Tregtim i automatizuar i kriptove

Pse kanë rëndësi monedhat e qëndrueshme

Sipas filozofit anglez; John Locke, gjithçka është në një gjendje fluksi. Kjo deklaratë është gjithmonë e vërtetë për pagesat dhe sistemet financiare globale ku gjërat kanë ndryshuar ndjeshëm në dhjetë vitet e fundit. Njerëzit kanë zbuluar gjithnjë e më shumë opsione pagese të përshtatshme, të sigurta dhe të menjëhershme me inovacion të gjerë.   

Për shkak të këtyre risive, sistemi tradicional bankar është përballur me shumë ndërprerje nga startup-et dhe kompanitë e mëdha të teknologjisë. Këto "ndërprerje" kanë çuar në zgjidhje të përhapura dhe efikase të pagesave ndërkufitare me pakicë. Një nga ndërprerjet e shumta është ardhja e monedhave të qëndrueshme. 

Në dy vitet e fundit, monedhat e qëndrueshme kanë fituar shumë popullaritet dhe investitorët kureshtarë kanë hyrë në botën e monedhave të qëndrueshme. Shumica e tregtarëve pranojnë se është një mënyrë e shkëlqyer për të qëndruar të ekuilibruar në një treg gjithnjë të paqëndrueshëm të kriptomonedhave. 

Ne do të shqyrtojmë gjithçka që ju duhet të dini rreth monedhave të qëndrueshme. Ne do t'ju tregojmë gjithashtu pse kanë rëndësi monedhat e qëndrueshme dhe si mund t'i përdorni ato në portofolin tuaj të investimeve dhe të fitoni. 

Çfarë është një Stablecoin?

Në kriptomonedhë, vlera e një monedhe bazohet në vlerën e saj të përgjithshme të tregut. Vlera e tregut ndikohet nga forcat e kërkesës dhe ofertës. Këto forca ndikohen kryesisht nga niveli i besimit që tregtarët kanë në një kriptomonedhë të veçantë.

Ndryshe nga kriptovalutat, Stablecoin shpesh mbështeten nga aktive të prekshme të verifikueshme ose në Blockchain ose nga zbulimet e duhura të organizatës.

Gjithashtu, me stabilitetin që ofrojnë stablecoins dhe përpunimin dhe sigurinë e menjëhershme që ofron blockchain, duket se do të ketë shumë stablecoin në të ardhmen. 

Me monedhat stabile, bota e financave mund të mjegullojë linjat midis monedhave fiat, si dollari amerikan dhe kriptovalutat.

Llojet e monedhave të qëndrueshme

Edhe pse ky nuk është fokusi kryesor i këtij artikulli, ne do të prekim shkurtimisht llojet kryesore të monedhave të qëndrueshme. Kjo do të na japë një kuptim më të mirë se si funksionojnë stablecoins.  

Monedhat e qëndrueshme të mbështetura nga Fiat

Llojet e para të monedhave të qëndrueshme mbështeten nga monedha fiat të emetuara nga një bankë qendrore. Në këtë rast, stablecoin është thjesht një përfaqësim i të njëjtës strukturë kolaterali të kësaj monedhe. Për shembull, ju mund të zotëroni një pjesë të një monedhe të botës reale si USD duke mbajtur stablecoin që mbështetet nga një raport një-në-një ndaj dollarit. 

Për të likuiduar një stablecoin të mbështetur nga fiat, thjesht duhet të shkatërroni stablecoin dhe të tërhiqni ekuivalentin tuaj në USD. Kjo është e mrekullueshme sepse mund të jeni të sigurt se vlera është përfaqësimi dixhital i dollarit amerikan. 

Ndonjëherë ka dyshime për ekzistencën e rezervave (po ju shikoj, Tether…) por gjatë muajve të fundit, zbulimet në lidhje me aktivet e përdorura për mbështetje janë rritur për disa nga monedhat kryesore të qëndrueshme të mbështetura nga fiat si USDC.  

