Tregtim i automatizuar i kriptove

Çfarë është një tërheqje qilimash?

Kripto dhe financat e decentralizuara (DeFi) kanë fituar popullaritet masiv në të gjithë globin gjatë dy viteve të fundit. Premtimi për një kthim të lartë nga investimi është një nga faktorët kryesorë që i josh njerëzit të investojnë në lançimin e monedhave të reja dhe projektet DeFi.

Si çdo teknologji tjetër e re fitimprurëse, të dy industritë kanë një pjesë të drejtë të aktorëve dhe mashtruesve të këqij që synojnë investitorë që nuk janë të njohur me industrinë ose thjesht të interesuar të fitojnë para dhe të mos lexojnë shkronjat e imta në letrat e bardha të projektit. Projekte të tilla mashtrimi referohen si tërheqje qilimash. 

Çfarë është një tërheqje qilimash?

Një tërheqje qilimi është një projekt i dyshimtë i zhvilluar nga ekipet DeFi ose kripto. Premtimi për të ardhura të larta përpara se entuziastët e tjerë të marrin frymën e projektit, i josh investitorët që të grumbullojnë mijëra dollarë.

Fatkeqësisht, zhvilluesit i nxjerrin shpejt fondet dhe e braktisin projektin sapo të arrijnë shumën e synuar. Për shembull, nëse qëllimi i zhvilluesve është të mashtrojnë 5 milionë dollarë nga investitorët, ata do të mbyllin faqen e internetit dhe platformat e lidhura me to pasi të marrin para.

Si ekzekutohen tërheqjet e qilimave

Ato janë projekte brutalisht me përpjekje të ulëta ose kopje të kriptomonedhave ekzistuese në shumicën e rasteve. Më poshtë është një përmbledhje e tre llojeve të zakonshme të tërheqjes së qilimave dhe mënyra se si ato ekzekutohen.

Zhvilluesit duke arkëtuar

Në një treg të lirë, është normale që zhvilluesit të nxjerrin para një sasi të caktuar fondesh të investuara në projekt për të përballuar kostot operative, si pagat dhe pajisje si serverët. Megjithatë, një projekt kualifikohet si një tërheqje qilimi nëse qëllimi i vetëm i tërheqjes së fondeve është të mashtrojë investitorët.

Fillon me një zhvillues me qëllim të keq që krijon një projekt propozimi me vlerë të ekzagjeruar. Më shpesh sesa jo, premtimi është një platformë e decentralizuar ose veçori simbolike në fazat e zhvillimit që është planifikuar të dalë së shpejti.

Zhvilluesi prodhon dhe i jep vetes një pjesë të madhe të tokeneve ose madje i blen ato drejtpërdrejt përmes shkëmbimeve të decentralizuara si Uniswap me një çmim të ulët. Premtimi se projekti është revolucionar josh investitorët e tjerë për të blerë mijëra argumente.

Si rezultat i rritjes së kërkesës, vlera e tokenit rritet lart. Kur kjo ndodh, zhvilluesi arkëton aksionet e tyre menjëherë ose jashtë orarit për të shmangur ngritjen e alarmit. Në fund, investitorët përfundojnë me argumente të pavlefshme që askush nuk është i gatshëm t'i blejë.

Vjedhja e likuiditetit

Së pari, që çdo monedhë dixhitale të jetë e tregtueshme në një platformë shkëmbimi, një grup likuiditeti duhet të mbajë një sasi të caktuar fondesh në mënyrë që investitorët të mund të shesin dhe blejnë lirisht monedhën. 

Në këtë lloj tërheqjeje qilimi, zhvilluesi punon me zgjuarsi për të krijuar një grup likuiditeti duke përdorur tokenin e tij të mashtrimit të sapokrijuar. Për të vërtetuar legjitimitetin e tij, zhvilluesi do të çiftojë scamcoin me një monedhë të besuar si Ethereum ose USDC në grupin e likuiditetit.

Shfaqja e grupit të likuiditetit i bind investitorët se projekti është i ligjshëm. Ata e shkëmbejnë Eterin e tyre të vërtetë për argumente të pavlefshme. Gjatë gjithë kësaj kohe, ai është i mbyllur në grupin e likuiditetit për një kohëzgjatje të caktuar. 

Një rritje e kërkesës për tokenin e rremë rrit vlerën e tij dhe Etheri shtohet në grupin e likuiditetit. Zhvilluesi më pas nis fazën përfundimtare të planit - i gjithë Eteri në grupin e likuiditetit tërhiqet, duke lënë pas argumentet e pavlefshme. Investitorët nuk kanë asnjë mënyrë për të tregtuar mbrapsht argumentet për Ether pasi pishina është lënë e thatë.

