Tregtim i automatizuar i kriptove

Sipërmarrjet e paqëndrueshmërisë

Ndërsa tregu hyn në fazën përfundimtare të vitit 2023, tregu i kriptomonedhave – dikur i konsideruar si një model i investimit me rrezik të lartë dhe me shpërblim të lartë – po dërgon sinjale të përziera që sfidojnë logjikën tradicionale të tregut dhe i lënë edhe investitorët me përvojë të kruajnë kokën. Bitcoin dhe Ethereum vazhdojnë të tregojnë cenueshmëri ndaj forcave negative të tregut. Kjo dobësi është intensifikuar dukshëm nga publikimi i të dhënave të fundit të listës së pagave jo-fermike në SHBA (NFP), të cilat tejkaluan pritjet e tregut duke arritur në +336,000 kundrejt +170,000 të parashikuar. Kjo kontribuon në masë të madhe në dobësimin e aktiveve me rrezik pasi rrit gjasat e inflacionit të nxehtë. Për më tepër, përshkallëzimi i tensioneve në Lindjen e Mesme ka kontribuar në një shkëputje midis kriptomonedhave dhe treguesve të tjerë makroekonomikë, siç janë normat. Pavarësisht një rikthimi të konsiderueshëm në këtë të fundit, i nxitur pjesërisht nga një rënie prej 5% në yield-et 30-vjeçare të Thesarit të SHBA, sektori i kriptove nuk ka arritur të pasqyrojë këtë ndjenjë rritëse. Në vend të kësaj, ajo ka rishikuar nivelet e saj të ulëta mujore, një fenomen që ngatërron vëzhguesit e tregut duke pasur parasysh disa kushte në dukje të favorshme. Këto përfshijnë performancën tradicionalisht të fortë të kriptos në tetor, një rënie dramatike pesë-ditore në normat reale afatgjata dhe miratimet e profilit të lartë nga investitorë me ndikim si Paul Tudor Jones. Për më tepër, ari, një strehë tradicionale e sigurt, është grumbulluar kohët e fundit, duke paraqitur një kontrast të dukshëm me rënien e tregut të kriptove.

Në këtë peizazh të turbullt, Ethereum ETF shquhet si një interpretues veçanërisht zhgënjyes, duke tregtuar me një 0.2% të ulët alarmante të vëllimit përkatës të Bitcoin ETF nga dy vjet më parë. Kjo ka të ngjarë të tronditi ata që besonin se institucionet ishin në prag të përqafimit të Ethereum ETF-ve në një shkallë të madhe; megjithatë, ka të ngjarë që çështja e vërtetë qëndron në skepticizmin në rritje që rrethon ETF-të e bazuara në të ardhmen në tregun aktual të kriptove në tërësi. Kompleksiteti i shtohet më tej rastit gjyqësor në vazhdim kundër Sam Bankman-Fried, i cili vë në qendër të vëmendjes negative industrinë e kriptove. Në planin ekonomik, të dhënat e fundit të Indeksit të Çmimeve të Konsumit (CPI) zbuluan një normë inflacioni prej 3.7% për muajin shtator, duke tejkaluar pritshmërinë e tregut prej 3.6%, duke sjellë kështu një tjetër variabël pasigurie.

Duke pasur parasysh gjendjen aktuale të fluksit dhe të paparashikueshmërisë, dy qasje të dallueshme vijnë në mendje. E para përfshin qëndrimin në streha tradicionale të sigurta si Gold, i cili ka treguar një rikthim të kohëve të fundit në mes të trazirave aktuale gjeopolitike. E dyta fokusohet në lojërat e paqëndrueshmërisë, duke përdorur në mënyrë specifike strategjitë e opsioneve si straddles ose mbytje që mund të përfitojnë nga pasiguria e rritur e tregut. Interesante, performanca e ulët e Bitcoin dhe Ethereum mund të jetë tregues i ndjeshmërisë së reduktuar ndaj rreziqeve negative, veçanërisht nëse të dhënat e CPI vazhdojnë të tejkalojnë parashikimet. Për ata që mbajnë një sy në drejtimet e ardhshme të tregut, nivelet kritike të rezistencës dhe mbështetjes për Bitcoin qëndrojnë respektivisht në 29-30 mijë dollarë dhe 25-26 mijë dollarë.

Shikoni grafikun në TradingView këtu.