Tregtim i automatizuar i kriptove

Viti i Mjellmës

Në datat 13 dhe 14 dhjetor respektivisht, Byroja e Statistikave të Punës dhe Rezerva Federale (FED) publikuan njoftimet e tyre mbi shifrat e inflacionit dhe normat e interesit. Inflacioni i IÇK-së në SHBA u zbut në 7.1%, më pak se 7.3% që pritej. Si e tillë, FED iu përmbajt rritjes prej 50 bps që u la të kuptohet më parë. Edhe pse tregu pa një kërcim të vogël në lidhje me këto ngjarje, që atëherë ai është korrigjuar në nivelet e fillimit të dhjetorit pasi një sërë thashethemesh filluan të përhapen rreth Binance.

Disa tregtarë kishin frikë se monedha e qëndrueshme e vetë Binance, BUSD, po kishte probleme pasi kapitalizimi i tij i tregut ra me shpejtësi me 3 miliardë dollarë. Pasoi një furi e mediave sociale ku shumë venë në dyshim aftësinë paguese të Binance. Në realitet, ky doli të ishte një reagim i tepruar pasi Binance thjesht bleu 3 miliardë dollarë USDC me BUSD (duke hequr kapakun e tregut) mbi banak për të nderuar tërheqjet e USDC në bursë. Pasi zërat për falimentimin e mundshëm të FTX filluan të avancoheshin, rezervat e këmbimit u varfëruan me mbi 90% në 48 orë. Megjithatë, pasi u ngritën pyetje në lidhje me aftësinë paguese të Binance, rezervat e tyre ranë vetëm me rreth 6%. Falë sistemit të provës së rezervës së Merkle Tree të Binance, të dhënat në zinxhir tregojnë se kjo lëvizje në rezervat e tyre është ndalur që do të thotë se shkëmbimi më i madh i kriptomonedhave është i sigurt, të paktën tani për tani. 

Nga një këndvështrim teknik, grafiku ditor i Ethereum ka qenë i kufizuar nga javë të paqëndrueshmërisë së ulët dhe ka qenë duke tregtuar midis niveleve kryesore të mbështetjes dhe rezistencës. Tregtarët mund të shikojnë të ecin gjatë nëse tregu thyen mbi nivelin e rezistencës 1,350 dollarë pasi është ajër i pastër drejt nivelit 1.618 Fibonacci. Anasjelltas, nëse çmimi bie nën nivelin e mbështetjes 1,080 dollarë, shumë tregtarë do të shikojnë të shkojnë shkurt pasi humbja e këtij niveli ka të ngjarë të sjellë ulje të reja nën 1,000 dollarë. Ndërkohë, RSI e Ethereum po mbetet relativisht neutrale, duke mos ofruar ndonjë mbështetje të rëndësishme për asnjërin skenar. 

Viti 2022 në tërësi ka qenë viti i “Mjellmës së Zezë” për kriptomat. Nga kolapsi i LUNA dhe FTX deri te falimentimi i Three Arrows Capital dhe BlockFi, e gjithë hapësira e kriptove ka pasur një dëmtim serioz në besueshmërinë e saj. Megjithatë, nën kontrollin në rritje nga qeveritë dhe rregullatorët, nëse industria do të mbijetojë afatgjatë, është çelësi që çdo lojtar mashtrues dhe i falimentuar të hiqet dhe të mbahet përgjegjës. Me mjedisin makro që duket ende sfidues, ne ende mund të mbetemi vetëm me shpresë se 2023 do të jetë edhe një herë viti i demit.

Shikoni grafikun në TradingView këtu.