Mënyra më e lirë për të blerë kripto me monedhat e Fiat
Tregtim i automatizuar i kriptove

Mënyra më e lirë për të blerë kripto me monedhat e Fiat

Kriptomonedhat dhe Blockchain premtojnë një paradigmë të re dixhitale dhe të decentralizuar për ekonominë globale dhe jetën tonë të përditshme. Ndërsa adoptimi përmirësohet çdo vit me ritme gjithnjë e më në rritje, Crypto ende mbështetet shumë në ekzistencën e portave efikase me monedhat e Fiat. Pavarësisht nëse jeni një tregtar me përvojë kriptosh, ose po i afroheni hapësirës për herë të parë, do t'ju duhet të financoni herë pas here portofolin tuaj të kriptove me kapital të ri. Atëherë pyetja e zakonshme është: çfarë është mënyra më e lirë për të blerë Crypto me monedhat e Fiat?

Kur kërkoni të konvertoni Fiat në Crypto, është gjithmonë thelbësore të përfitoni sa më shumë nga paratë tuaja dhe kjo mund të jetë e vështirë sepse shumica e shkëmbimeve paguajnë një tarifë të madhe transaksioni. Zgjedhja e opsionit më të mirë për të financuar portofolin tuaj Crypto konsiston në gjetjen e ekuilibrit të përsosur midis komoditetit të kostos së transaksionit dhe metodës së financimit të mbështetur. Mënyrat më të zakonshme për të financuar një portofol kripto janë kartat e pagesave (kredi ose debiti) ose transfertat bankare. 

Kujdes nga tarifat e fshehura.

Me sa duket, Coinbase është kompania më e njohur e kriptove. Kur vlerësoni mënyrën më të lirë për të blerë Crypto me Fiat, sigurisht që është në krye të listës së mundësive për një pjesë të madhe të investitorëve dhe tregtarëve. Coinbase përfaqëson një portë të sigurt dhe miqësore për përdoruesit nga Fiat-to-Crypto. Ato ofrojnë mundësi shumë të përshtatshme për financimin e llogarisë duke përdorur transferta bankare. 

Reputacioni i Coinbase, megjithatë, përkthehet në një çmim premium për të cilin përdoruesit shpesh nuk janë të vetëdijshëm. Struktura e çmimeve të Coinbase në të vërtetë nuk është si i lehtë në përdorim si ndërfaqe e saj. Ju mund të blini Bitcoin me Euro me vetëm disa klikime, por me një kosto relativisht të lartë. Në shembullin e mëposhtëm, unë simulova një porosi blerjeje për 10 €.

Coinbase aplikon tarifa minimale fikse për porositë, në këtë rast 0.99 € (e barabartë me rreth 10% të porosisë). Për më tepër, çmimi me të cilin do të blija Bitcoin është 8,031 €, që është 0.51% më i lartë se çmimi i tregut në Coinbase Pro ose Kraken (rreth 7,990 €).

blej kripto me fiat në Coinbase
blini kripto me Fiat në Coinbase

Rritja e madhësisë së porosisë zbut paksa koston e transaksionit. Nëse blini BTC me vlerë 50 dollarë, Coinbase ju ngarkon 2.51 dollarë në tarifat e transaksionit, afërsisht 5.02%. Duke mos marrë parasysh rritjen e aplikuar për çmimin, gjë që rrit më tej koston e përgjithshme.

Nëse përdorni Coinbase, është shumë më lirë të blini kripto CoinbasePro. Ju identifikoheni me të njëjtën blerje kredenciale që keni akses në çmime shumë më të mira. Ju tregtoni drejtpërdrejt me tregtarët e tjerë në mënyrë që të merrni çmimin real të tregut për monedhat tuaja. Nëse dëshironi të blini menjëherë zgjidhni “market” si parametër çmimi dhe sasinë që dëshironi të blini. Këtu është një shembull se si do të dukej në ndërfaqen tregtare të Coinbase Pro.

porosi blej në Coinbase Pro
Blini porosi në Coinbase Pro

Dallimi kryesor këtu është se në shembullin e parë Coinbase ju shet monedhën, në të dytin, ju tregtoni në bursë me tregtarët e tjerë si palë. Kjo ju jep mundësinë për të kursyer një shumë të konsiderueshme parash. Opsione të tjera të njohura janë Kraken dhe Bitpanda Pro.

Cilat janë alternativat më të mira për Coinbase?

Ndërsa pretendon të jetë një kompani globale, Coinbase aktualisht mbulon kryesisht Evropën, Amerikën e Veriut, Singaporin dhe Australinë. Kjo përjashton disa nga zonat gjeografike që kanë nivelet më të larta të adoptimeve të kriptove. Investitorët në tregjet në zhvillim, veçanërisht në Amerikën Latine dhe Azi, luftojnë çdo ditë për të gjetur mënyrën më efikase dhe më të lirë për të blerë Crypto me Fiat. 

