjekur t'i shpëtojnë pesos argjentinase duke u shkëmbyer në Tether (USDT) pasi ministri i tyre i ekonomisë u zëvendësua nga një kandidat që perceptohet të jetë më pak i shqetësuar me inflacionin e tyre prej 60%. Kur emërtohet në pesos argjentinase, kjo e çoi çmimin e USDT me mbi 12% nga përpara zëvendësimit.

Megjithatë, nuk janë të gjitha lajmet e mira për Tether. Kapitalizimi i tregut të USDT ka marrë një goditje gjatë dy muajve të fundit, duke rënë nga 83 miliardë dollarë, në fillim të majit, me 19% në 66 miliardë dollarë. Ndërkohë, Circle's USD Coin (USDC) vazhdon të arrijë maksimumin e ri të të gjitha kohërave në kapitalizimin e tregut duke arritur në 55 miliardë dollarë këtë javë - duke sugjeruar se mund të kemi një monedhë të qëndrueshme në horizont.

Rritja e kostove të energjisë së kombinuar me rënien e çmimit të bitcoin ka bërë që minatorët të përpiqen të forcojnë bilancet e tyre gjatë tremujorit të dytë të vitit 2022. Në total, minatorët shitën më shumë se sasia që minuan në maj dhe Core Scientific, i cili ishte bitcoin më i madh i tregtuar publikisht Miner për sa i përket zotërimeve të bitcoin, publikoi lajmin këtë javë se ata kanë shitur 7,202 bitcoin gjatë qershorit. Kjo shitje ka ulur zotërimet e tyre me 79% për të mbuluar shlyerjet e borxhit dhe për të investuar në infrastrukturën e tyre. Bitfarms gjithashtu shitën 3,000 BTC në qershor - duke ulur zotërimet e tyre me 47%. Compass Mining u raportua gjithashtu se kishte humbur një nga objektet e saj për shkak të mos kryerjes së pagesave të energjisë elektrike dhe tarifave të pritjes për pronarin e objektit.  

Minatorët e Bitcoin janë më të ndjeshëm ndaj luhatjeve të çmimit të aktivit me të ardhurat e tyre dhe marzhet e fitimit që rrjedhin nga çmimi i bitcoin. Gjatë një tregu me rritje, objektivi i minatorëve është të mbajnë sa më shumë bitcoin të jetë e mundur - duke rritur vlerën e bazës së aseteve të tyre dhe duke u mundësuar atyre të mbledhin financa shtesë. Ky nxitje është edhe më i madh për minatorët e tregtuar publikisht pasi vlera e aksioneve të tyre gjithashtu mund të rritet së bashku me rritjen e bilancit të tyre. Gjatë tregjeve të rritjes, kjo vepron si një pozitiv dhe zbut monedhat e reja që hyjnë në treg duke vepruar si likuiditet nga ana e shitjes - duke zgjatur tregun e rritjes dhe duke rezultuar në vlerësime potencialisht më të larta për bitcoin dhe rrjedhimisht bilancet e minatorit. 

Anasjelltas, kur bitcoin është në rënie gjatë një tregu bear, opsioni më i sigurt dhe më i qëndrueshëm i minatorëve është të shesin shpërblimet e tyre për para në dorë për të paguar shlyerjet e borxhit dhe shpenzimet operative. Ata gjithashtu mund të shesin bitcoin-in e mbajtur në thesaret e tyre, siç u pa gjatë tremujorit të kaluar, për të siguruar që kanë likuiditet të mjaftueshëm. Gjatë tregjeve bear, kjo vepron si presion shtesë i shitjes duke ulur më tej çmimin dhe duke zgjatur rënien ndërsa minatorët kapitullojnë.  

Rënia e kërkesës për pajisje minerare, që minatorët i klasifikojnë si aktive në bilancet e tyre, i shkakton edhe vuajtjet e tyre. Disa minatorë përdorin pajisjet e tyre si kolateral për të aksesuar financime shtesë. Kur kërkesa dhe vlera e pajisjeve bien, atyre u kërkohet të vendosin kolateral shtesë për të mbështetur kreditë e tyre. Ky është një problem për pjesëmarrësit që nuk kanë akses në para shtesë – duke i shtyrë ata të shesin asetet e tyre, në shumicën e rasteve bitcoin që mbahen në thesaret e tyre. Përndryshe, ata mund të bëhen gjithnjë e më të levave dhe të marrin më shumë borxhe me kushte më pak tërheqëse për të shlyer borxhin e mëparshëm. Është raportuar se këto hua të mbështetura nga pajisjet janë me vlerë 4 miliardë dollarë që demonstrojnë brishtësinë e industrisë nëse çmimet vazhdojnë të bien.

Këta faktorë duket se kanë kontribuar në rënien që kemi parë gjatë tremujorit të kaluar, duke çuar në tremujorin me performancën më të keqe të bitcoin që nga viti 2011. Pyetja kryesore është nëse minatorët do të kenë të ardhura të mjaftueshme dhe rezerva monetare për të mbijetuar në rënie të mëtejshme.

Shkatërrimi i minatorëve më pak të shëndetshëm financiarisht mund të çojë në konsolidimin e industrisë. Më të kapitalizuarit mund të mbijetojnë dhe të blejnë njësitë ekonomike më të vogla ndërkohë që vlerësimet e tyre janë ulur. Në afat të gjatë, kjo mund të jetë një përfitim, duke çuar në minatorët më të fortë financiarisht që mund të mbajnë sasi të shtuara monedhash - duke kufizuar më tej monedhat shtesë nga shitja në treg duke mbajtur më shumë nga shpërblimet e tyre. 

Norma e hash-it e Bitcoin, fuqia totale llogaritëse e dedikuar për minierën e bitcoin, arriti një nivel të ri historik prej 237 EH/s në qershor, që atëherë ka rënë me rreth 15%. Rregullimi i vështirësisë së Bitcoin, një matje se sa e vështirë duhet të konkurrojnë minatorët për shpërblimet e bllokut dhe rrjedh nga norma hash, ra me 1.41% gjatë dy javëve të fundit dhe ra me 2.35% dy javët para kësaj, duke sugjeruar që aktiviteti i minierave është në rënie. . Rishikimi i kësaj mund të sigurojë një matës të mirë të pjesëmarrjes së përgjithshme të minatorëve dhe një pasqyrë të shëndetit të infrastrukturës së minierave të Bitcoin.

Lëvizja afatshkurtër e minatorëve drejt parave mund të jetë vendimi më i mençur për t'i mbijetuar këtyre kohërave pesimiste. Megjithatë, në afat të gjatë, trajektorja e çmimit të bitcoin-it ka treguar se është pasuria më e mirë në rritjen dhe ruajtjen e pasurisë. Përgjysmimi i ardhshëm i Bitcoin, më pak se dy vjet larg, do të ndikojë gjithashtu në ekonominë e minierave. Minatorët do të kërkojnë kosto më të ulëta të energjisë, rritje të efikasitetit të makinerive të tyre dhe një çmim më të lartë të bitcoin për të tejkaluar shpërblimet më të ulëta të bllokut. Derisa të shohim njëfarë fuqie në çmimin e bitcoin, ndoshta paraja nuk është plehra.