Ku janë monedhat e mia? ABC e Crypto
Tregtim i automatizuar i kriptove

Ku janë monedhat e mia? ABC Of Crypto

Ndërsa tregtarët dhe investitorët janë të zënë duke bërë fitime në tregun Bull, shpesh ata harrojnë disa masa themelore të sigurisë për të parandaluar humbjen e kriptos së tyre. Pas kaq shumë përpjekjesh të grumbulluara, ku janë monedhat e mia tani?

Humbja e kriptos është bërë gjithnjë e më e zakonshme gjatë tre viteve të fundit dhe ka tërhequr shumë vëmendje. Një studim i fundit zbuloi se përdoruesit humbën 20% të BTC, dhe nuk ka asnjë mënyrë për t'i rikuperuar ato. Megjithatë, pyetja e madhe është se si kripto mund të humbasë dhe të ruhet në një libër të mbrojtur? Kjo nuk ka kuptim.

Megjithatë, disa mënyra mund t'ju bëjnë të ndaheni nga kriptoma juaj e fituar me vështirësi. Disa nga rastet janë nga gabimet tuaja ose të dikujt tjetër. Më poshtë është një përmbledhje e disa prej mënyrave përmes të cilave mund të humbni kriptomat.

Ruani në mënyrë të sigurt çelësat tuaj privatë

kripto HODLERËT kanë vargje të gjata shkronjash dhe numrash që përdoren si çelës për të hyrë në portofolin e kriptomonedhës dhe për të kryer transaksione. Ndryshe nga fjalëkalimi i llogarisë suaj bankare, ju jeni pronari i vetëm i atyre çelësave. Pa to, ju nuk mund të përdorni fondet tuaja. Në rast se humbni çelësat, kriptoma juaj humbet përgjithmonë. Ashtu si kjo, fondet tuaja shkojnë në fund.

Për të shmangur këtë problem, rezervoni çelësat privatë në shumë vende të sigurta. Improvizoni mënyra si eksportimi i çelësave si kopje të buta, printimi i çelësave si kuleta letre, shkrimi i tyre në një vend të sigurt ose përdorimi i kujtesës për t'i mësuar përmendësh. Bëni gjithçka që është e mundur për t'u siguruar që të mos humbni çelësat.

Shmangni phishing 

Phishing është një nga mënyrat më të përhapura për të hyrë në detajet e hyrjes dhe çelësat sekretë. Sulmuesit kopjojnë faqen origjinale të kriptos, duke bërë një kopje të saktë të saj. Këta phishers do t'ju afrohen duke u paraqitur si personel i vërtetë në industrinë e kriptove, si ofruesit e portofolit ose shkëmbimeve, dhe do t'ju joshin që t'u jepni atyre kredencialet tuaja. Pasi të bini në grackën dhe t'u jepni atyre kredencialet tuaja të çelësave, ata do të tërheqin gjithçka nga llogaria juaj.

Ndonjëherë, këta mashtrues imitojnë paraqitjet e postës elektronike të shkëmbimit që ngjajnë shumë me emailet origjinale të shkëmbimit. Email-i do t'ju kërkojë të klikoni një lidhje për të zgjidhur një problem me llogarinë. Më pas, lidhja do t'ju ridrejtojë në një faqe të rreme, ku sulmuesit mbledhin të dhënat tuaja të hyrjes. 

Që ju të mos bini viktimë e këtyre skemave, shmangni klikimin e lidhjeve të dyshimta të rastësishme. Do të ndihmonte nëse shkruani gjithashtu URL direkt në shiritat e adresave. Për më tepër, sigurohuni që të mos ngarkoni çelësat tuaj privatë në faqet e internetit, madje edhe ato origjinale, dhe gjithmonë duhet të kontrolloni dy herë informacionin në kanalet e komunikimit për të shmangur këto mashtrime.

Mbroni nga malware  

Malware mund të vjedhë kriptomonedhën tuaj përmes një sërë metodash. Për shembull, malware në faqet pirate ose në Google Play Store është krijuar për të vjedhur kriptomonedhën nga përdoruesit që nuk dyshojnë. 

Mbroni nga malware

CookieMiner, për shembull, mbledh kuki të shfletuesit dhe fjalëkalimet e ruajtura në Chrome për të hyrë në faqet e internetit të shkëmbimit dhe portofolit tuaj. Shkëmbimet zakonisht ruajnë cookie-t nga përdoruesit në shfletues për të verifikuar statusin e hyrjes. Kështu, një haker që zotëron skedarët e skedarëve të përdoruesit mund të hyjë potencialisht në faqen e internetit për të bastisur monedhat e viktimës. 

Ekziston edhe një gërshërë malware. Një aplikacion trojan që vjedh kriptomonedhën duke i bërë përdoruesit të kopjojnë dhe ngjitin adresat e portofolit. Supozoni se jeni mësuar të transferoni kripto në një adresë që zakonisht e kopjoni dhe ngjitni sepse është një varg i madh karakteresh tek. Në atë rast, virusi Clipper do të ndërrojë adresën e portofolit kur ngjitni, duke ju bërë të transferoni kripto në adresën e pasaktë. Gjithmonë kontrolloni dy herë adresën e destinacionit përpara se të konfirmoni transferimin!