Monedha të qëndrueshme të mbështetura nga kripto

Siç nënkupton edhe emri, monedhat e qëndrueshme të mbështetura nga Crypto funksionojnë në mënyrë të ngjashme me ato të mbështetura nga fiat. Sidoqoftë, ndryshimi është se këto monedha të qëndrueshme mbështeten me një tjetër kriptomonedhë. 

Një tjetër ndryshim është raporti midis kolateralit dhe stablecoin. Ky është rezultat i paqëndrueshmërisë së kriptove kur krahasohet me monedhat fiat. 

Me monedha fiat si dollari, mund të jeni të sigurt për një raport një-me-një. Sidoqoftë, monedhat e qëndrueshme të mbështetura me kripto kanë një raport më të lartë kolateralizimi. 

Prandaj, vlera e një stablecoin të mbështetur me kripto varet nga vlera e kriptomonedhës në fjalë. Në këtë mënyrë, i gjithë sistemi ekziston në blockchain dhe mund të ketë shumë raste përdorimi. 

Shembuj të spikatur janë monedhat si DAI dhe RAI.

Stabilcoins jo ose pjesërisht të kolateralizuara 

Ndryshe nga të dy llojet e monedhave të qëndrueshme të listuara më sipër, këto lloje të monedhave të qëndrueshme kryejnë funksionet e një banke qendrore duke përdorur kontrata inteligjente. Këto kontrata monitorohen duke përdorur algoritme të fuqizuara nga AI që monitorojnë çmimet e këtyre monedhave të qëndrueshme. 

Në rastet kur monedhat si dollari amerikan ose Etheri shemben, monedhat e qëndrueshme të pakolateralizuara, në teori, do të mbijetonin si një mënyrë për të ruajtur vlerën.

FRAX është një shembull i mirë për një stabilcoin pjesërisht të kolateralizuar.

Tani që njohim llojet e monedhave të qëndrueshme, le të shohim disa nga monedhat e qëndrueshme më të njohura në treg:

USDT 

I njohur gjithashtu si Tether, kjo monedhë e qëndrueshme është e lidhur me dollarin amerikan dhe mban një raport 1 me 1 me dollarin amerikan. Është një kriptomonedhë e bazuar në blockchain, argumentet e së cilës janë gjithmonë ekuivalente me 1.00 USD.

Tether është gjithashtu një burim kryesor i likuiditetit për tregun e kriptove. Sipas CryptoCompare, 57% e tregtimit të bitcoin në shkurt 2021 u krye kundrejt USDT. USDT është projektuar si një mjet ruajtjeje dhe një mënyrë e ruajtjes së vlerës.    

Bazuar në vlerën e saj të tregut prej më shumë se 78 miliardë dollarë në shkurt 2022, Tether është kriptomonedha e tretë më e madhe në botë. 

Megjithëse vlen të përmendet se ka disa shqetësime me Tether, pasi investitorët janë të shqetësuar se Tether mund të mos ketë rezerva të mjaftueshme në dollarë për të mbështetur lidhjen e saj në dollarë prej rreth 78 miliardë dollarësh.

USDC (një monedhë e qëndrueshme e rregulluar)

Monedha USD (USDC) është gjithashtu e lidhur me dollarin amerikan dhe është një monedhë stabile e bazuar në Ethereum me përfaqësime edhe në zinxhirë të tjerë. Ai u krijua për të simbolizuar dollarin amerikan. 

Ai u lançua përmes një bashkëpunimi midis shkëmbimit të kriptove Coinbase dhe ofruesit të shërbimit financiar, Circle në 2018. 

Edhe pse kjo monedhë është krijuar për të qenë e qëndrueshme, ajo gjithashtu kalon nëpër ndryshime të buta çmimesh. Kjo është shpesh rezultat i ndryshimeve në ofertë dhe kërkesë. USDC ishte në një nivel më të lartë të të gjitha kohërave prej 1.19 dollarë dhe një nivel më të ulët të të gjitha kohërave prej 0.89 dollarë.

Ka më pak shqetësuese me USDC sepse argumentet e reja lëshohen vetëm sipas kërkesës. Për të krijuar një token të ri, duhet të dërgoni ekuivalentin në USD në llogarinë bankare të emetuesit të tokenit.   