Heqja e aftësisë për të shitur argumente / argumente të pa tregtueshme

Kjo tërheqje e qilimit është e ngjashme me mashtrimin e vjedhjes së likuiditetit, por procesi është paksa i ndryshëm. Zhvilluesi shton një kod të veçantë që e bën të pamundur për investitorët të tregtojnë monedhat përsëri në bursë. 

Investitorët lejohen të blejnë tokenin e mashtrimit, por pjesa e kodit siguron që vetëm zhvilluesi mund të shesë monedhat. Vetëm kur çmimi simbol thyen tavanin e qelqit, investitorët kuptojnë se nuk mund t'i shesin monedhat e tyre. 

Mashtruesit shpesh vendosin çmimin e lartë për të tërhequr sa më shumë investitorë të jetë e mundur dhe për të shitur të gjitha argumentet e mashtrimit në këmbim të monedhave të ligjshme kripto. 

Si të mbroni veten nga mashtrimet dhe tërheqjet e qilimave

Zhvilluesit përpiqen ta bëjnë projektin të duket i ligjshëm, por është e mundur të dallosh nëse një projekt është një mashtrim duke parë shkronjat e imta. Këtu janë tre gjëra për t'u kujdesur për t'u mbrojtur nga mashtrimet dhe tërheqjet e qilimave.

Ekipi ose Themeluesi Anonim

Një nga mënyrat më të thjeshta për të dalluar një mashtrim është duke kërkuar për detaje të themeluesit dhe ekipit që qëndron pas projektit DeFi. Shumë projekte të mira drejtohen nga ekipe anon, por si rregull, jini të kujdesshëm ndaj emrave ose pseudonimeve të rreme. Shumica e tërheqjeve të qilimave do të bëhen nga skuadrat anon dhe nëse zhvilluesit nuk janë 'të zhgënjyer' dhe nuk dihet, sigurisht që ka një shans më të lartë për të rënë në një projekt mashtrimi.

Nuk ka të dhëna të kontrollit të sigurisë

Projektet Legit DeFi duhet të kenë të paktën një auditim të verifikueshëm të sigurisë të kryer në bazën më të fundit të kodit. Auditimi duhet të bëhet nga një kompani e njohur dhe e besueshme, jo e brendshme. Detajet e auditimit duhet të jenë të disponueshme për investitorët. Idealisht, projektet e reja duhet të auditohen 2-3 herë dhe të përditësohen rregullisht. 

Një mënyrë tjetër për ta kontrolluar dyfish këtë është të vizitoni direktorinë Github të një projekti. Nëse ka pak ose aspak aktivitet, ky është një flamur i kuq mjaft i madh.

Likuiditeti i ulët

Me projektet DeFi, nuk është gjithmonë e lehtë të verifikosh likuiditetin pasi varet se në cilat shkëmbime është listuar token ose ekziston një grup likuiditeti. E thënë thjesht, likuiditeti i ulët do të thotë se është e vështirë të shkëmbesh token pasi thjesht nuk ka shumë kërkesë të disponueshme për të në një monedhë "të njohur" si Ether. Kjo sfidë shpesh lind nëse zhvilluesi nuk kishte fonde të mjaftueshme për të 'mbjellur' grupin e tyre të likuiditetit për tokenin e tyre të ri. 

Për më tepër, sa më i ulët të jetë likuiditeti, aq më e lehtë është për zhvilluesit që të manipulojnë çmimet e shenjave përpara se të shkojnë në perëndim të diellit.

Një mënyrë e sigurt për të kontrolluar likuiditetin e kriptomonedhës është duke kontrolluar volumin e saj të tregtimit në 24 orët e fundit. Vëllimi tregtar i argumenteve të mashtrimit është zakonisht deri në 10,000 dollarë. Ju mund të përdorni Dexscreener për të kontrolluar likuiditetin e një token.

Shenja të tjera për t'u kujdesur janë:

  • Projekti shfaqet brenda natës
  • Likuiditeti i zhbllokuar dmth. zhvilluesit kanë kontroll mbi grupin
  • TVL e ulët (vlera totale e kyçur)
  • Shpërndarja e tokenit nuk është e arsyeshme me shumicën e fondeve të mbajtura nga themeluesit / ekipi / investitorët
  • Projektit i mungon prezenca në rrjetet sociale

Marrja larg

Për shkak të natyrës së decentralizuar të hapësirës DeFi dhe kriptove, nuk është e mundur të parandalohen zhvilluesit që të krijojnë tërheqje qilimash. Më e mira që mund të bëni është të bëni kujdesin e duhur përpara se të investoni në një projekt të ri. Nëse tingëllon shumë mirë për të qenë e vërtetë, ka shumë të ngjarë që është.