rrëzimi i tregut të koronavirusit
Botat e tregtimit Këshilla tregtare

Rrëzimi i tregut të Coronavirus në 2020 – Si ta mbroni portofolin tuaj?

Ekziston një mallkim kinez që thotë: "Ju rroftë kohë interesante.” – na pëlqen apo s’duam, po jetojmë kohë të tilla. Frika e COVID-19 ndezi një përplasje të tregut global të Coronavirus në 2020. Asnjë aset nuk duket të jetë më i sigurt. Çfarë të blini dhe si ta mbroni portofolin tuaj në kohë të tilla të pasigurta?

Ne jemi zyrtarisht në një treg (të trashëguar) Bear.

Tregjet e aksioneve në mbarë botën ranë me ritme të paparë më parë. Ky përplasje e tregut të Coronavirus tashmë e kapërceu edhe krizën e madhe financiare në 2008. Në atë kohë çmimet panë një ulje më graduale. Ky është një shembull shumë tërheqës se si euforia mund të kthehet shpejt në një shitje të përhapur paniku. 

Ekonomitë në të gjithë botën që shkojnë në bllokim të plotë ofrojnë shembullin e përsosur të një të papriture ngjarje e mjellmës së zezë. Kjo i referohet ngjarjes që asnjë investitor nuk po merr parasysh në strategjinë e tij të tregtimit. Kur kjo ndodh, ndryshon plotësisht skenarin aktual dhe të ardhshëm dhe kërkon vlerësime të reja për alokimin e aseteve.

Duke parë grafikun afatgjatë të të ardhmes SP500, mund të vërejmë se tregu 200 MA tregon qartë ndarjen midis periudhave të tregut të Bear dhe Bull. Javën e kaluar vlera e indeksit që vlerëson më mirë se kushdo tjetër gjendjen e ekonomisë globale e theu këtë nivel kyç, duke i dhënë fund, nga ana teknike, tregu më i gjatë Bull i të gjitha kohërave.

Javore 200MA prishur - Fillimi i tregut të ariut në tregun e aksioneve të SHBA

Sa kohë mund të zgjasë?

Në vitin 2008, u desh rreth një vit nga çmimi për të shkelur 200 MA dhe për të arritur në fund. Sigurisht, duke marrë parasysh madhësinë e shitjes fillestare aktuale, mund të duhet më pak për të filluar një rikuperim. Nga ana tjetër, tërheqja më e rëndë mund të tregojë gjithashtu se këtë herë ngjarjet që po zhvillohen mund të ndikojnë edhe më shumë në ekonomi.

E vërteta është se asnjë investitor nuk ka një top kristal për të parashikuar të ardhmen. Këto janë kohët kur analiza teknike mund të japë vetëm pak udhëzime, por është thelbësore të mbash një sy në bazat. Aktualisht, tregjet po vlerësojnë mbylljen e të gjithë Evropës dhe disa zonave në SHBA. Me shumë mundësi, investitorët nuk po shqyrtojnë ende opsionin e paralizës së plotë të ekonomisë amerikane. Është ende herët për të imagjinuar pamjet e rrugëve të zbrazëta në mbi 50 shtete në SHBA. Kjo është ajo që po ndodh në Itali dhe vende të tjera si Spanja dhe Franca.

Nëse kjo do të ndodhte, pasojat mund të ishin vërtet të shëmtuara. Sa për krahasim, gjatë recesionit më të keq që nga viti 1929, PBB-ja e SHBA ra me një normë vjetore prej 6.3% për tre tremujorë, përpara se të fillonte rimëkëmbjen e saj. Një mbyllje e plotë e ekonomisë ka të ngjarë të shkaktojë shifra shumë më të këqija. Parashikimet e hershme shohin rënien e PBB-së së SHBA-së rreth 20-30% vetëm në TM2 2020.

Çfarë mund të presim pas këtij rrëzimi të tregut të Coronavirus?

Paniku u përhap me shpejtësi në mesin e investitorëve. Përpara shpërthimeve të para të rëndësishme në Evropë, disponimi i përgjithshëm i tregut ishte shumë i vetëkënaqur dhe Coronavirus dukej si një problem i kufizuar në Kinë dhe rajonet e afërta. Kur ishte e qartë se situata do të kishte pasur një ndikim të rëndësishëm në ekonominë e Kinës dhe ekonomitë e tjera ishin gati të pësonin të njëjtat dëme, shitja e panikut filloi një përplasje të vërtetë të tregut të Coronavirus.

