Tregtim i automatizuar i kriptove

Terra Fallout

Ndoshta thënia numër një për të shmangur gjithmonë shqiptimin në investim është "Kjo kohë është ndryshe". Zakonisht, ajo lidhet me pritshmëritë rritëse tepër optimiste të niveleve të larta të tregut në të ardhmen për shkak të adoptimit global që po ndodh përfundimisht. Për ironi, ndërsa ky cikël vazhdon, po rezulton të jetë ndryshe… 

Në të gjitha ciklet e mëparshme të tregut, bitcoin nuk pushoi kurrë ose nuk shkoi poshtë nivelit të mëparshëm të të gjitha kohërave gjatë tregjeve pasuese. Megjithatë, fundjavën e kaluar, ne pamë kaskadë të bitcoin-it në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave nëpërmjet një rënieje të egër prej 6% brenda një qiri 5-minutësh – duke arritur një minimum prej rreth 17,600 dollarë. Një katalizator i mundshëm për rënien e papritur ishin daljet e konsiderueshme nga fondet e bitcoin të Premten më 17 Qershor, me Fondin Kanadez të Tregtuar të Shkëmbimit të Qëllimeve (ETF) që përjetoi se investitorët e tij blejnë afërsisht 24,500 bitcoin ose 51% të zotërimeve të tij. Shumica e investitorëve të ETF janë institucione, me hyrjet dhe daljet nga këto fonde që japin një matës të mirë të ndjenjës institucionale rreth bitcoin dhe aktiveve të rrezikut në përgjithësi. 

Rënia u kontribuua gjithashtu nga zhvillimi i ngjitjes nga debakli Terra. Shkatërrimi i Terra ka vazhduar të marrë viktima të cilët vetëm pak muaj më parë njiheshin si liderë të tregut në fushat e tyre. Më së shumti kjo përfshin Celcius dhe Three Arrows Capital (3AC). Këta dy gjigantë të konsideruar më parë janë goditur shumë nga rënia e çmimeve të tregut. Çmimet e ulura kanë ndikuar më tej likuiditetin e tyre të ulët dhe bilancet me levë të lartë. Celsius ndaloi tërheqjen e të gjitha depozitave me vlerë 8 miliardë dollarë nga platforma e tyre dhe 3AC dyshohet se u likuidua nga FTX, Deribit dhe Bitmex për shkak të dështimit të tyre për të siguruar kapital shtesë për pozicionet e tyre të levave me performancë të dobët. Voyager, një shkëmbim kriptosh, u ndikua gjithashtu nga rënia e 3AC me fond që i detyrohen ende 15,250 bitcoin dhe 350 milionë dollarë. Lajmi për këtë bëri që aksionet e Voyager të bien 40% më të ulëta të mërkurën, shoqëruar me zhvlerësimin e tokenit të tyre me 25%.    

Megjithatë, ndërsa një gjigant bie, një tjetër rritet. Sam Bankman-Fried (SBF) është bërë disi një engjëll mbrojtës që ofron likuiditet për industrinë e kriptove, me hua prej 250 milionë dollarësh për BlockFi, një platformë e centralizuar kreditimi dhe 15,000 bitcoin për Voyager përmes FTX dhe Alameda Research. Të dyja këto entitete të themeluara nga SBF. FTX US ka shfrytëzuar gjithashtu çmimet e nënçmuara të tregut si një mundësi për të ëmbëlsuar ofertën e produkteve të tyre përmes blerjes së Embed Financial, një firmë pastrimi aksionesh që do të sigurojë kujdestarinë dhe ekzekutimin për funksionin e sapolançuar të FTX US për tregtimin e aksioneve – duke shfaqur dëshirën e tyre për t'u zgjeruar në tregje alternative jashtë kriptos.  

Duke parë anën teknike, bitcoin duket se ka gjetur një gamë për t'u konsoliduar ndërkohë, me mbështetje në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave prej rreth 19,800 dollarë dhe rezistencë rreth 21,300 dollarë. Dalja nga diapazoni dhe bërja e përparimit të rëndësishëm, mund të rezultojë të jetë një sfidë për demat me mesataren lëvizëse 200-javore që duket si mbi 23,300 dollarë.

Pyetja në mendjet e të gjithë tregtarëve është se sa do të zgjasë kjo gamë dhe nëse 17,600 dollarë do të jenë fundi ynë lokal për të ardhmen e parashikueshme? Me Kryetarin e Rezervës Federale Powell që përsëriti qëndrimin dhe pikëpamjen e tyre të ashpër për rregullimin në rritje të kriptove në seancën e Komisionit Bankar të Senatit të së mërkurës, duket sikur lehtësimi i mundshëm që kemi parë gjatë javës së kaluar nuk duhet të merret si i mirëqenë. Për më tepër, zhvillime të mëtejshme në pasojat e Terra-s mund të zbulohen më tej përgjatë rrugës së kriptove aktualisht jolikuide. Kjo re e errët ka shumë të ngjarë t'i mbajë të gjithë pjesëmarrësit e tregut me këpucët e tyre të kërcimit me trokitje e lehtë dhe duke ecur lehtë, ndërsa ne lundrojmë më tej në këto kohë apokaliptike.