Tregtim i automatizuar i kriptove

Territori i paeksploruar

Vlera totale e bllokuar e DeFi (TVL) u vlerësua në 700 milionë dollarë në fillim të 2020 dhe u rrit në 250 miliardë dollarë deri në fund të 2021. Këtë javë DeFi TVL qëndron në 110 miliardë dollarë, 56% më pak nga nivelet më të larta të të gjitha kohërave dhe në nivele të ngjashme me Korrik 2021. Hapësira e sapolindur DeFi nuk ka përjetuar kurrë një dimër të plotë të kriptove dhe me rendimentet në rënie të monedhave të qëndrueshme dhe aktiveve të tjera, përdoruesit më aktivë të hapësirave kanë filluar të vënë në dyshim qëndrueshmërinë e rendimenteve të DeFi.

Rendimentet brenda DeFi rrjedhin nga kërkesa për levë nga tregtarët dhe investitorët, së bashku me aktivitetin në protokollet që gjenerojnë flukse monetare përmes tarifave. Ndërsa tregu është ngadalësuar muajt e fundit, vëllimet e tregtimit dhe kërkesa për levë kanë rënë. 

Edhe pjesëmarrësit më të rrezikshëm të tregut po qëndrojnë pranë dhe po lënë pluhurin të qetësohet, duke ndikuar më tej në aktivitetin mbi protokollet dhe tarifat e krijuara për të subvencionuar yield-et për huadhënësit. Vlera e kolateralit të huamarrësve gjithashtu ka rënë pasi çmimet e aktiveve kanë rënë. Kjo ka rezultuar që ata duhet të përdorin sasi më të mëdha të diferencës për të zbutur pozicionet e tyre të levave për të shmangur një tjetër ngjarje përplasjeje të 12 majit. 

Një komponent tjetër që ndikon në suksesin e DeFi është besimi në protokollet dhe asetet e mbyllura brenda tyre. Shpërthimi i UST çoi gjithashtu në likuidimet e DeFi duke thyer majat e të gjitha kohërave në maj me rënien e Anchor Protocol duke qenë kontribuesi kryesor me 1.05 miliardë dollarë nga totali prej 1.12 miliardë dollarësh. Duket se kjo ka bërë që lojtarët institucionalë të shitjes me pakicë dhe më të mëdhenj të rimendojnë strategjitë e tyre të yield-eve dhe të rivlerësojnë primet e rrezikut në rënie në monedhat e qëndrueshme dhe platformat e gjenerimit të yield-eve. 

Me kapak total të tregut të DeFi që ka ritestuar mesataren lëvizëse 200-javore dhe rendimentet e DeFi po pakësohen, a do të dështojnë protokollet e sotme DeFi të mbijetojnë dimrin e tyre të parë të kriptove? Apo thjesht po hyjmë në një periudhë qetësie përpara se të fillojë një raund i ri?