Rënia ndezi një nxitim për sigurinë, por asnjë klasë e aseteve nuk arriti të sigurojë rolin e strehë e sigurt. 

Edhe çmimi i arit ra. Investitorët u përpoqën të shesin çdo aktiv likuid për të mbledhur para dhe likuiditet. Tregu i kriptove përjetoi jo më pak stres. Tregu ende i percepton kriptovalutat si një investim të rrezikshëm dhe kohët e pasigurisë paraqesin presion të konsiderueshëm të shitjes mbi çmimet.

Bankat qendrore ndërhynë me një aksion masiv të koordinuar për të injektuar likuiditet për të ndalur panikun. Këto veprime të guximshme dhe proaktive ka të ngjarë të sjellin lehtësim afatshkurtër në tregje. Megjithatë, paqëndrueshmëria është këtu për të qëndruar për një kohë mjaft të gjatë, shpërthimet e reja dhe lajmet për zhvillimin e pandemisë do të shkaktojnë stres të mëtejshëm.

Gjatë fazës tjetër, investitorët do të vlerësojnë me saktësi perspektivën dhe do të ribalancojnë portofolet e tyre në përputhje me rrethanat. Kjo do të gjenerojë turbulenca të mëtejshme midis klasave të aseteve.

Elementi kyç për t'u mbajtur në sy do të jetë nxjerrja e të dhënave për gjendjen e ekonomisë globale. Papunësia, borxhi dhe normat e falimentimit janë të destinuara të rriten. Megjithatë, shkalla e rritjes do të diktojë efektin afatgjatë të kësaj krize.

Cilat klasa aktivesh mund të kenë më mirë performancën?

Teoria na mëson se në kohë krize, investitorët priren të shesin aktive të rrezikshme, të tilla si aksione, për të ribalancuar portofolet e tyre në obligacione, ar ose para. Këtë herë realiteti mund të jetë pak më ndryshe. 

Obligacionet aktualisht nuk janë opsioni më i sigurt siç kanë qenë historikisht. Dhe kjo për tre arsye kryesore: 

  • Dhjetë vjet politika monetare ultrakomoduese e frynë ndjeshëm vlerësimin. Instrumente me të ardhura fikse në vlerë miliarda dollarësh tregtohen tashmë me yield-et negative të interesit.
  • Niveli i borxhit si të korporatave ashtu edhe të qeverisë është në vlera të larta të të gjitha kohërave, gjë që është atipike për kohërat para depresionit.
  • Inflacioni nuk është i dukshëm në afat të shkurtër, por përfundimisht, injektimet e paprecedentë të likuiditetit do të kenë pasoja në nivelet e çmimeve në terma afatgjatë. Obligacionet me data më të gjata (ato që nuk tregtohen ende me norma negative) duhet të jenë nën performancën me pritshmëri të tilla.

Po ari?

Aseti më i sigurt sipas definicionit nuk performoi mirë në këto faza të hershme. Rënia e mprehtë e çmimeve në tregjet e aksioneve i nxiti investitorët të mbledhin sa më shumë para për të mbuluar humbjet dhe me shumë gjasa edhe pozicionet në ar u kapën në këtë rreth vicioz. Përsëri, asnjë inflacion i pritur së shpejti nuk po i shtyn investitorët të mbrohen nga ky rrezik duke blerë metale të çmuara si ari. Megjithatë, ari mund të jetë një opsion i besueshëm për një periudhë afatgjatë, kur lindin shqetësime për inflacionin. 

Paraja është mbret. 

Në kohë pasigurie, ata që mbajnë likuiditet zakonisht janë ata që janë në gjendje të mbrojnë më mirë portofolin e tyre dhe mund të kapin mundësitë më të mira. Në veçanti, dollari është deri tani një nga aktivet me performancën më të mirë në mesin e klasave të aktiveve të vjetra. Indeksi i dollarit u hodh ditët e fundit në vlerat afër 20 viteve të larta.

Indeksi i dollarit thyhet më i lartë

Ky trend ka të ngjarë të vazhdojë për të ardhmen e parashikueshme pasi një mungesë e përhapur e dollarëve po godet korporatat e mëdha. Kjo çështje është aq domethënëse sa që FED duhej të prezantonte linja shkëmbimi me bankat e tjera qendrore kryesore për të parandaluar përkeqësimin e mëtejshëm të situatës.