DAI (monedhë e kolateralizuar dhe e decentralizuar)

DAI është një tjetër stabilcoin i njohur që lidhet me vlerën e dollarit amerikan. DAI mban një raport 1:1 me dollarin amerikan duke mbyllur aktivet e tjera kripto në kontrata. DAI drejtohet nga MakerDAO duke përdorur një softuer me burim të hapur të quajtur platforma e protokollit Maker. Është një aplikacion i decentralizuar që funksionon në blockchain Ethereum. 

Ajo operon me veçori DeFi (financat e decentralizuara) që mundësojnë huamarrjen, huadhënien dhe tregtimin. Mund të blihet direkt nga shkëmbimet e kriptove duke përdorur monedha fiat si dollari amerikan ose dollari kanadez.

Ndryshe nga monedhat e tjera të qëndrueshme që marrin vlerën e tyre nga aktive të tjera, DAI ruan vlerën e saj duke përdorur borxhin e kolateralizuar në ETH.

DAI është projektuar në atë mënyrë që furnizimi i DAI nuk mund të ndryshohet nga asnjë palë. Me përdorimin e kontratave inteligjente në blockchain Ethereum, sistemi mund t'i përgjigjet ndryshimeve në çmimet e tregut të aktiveve.  

Rreziqet për tregun nga monedhat e qëndrueshme 

Ndërsa monedhat e qëndrueshme paraqesin një rreze shprese, ka gjithashtu shqetësime nga ekonomistët dhe analistët financiarë. Disa kanë vënë në dukje mundësinë e një kolapsi tregu si rezultat i një kaskade ngjarjesh. 

I gjithë thelbi i blockchain është decentralizimi: Fakti që sistemi është i decentralizuar dhe pushteti nuk i takon një partie të vetme. Është arsyeja pse teknologjia blockchain po largohet nga financat tradicionale. 

Sidoqoftë, me monedhat e qëndrueshme, ajo shtresë e transparencës dhe pandryshueshmërisë vihet në dyshim. Kjo është për shkak se një entitet i vetëm kontrollon një furnizim të madh të monedhave të qëndrueshme. Për shembull, USDT kontrollohet nga një kompani e quajtur Tether. Kjo kompani kontrollon normën e furnizimit dhe shpërndarjes së USDT dhe do të operojë kryesisht me interesin e saj në zemër. 

Monedha të tjera të qëndrueshme, si USDC përballen me rreziqe të rëndësishme rregullatori amerikan, ndërsa të tjerët, si DAI, janë pjesërisht të kolateralizuara duke përdorur monedha të tjera të qëndrueshme si USDC. E gjithë kjo së bashku krijon rreziqe stabiliteti për të gjithë ekonominë DeFi.

Gjithashtu, me monedhat e qëndrueshme të lidhura me monedhat fiat, ekziston rreziku i inflacionit. Kjo është arsyeja pse ju duhet të shpërndani asetet tuaja në monedha të ndryshme të qëndrueshme dhe të shmangni lakminë.

RRUMBULLON…

Sot, Bitcoin mbetet kriptomonedha më e njohur. Megjithatë, ka pasur shumë luhatje çmimesh gjatë viteve të fundit. 

Duke filluar nga rreth 3,000 dollarë në kulmin e pandemisë në 2020; në 69,000 dollarë në 2021, dhe më pas duke u ulur me më shumë se 50% në rreth 35,000 dollarë. 

Megjithëse këto luhatje mund të duken normale për tregtarët e kriptove, ato shpesh shqetësojnë të huajt. Kjo është arsyeja pse ardhja e monedhave të qëndrueshme (nëse ata mund të ruajnë stabilitetin) është një zhvillim i mirëpritur.

Stabilcoins vazhdojnë të rriten si pjesë e strukturës së tregut financiar. Megjithatë, pritet që të ketë më shumë shqyrtim dhe të vendosen rregulla për të qeverisur mënyrën se si funksionojnë këto monedha të qëndrueshme (dhe kriptomonedha në përgjithësi).