Jo të gjitha monedhat e Fiat janë të barabarta.

Binance po përpiqet ta zgjidhë këtë, duke shtuar rregullisht monedha të reja si opsione financimi për kuletat e tyre. Binance ka të ngjarë të jetë shkëmbimi global që mbulon numrin më të madh të monedhave fiat të mbështetura. Këtu është një listë e monedhave Fiat jo-USD të mbështetura. Në disa raste, Binance lejon mbushjen e llogarive duke përdorur transferta bankare drejtpërdrejt, por shumicën e kohës, porta e hyrjes Fiat-to-Crypto funksionon përmes kartave të pagesës, debitit ose kreditit. 

Financimi i portofolit tuaj nëpërmjet pagesave me kartë lejon që fondet të kreditohen në kohë reale në mënyrë që shkëmbimi të mund të zgjidhë menjëherë blerjen e monedhave. Kufizimi kryesor për transfertat bankare është koha e përpunimit, ku një transfertë mund të marrë deri në tre ditë pune për të kryer. Nga ana tjetër, transfertat SEPA brenda Eurozonës nuk mbartin ndonjë kosto shtesë. Shkëmbimi do të kreditojë të njëjtën sasi të fondeve që keni depozituar. Vetëm në SHBA, kur përdorni një transfertë bankare, depozita i nënshtrohet një tarife, zakonisht rreth 0.05% të shumës.

Sidoqoftë, veçanërisht nëse dëshironi të blini Crypto më shpejt, pagesa me kartë është zgjidhja optimale. Sigurisht, kjo nuk është e lirë. Përpunimi i pagesës mund të jetë i shtrenjtë pasi përfshin shumë ndërmjetës. Në disa shkëmbime, tarifat e transaksionit mund të rriten deri në 6%. Pra, sigurohuni që të mund të vlerësoni tarifën e transaksionit përpara se të konfirmoni pagesën.

Për investitorët që kërkojnë përvojë të pandërprerë të përdoruesit dhe mundësinë e blerjes së Crypto me vetëm disa klikime. Browser trim ka shkuar më lart dhe përtej për të ofruar lehtësi në blerjen e Crypto. Në partneritet me Binance, kompania nisi një mënyrë të re për të blerë Crypto direkt në Shfletuesin Brave. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të lidhni llogarinë tuaj Binance dhe më pas të krijoni urdhra blerjesh me lehtësi duke zgjedhur llojin e monedhës që dëshironi të blini. Pastaj mund të vendosni sasinë për të blerë dhe monedhat do të shtohen në portofolin tuaj pothuajse menjëherë.

A e zotëroni vërtet Crypto-n që keni blerë?

Shkëmbimet e centralizuara funksionojnë në serverët e një entiteti privat. Ndërsa monedhat që tregtoni mbështeten në teknologjinë e decentralizuar, ju ndërveproni me asetet tuaja përmes një ndërmjetësi, shkëmbimit. 

Kjo na sjell në një nga frazat më të zakonshme të përdorura në botën e Crypto: "Jo çelësat tuaj, jo kripto-n tuaj" nga Andreas Antonopoulos. Citati sugjeron që nëse nuk po ruani çelësat tuaj privatë, atëherë nuk keni asnjë pronësi të garantuar të monedhave tuaja. Shkëmbimi ruan të gjitha të dhënat tuaja, duke përfshirë çelësin tuaj privat dhe publik. Me fjalë të tjera, nëse hakerat fitojnë akses në këta çelësa, ata mund të vjedhin fondet tuaja! 
Në ditët e sotme, shkëmbimet globale të Crypto kanë masa të avancuara sigurie për të parandaluar sulmet me qëllim të keq. Edhe në rastet e pamundura të një hakimi, shpesh ata vendosin sigurime për të mbrojtur përdoruesit nga humbjet. Për shembull, Fondi i sigurimit të Binance është aq i njohur në industrinë e kriptove saqë akronimi i tij (SAFU) frymëzoi meme të panumërta.

Kripto meme e fondit të sigurimit të Binance

Përveç hakimit, raste të tjera mund të çojnë në një situatë ku humbni aksesin në fondet tuaja. Po nëse bursa falimenton ose rregullatorët ngrijnë llogarinë e bursës? 

Blini Crypto direkt në portofolin tuaj.

Duke supozuar se nuk jeni të gatshëm të tregtoni të gjitha monedhat tuaja shpesh dhe siguria është një përparësi kryesore për ju, blerja e Crypto dhe marrja e monedhave direkt në një portofol të decentralizuar mund të jetë alternativa më e mirë për nevojat tuaja. Ofruesit si Changelly mbështetuni në një protokoll peer-to-peer që i dërgon monedhat drejtpërdrejt në portofolin tuaj, pasi të përfundojë pagesa. 