Si të përfitoni nga këto mundësi?

Lajmi i mirë është se edhe për ju që tregtoni kripto në ditët e sotme është relativisht e lehtë të diversifikoni zotërimet tuaja nëpër klasa të ndryshme asetesh.

Ari, për shembull, historikisht është dëshmuar se përfaqëson një mbrojtje të fortë në kohë të trazuara. Ju lehtë mund të investoni në ar duke përdorur PAX ari, e cila është e tregtueshme në Kraken. Një monedhë e lidhur me çmimin e një ons troje të metalit të çmuar dhe e mbështetur një-për-një me shufrat e vërteta. 

Duke folur për monedha të qëndrueshme, ata tashmë u rritën në interes në vitin 2019 dhe ka të ngjarë që roli i tyre në ekosistem do të forcohet më tej në të ardhmen.

Ka shumë opsione për të mbajtur Dollarë dixhital - Tether, DAI, USDC, BUSD, PAX USD dhe më shumë. Ajo që është shumë interesante është se në një botë ku normat e interesit po kalojnë në shifra negative, mbajtja e këtyre monedhave dhe depozitimi i tyre i lejon investitorët të arrijnë kthime të konsiderueshme. 

Strategjitë e të ardhurave pasive janë shumë të njohura dhe investitorët mund të vendosin të përdorin lehtësira të centralizuara ose të decentralizuara sipas preferencave dhe shkallës së besimit të tyre ndaj protokolleve të ndryshme. Rënia e fundit e tregut të kriptove shërbeu si një test i rëndë stresi, veçanërisht për protokollet e decentralizuara. Paqëndrueshmëria e tregut është ende kërcënimi i vetëm më i madh për platformat e kreditimit, por si gjithmonë, tregu nuk siguron kurrë kthime pa ndonjë rrezik të përfshirë. E tëra çfarë duhet të bëni është të zgjidhni një investim me profilin më të mirë të rrezikut/shpërblimit sipas preferencave tuaja.

Rinovimi i paqëndrueshmërisë në tregun FX

Përveç dollarit, vëmendja e monedhave të tjera mund të ofrojë mundësi interesante. Bankat qendrore janë në lëvizje, gara drejt zhvlerësimit ka nisur dhe do të zhvillohen luftëra të reja monetare. E gjithë kjo do të ndezë paqëndrueshmërinë dhe, siç e dini, kjo gjeneron mundësitë më të mira.

Ndoshta nuk është rastësi Exchange Kraken prezantoi kohët e fundit tregtimin FX, duke shtuar nëntë çifte monedhash me më shumë për të ndjekur në të ardhmen. Kjo do të thotë që së shpejti do të jeni në gjendje të diversifikoni zotërimet tuaja në shumë monedha të ndryshme gjithashtu nëpërmjet Coinrule.

Po në lidhje me Crypto?

Tregu i kriptove mori një goditje të rëndë javën e kaluar. Zhvendosja e përgjithshme e rrezikut ndikoi rëndë kriptovalutat. Likuiditeti relativisht i ulët përkeqësoi rënien dhe likuidimet në pozicionet e levës përshpejtuan trendin rënës. 

Vlerësimi i tregut të gjerë të kriptove ra në nivelet kryesore afatgjata. Duke parë vetëm ekosistemin e kriptove, kjo mund të përfaqësojë një mundësi blerjeje për të grumbulluar më shumë. Megjithatë, peizazhi i gjerë ekonomik është shumë i pasigurt dhe mund të ndikojë në çmimet për periudha më të gjata.

Që nga shkurti, korrelacioni midis Bitcoin dhe aksioneve është rritur, dhe tani është relativisht i lartë. Kini parasysh se vlera aktualisht është rreth 0.1, që është ende një korrelacion relativisht i ulët në krahasim me të tjerët tradicional klasat e aseteve. Nocioni i kriptos si një mbrojtje ndaj një krize të sistemit të trashëgimisë duket se nuk po ndodh ende. Në fund të fundit, kjo është e arsyeshme pasi kriptovalutat nuk janë një klasë aktivesh e njohur gjerësisht për investitorët. 