Instalimi i shtesave të verifikuara të shfletuesit

Ka shtojca të besueshme të shfletuesit kripto, si MetaMask dhe Lolli, të cilat e bëjnë përvojën në internet argëtuese. Megjithatë, nuk është e njëjtë për të gjitha shtesat e tjera. Shtesat me qëllim të keq janë gati të prenë viktimat që nuk dyshojnë, të cilët nuk janë në dijeni të lejeve të tyre. 

Më pas ata do të mbledhin kredencialet tuaja të hyrjes dhe do të marrin të gjitha paratë në portofolin tuaj. Prandaj, përpara se të instaloni një shtojcë të shfletuesit, bëni detyrat e shtëpisë tuaj. 

Lexoni komentet, kërkoni informacione në Google dhe sigurohuni që e dini se cilat leje po i jepni softuerit. Nëse është e mundur, përdorni shtesa me burim të hapur në çdo kohë.

Përdorimi i fjalëkalimeve të forta dhe ripërdorimi i tyre

Për t'u siguruar që fjalëkalimi i portofolit tuaj është i sigurt:

  1. Përdorni një kompleks që askush nuk mund ta marrë me mend lehtë. Fjalëkalimi duhet të përfshijë shkronja të mëdha dhe të vogla.
  2. Përziejini këto shkronja me numra dhe simbole.
  3. Edhe nëse e bëni fjalëkalimin tuaj kompleks, sigurohuni që ai të jetë mjaft i gjatë në mënyrë që hakerët ta kenë të vështirë të thyejnë fjalëkalimin. 
përdorni një fjalëkalim të fortë

Megjithatë, përdorimi i vetëm një fjalëkalimi të fortë nuk është mjaft i sigurt. Nëse përdorni të njëjtin fjalëkalim në platforma të tjera, atëherë portofoli juaj nuk është mjaft i sigurt. Një shkelje e të dhënave në një nga ato sajte mund të ketë pasoja për të gjitha llogaritë tuaja që përdorin atë fjalëkalim. 

Përdorni një menaxher fjalëkalimesh për të krijuar fjalëkalime unike dhe komplekse për çdo faqe interneti.

Përdorni identifikimin me dy faktorë (2FA).

Çdo operacion i madh i kriptos kërkon verifikim me dy faktorë. Një kriminel mund të ketë akses në llogarinë tuaj duke përdorur thjesht emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj nëse nuk përdorni dy faktorë. Është e zakonshme që kompanitë të hakohen. 

Rrjedhimisht, informacioni juaj mund të bjerë lehtësisht në duar të paautorizuara. Për shembull, nëse keni një grup vërtetimi me dy faktorë, një haker do të kërkojë qasje fizike në telefonin tuaj, llogarinë e emailit ose veten tuaj për të marrë një leje.

Shumica e sistemeve të kriptomonedhave e lejojnë këtë metodë vërtetimi, por llojet e disponueshme ndryshojnë. Të tjerët përfshijnë mjete vërtetimi si Authy ose Google Authenticator, ndërsa të tjerët përdorin SMS dhe email. Disa firma përdorin gjithashtu biometrikë. Megjithatë, edhe me matjet e sigurisë me dy faktorë, kriminelët janë mjaft të zgjuar. Ata mund të përdorin taktika si ndërrimi i kartave të kartës për të shmangur masat e sigurisë.

Mbroni tuaj Coinrule llogari duke aktivizuar vërtetimin me dy faktorë.

2FA në Coinrule
2FA në Coinrule

Enkriptoni informacionin kritik

Nuk këshillohet të ruani detajet e llogarisë tuaj të portofolit kripto në kompjuterin tuaj si tekst të thjeshtë pasi është lehtësisht i arritshëm. Çdo e dhënë e ndjeshme që ruani në kompjuterët tuaj, si çelësat dhe fjalëkalimet sekrete, duhet të jetë e koduar dhe e mbrojtur me fjalëkalim. Enkriptoni emailet tuaja dhe çdo kanal tjetër komunikimi që mundeni për të ofruar një shkallë shtesë mbrojtjeje.

Herë pas here, hakerët mund të kenë akses në informacionin tuaj shpejt përmes malware apo edhe një regjistrues të tastierës. Prandaj, duhet të konsideroni përdorimin e një metode tjetër për ruajtjen e fjalëkalimit tuaj përveç kompjuterit tuaj. Për shembull, mund të zgjidhni t'i shkruani dhe t'i mbani në kutitë e depozitave të sigurisë. Për mbrojtje të mëtejshme, shkruani fjalëkalimin pjesërisht në letra të ndryshme dhe ruajini në kuti sigurie të shumta ose vende të tjera të matura në shtëpi ose zyrë. 

Vërejtje Mbyllja

Humbja e parave tuaja të fituara me vështirësi mund të jetë kaq e dhimbshme. Pavarësisht nga avantazhet e shumta që ofron kripto, nuk ka asnjë sigurim për monedhën dixhitale të humbur. Mbajtja e sigurt e kriptos suaj vjen me një ndjenjë të madhe përgjegjësie. Ndiqni këshillat e mësipërme për ta mbajtur llogarinë tuaj larg nga kriminelët kibernetikë që përgjojnë në errësirë.

Mbajtja e monedhave tuaja të sigurta është e rëndësishme nëse besoni Crypto është e ardhmja e financave dhe ju i konsideroni një investim afatgjatë!