Changelly ka bashkëpunuar me ofrues shërbimesh të palëve të treta për të përpunuar pagesat tuaja. Përpara se të konfirmoni transaksionin, ju keni mundësinë të rishikoni opsionin që preferoni bazuar në tarifat e transaksionit dhe çmimin e ofruar. Në këtë rast, ju jeni pronari i vetëm i çelësave tuaj privatë. Prandaj, ju jeni banka juaj. 

opsionet e çmimeve të ndryshueshme
Opsionet e çmimeve Changely

Një alternativë tjetër popullore nëse doni të shmangni entitetet e centralizuara dhe nuk jeni të kënaqur me KYC, që do të thotë Know-Your-Customer, është të blini Crypto në një treg peer-to-peer. Rregulloret në mbarë botën po bëhen gjithnjë e më kufizuese. Çdo kompani që menaxhon paratë në emër të përdoruesve duhet të mbledhë të dhëna për të gjurmuar se nga vijnë fondet. Kur kompanitë operojnë në një shkallë globale, ato duhet të respektojnë rregulloret lokale në secilin treg ku ata punojnë. Megjithatë, kur përdorni aplikacione peer-to-peer, nuk keni nevojë për një KYC pasi transaksioni ndodh midis përdoruesve të vetëm.

Platforma më e njohur që ofron një shërbim të tillë është LocalBitcoins. Blerësit dhe shitësit postojnë kërkesat e tyre për çmimin dhe mënyrën e pagesës, duke lejuar shkallën maksimale të fleksibilitetit për transaksionin. Kur të dyja palët bien dakord për kushtet, pagesa përpunohet dhe shitësi i dërgon monedhat direkt në portofolin e blerësit.

Aspektet kryesore për t'u marrë parasysh.

Kur vlerësoni se cila është mënyra më e lirë për të blerë Crypto me Fiat për nevojat tuaja, ekzistojnë katër aspekte kryesore që duhen mbajtur parasysh përpara se të konfirmoni transaksionin.

Metoda e financimit

Transfertat bankare janë shumë më të lira se pagesat me kartë, por ato janë më të ngadalta. Në disa raste, nuk keni nxitim për të financuar portofolin tuaj; në raste të tjera, mund të jeni të gatshëm të paguani një çmim premium për një transaksion më të shpejtë. Për më tepër, në varësi të vendndodhjes tuaj, pagesa me kartë mund të jetë e vetmja mundësi e mundshme për të paguar me monedhën tuaj vendase.

Çmimi i ofruar

Kushtojini vëmendje çmimit të aktivit të shfaqur në momentin e blerjes. Kur blini direkt nga një Exchange, siç është Coinbase, platforma shton një shënim në çmimin e shfaqur. Ky rregullim çmimi rrit koston e përgjithshme të blerjes. Mënyra më e mirë për ta shmangur këtë është përdorimi i platformës së tregtimit, dmth. Coinbase Pro, ku vendosni porosinë tuaj kundrejt tregtarëve të tjerë në të njëjtin bursë. Vetëm në këtë mënyrë, ju do të jeni në gjendje të merrni çmimin real të tregut për monedhën dhe të garantoni ekzekutimin me normën më të mirë.

Siguri

Shkëmbimet e centralizuara ruajnë monedhat tuaja në emrin tuaj. Ky është alternativa më e mirë nëse do të tregtoni shpesh monedhat tuaja. Megjithatë, në këtë rast, duhet t'i kushtoni vëmendje të madhe nivelit të sigurisë që mund të garantojë shkëmbimi. Reputacioni është një aset kritik në industrinë e kriptove. Alternativa për HODLers është të përdorin një portofol të decentralizuar dhe të mbrojnë çelësat e tyre privatë me metoda që i përshtaten nevojave të tyre.

KYC dhe verifikim ID

Shumica e portave të Fiat-to-Crypto në ditët e sotme kërkojnë kalimin e proceseve KYC dhe sigurimin e ID-së tuaj për identifikim personal. Nëse nuk jeni të gatshëm të ndani të dhëna private personale dhe fiskale, tregjet peer-to-peer janë vendet e përsosura për të kryer transaksionet tuaja.

Të gjitha rrugët të çojnë në të njëjtin vend, ndërsa disa janë më efikase dhe të sigurta, të tjera janë më të përshtatshme. Është gjithmonë e përshtatshme të vlerësoni me kujdes se cila nga këto mënyra për të blerë Crypto i përshtatet nevojës tuaj për të shmangur pengesat dhe kostot e panevojshme.