Korrelacioni midis Bitcoin dhe SP500 – Kredite Monedhë

Është më mirë të mbash një sy në këtë në javët në vijim për të parë nëse perceptimi i investitorëve ndryshon ndërsa ndodhin ngjarje të reja.

Strategjitë më të mira për këto kohë sfiduese

Coinrule mund t'ju ndihmojë të kaloni këto ditë të pasigurta, duke e kthyer paqëndrueshmërinë stresuese afatshkurtër në mundësi. 

Rregulla të tilla ju lejojnë të kapni lëvizje të vogla çmimesh pa ndërtuar pozicione të mëdha që mund t'ju ekspozojnë ndaj humbjeve të konsiderueshme në rast të tërheqjeve të mprehta. 

Blini uljen në rrëzimin e tregut të Coronavirus
Strategjia e modelit: Blini Dips + Ndaloni Humbjen / Merrni Fitim

Në vend të kësaj, nëse e shihni këtë si një të mirë blej mundësi dhe ju jeni të gatshëm të tregtoni në një kornizë kohore afatgjatë. Ju mund të grumbulloni më shumë nga monedhat tuaja të preferuara. Në bibliotekën tonë shabllonesh, do të gjeni shumë shembuj të konfigurimeve që përshtaten me stile të ndryshme tregtimi. 

Këshillë bonus: MA javore 200 për çmimin e Bitcoin siguroi mbështetje gjatë tregut Bear 2018 dhe ende po luan një rol vendimtar këto ditë. Coinrule shtoi tregues teknikë në motorin e tregtimit në javët e fundit, dhe ju mund t'i përdorni ato për të ndërtuar një rregull si më poshtë.

Strategjia DCA e bazuar në 200MA javore në Bitcoin

Sigurisht, mos harroni kurrë të shtoni një humbje të ndalimit në tregtinë tuaj për të mbrojtur veten nga humbjet e papritura.

Rimendoni strategjinë tuaj të investimit

Skenari i ri ekonomik global kërkon një vlerësim të ri të rrezikut të portofolit tuaj dhe një vlerësim të thelluar të pozicionimit në muajt në vijim.

Kriptomonedhat janë ndoshta klasa e aseteve me profilin më të mirë të rrezikut/shpërblimit për të ardhmen. Koncepti i gjerë i kriptos u krijua pikërisht për periudha si kjo. Ky rrëzim i tregut të Coronavirus do të jetë testi i vërtetë i stresit i filozofisë së tij themelore. Për më tepër, ekipet e kriptove janë të pozicionuara mirë për të vazhduar operacionet e tyre nga distanca pa ndërprerje. Edhe nëse ekipi ynë është i shpërndarë në katër vende të ndryshme, asnjë kufizim karantine nuk po ndikon në procesin tonë të zhvillimit.

Elementi i vetëm më kërcënues është se kriptovalutat përjetuan tregje të shumta të ariut të kriptove, por asnjëherë një treg të trashëguar të gjerë. Vëzhgimi se si evoluon korrelacioni midis Bitcoin dhe aksioneve do të japë një të dhënë se si investitorët do ta perceptojnë realisht rrezikun e kriptomonedhave.

Ndërkohë, mënyra më e mirë për të reaguar ndaj këtij rrëzimi të tregut të Coronavirus është të diversifikoni portofolin tuaj. Shtoni klasa të reja aktivesh mbrojtëse si ari, monedha dhe monedha të qëndrueshme në portofolin tuaj për të zvogëluar rrezikun e përgjithshëm.

Në kohët kur përshtatja me skenarët e rinj dhe të vepruarit në mënyrë proaktive bën ndryshimin, Coinrule gjithashtu merr sfidën dhe po bëhet një platformë tregtare me shumë pasuri.

Qëndro i akorduar

dhe tregtoni sigurt!DISCLAIMER

Unë nuk jam analist apo këshilltar investimesh. Gjithçka që unë ofroj këtu në faqen e internetit është thjesht për qëllime udhëzuese, informative dhe edukative. Ju duhet të verifikoni në mënyrë të pavarur të gjitha informacionet në postimin tim. Unë nuk mund të jem përgjegjës për ndonjë humbje ose dëmtim të shkaktuar duke u mbështetur në një informacion të tillë. Ju lutemi, kini parasysh se tregtoni kriptomonedha përfshijnë një shkallë të konsiderueshme rreziku.