Tregtim i automatizuar i kriptove

Tensionet Shtrënguese

Ndërsa hyjmë në teatrin tërheqës të tregjeve të kësaj jave, ne e gjejmë veten në një botë ku kontrastet pikturojnë kanavacën. Tregjet e aksioneve kanë qenë në rënie që nga e premtja, ndërsa në të kundërt, tregjet e kriptomonedhave kanë kapur vëmendjen dhe kanë bërë një zhvendosje të jashtëzakonshme lart me Bitcoin në ballë. 

Rritja duket se ushqehet nga shpresa e ripërtërirë për miratimin e një Fondi të Tregtuar të Shkëmbimit të Bitcoin (ETF), veçanërisht pasi BlackRock, firma lider në botë për menaxhimin e aseteve, paraqiti një propozim për një ETF Bitcoin. Kjo nismë u ofron investitorëve një rrugë për të fituar ekspozim ndaj kriptomonedhës pa e zotëruar drejtpërdrejt atë, me Coinbase që pritet të menaxhojë aspektet e kujdestarisë. Sidoqoftë, ETF themelor do të mbajë ende Spot BTC-në aktuale. Lajmi u prit me optimizëm nga entuziastët e kriptomonedhave, duke shkaktuar një rritje prej 2% të çmimit të Bitcoin në ditën pas shpalljes. Ekziston gjithashtu një ndjenjë e dukshme pozitive e reflektuar në ngushtimin e zbritjes së GBTC në NAV me afërsisht 10% që nga depozitimi i BlackRock. Është e rëndësishme të theksohet se nëse miratohet një ETF e Bitcoin, zbritja e GBTC ka të ngjarë të shkojë drejt zeros për shkak të aftësisë së ETF për të shlyer në NAV. Zbritja në rënie interpretohet si përshtatje e tregut me gjasat e rritura të miratimit në ditët e fundit. Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se Komisioni Amerikan i Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim (SEC) ka refuzuar vazhdimisht të gjitha aplikimet për ETF-të e Bitcoin spot deri më tani, duke përfshirë ato nga kompani të njohura si Fidelity, Greyscale dhe NYDIG.

Gjatë takimit të shumëpritur të Komitetit Federal të Tregut të Hapur (FOMC) të mërkurën e kaluar, Fed mbeti i palëkundur dhe zgjodhi të shtypte butonin e pauzës, duke i mbajtur normat e interesit të ankoruara fort – një lëvizje që përputhej me pritshmëritë e tregut. Megjithatë, toni dhe parashikimet e takimit, të mishëruara në komplotin e përditësuar të pikave, ishin padyshim më të ashpër se sa kishin parashikuar shumica. Perspektiva e rritjes së mëtejshme të normave gjatë vitit u nënvizua nga këto zhvillime. Sipas grafikut të rishikuar të pikave, anëtari mesatar i Fed tani parashikon nevojën për dy rritje të tjera në 2023, duke e shtyrë normën e interesit në 5.6% - një rritje e dukshme nga parashikimi prej 5.1% në mars. Për më tepër, kishte një koherencë të habitshme midis parashikimeve të anëtarëve për pritjet e fundvitit, duke treguar një pikëpamje të përbashkët se cikli i ecjes do të vazhdojë. Si i tillë, peizazhi i tregut tani është i mbushur me perspektiva që liku shtrëngues monetar të tërhiqet gjithnjë e më i fortë me fillimin e vitit.

Ndërkohë, Banka e Anglisë bëri një lëvizje të kundërt me normat e rritjes nga 0.5% në 5%, e nxitur nga një inflacion më i lartë se sa pritej. Në mënyrë të ngjashme, Banka Qendrore Evropiane gjithashtu rriti normat me 25 pikë bazë në 4% që nga takimi i Fed të mërkurën e kaluar. Megjithatë, tregjet duket të jenë elastike përballë narrativës së ashpër, pasi yield-et e SHBA-së 2Y janë rikthyer në nivele të ngjashme para takimit në rreth 4.68%.

Nga pikëpamja teknike, dritarja që i paraprin takimit (FOMC) u karakterizua nga luhatje të frenuara të çmimeve dhe paqëndrueshmëri të ulët, e cila përcillet nga diferenca e ngushtë midis Bandave Bollinger në grafikun e Bitcoin. Megjithatë, siç shfaqin bandat, peizazhi ndryshoi me shpejtësi me fillimin e takimit pasi paqëndrueshmëria u rrit në mënyrë dramatike. Bitcoin fillimisht ra me -4.65% në një hark kohor prej dy orësh, vetëm për t'u rikuperuar me një rritje prej 8%. Ky skenar i paqëndrueshmërisë së përforcuar në të njëjtën kohë me takimet e FOMC mund të shërbejë si një moment i përshtatshëm për skalperët ose tregtarët që kërkojnë të spekulojnë mbi rezultatin e takimit. Për më tepër, vlen të theksohet se RSI tani është dukshëm i mbiblerë. Kjo dukuri mund të sinjalizojë një ndryshim të afërt në vrullin rritës të Bitcoin, i vërejtur gjatë ditëve të fundit.


Duke reflektuar në dy javët e fundit, tregjet tradicionale dhe dixhitale kanë treguar qëndrueshmëri të konsiderueshme. Mes turbullirave të shkaktuara nga qëndrimi i papritur i ashpër i takimit të FOMC, tregjet e kriptove kanë demonstruar shkathtësi, me Bitcoin që po rikuperohet me shpejtësi pas njoftimit ETF të BlackRock. Ngjarjet e kësaj jave nënvizojnë nevojën jetike për vigjilencën e investitorëve në mes të paqëndrueshmërisë në rritje të tregut dhe shqyrtimit rregullator. Peizazhi financiar në zhvillim i shënuar nga pajtueshmëria e shtuar rregullatore dhe dinamika e ndërlidhur e tregut global shërben si një kujtesë e qartë për investitorët dhe tregtarët që të qëndrojnë në krah të këtyre zhvillimeve me ritme të shpejta.