bots tregtare kundrejt njerëzve
Botat e tregtimit Këshilla tregtare

Bots tregtare kundër njerëzve – A mund t'i mposhtin makinat tregtarët?

Një nga pyetjet më të shpeshta kur flasim për robotët e tregtimit është: A bën më shumë para tregtimi manual apo i automatizuar? Krahasimi i robotëve të tregtimit kundër njerëzve, kush mundi tregun?

Manual, i quajtur gjithashtu tregtimi diskrecional, kërkon që një tregtar të vendosë, menaxhojë dhe mbyllë të gjitha pozicionet drejtpërdrejt në platformën e tregtimit.

Kjo do të thotë që tregtari duhet të shpenzojë shumë kohë në:

 • Duke analizuar tregun, duke kontrolluar se si evoluojnë kushtet e tregut
 • Vlerësimi i ndikimit të tregut ndikon në fitimin dhe humbjen e pozicioneve të tij
 • Në pritje për të ndodhur një ngjarje ose skenar specifik 
 • Ekzekutoni urdhrin për të reaguar ndaj veprimit të çmimit
 • Përditësoni fitimin dhe humbjen pas urdhrit më të fundit të ekzekutuar
 • Vlerësimi i rezultateve dhe kërkimi i përmirësimeve ose optimizimeve të mundshme
 • Rishikoni vazhdimisht analizat e tregut

Nëse ky nuk ishte në vetvete një aktivitet shumë sfidues dhe kërkon kohë, përfitimi i tregtarit shpesh është drejtpërdrejt proporcional me kohën e shpenzuar për tregti. Sigurisht, sa më shumë kohë që tregtari mund të analizojë tregun, aq më shumë mundësi mund të kapë. Kjo përkthehet në më shumë mundësi për fitim.

Marrëdhënia midis kohës së shpenzuar tregtare dhe rezultatit të tregtimit nuk është gjithashtu lineare. Nëse tregtari nuk po përdor një strategji të përshtatshme tregtare, ose stresi (ashtu si emocionet e tjera) po ndikon në vendimet e tij, koha e caktuar për tregtimin do të rezultonte në humbje të konsiderueshme.

Çfarë nevojitet për tregtimin manual?

Asetet kryesore në të cilat çdo tregtar mund të mbështetet për të arritur rezultate të kënaqshme tregtare janë:

 • Kapitali i disponueshëm
 • kohë
 • Aftësitë tregtare
 • Aftësitë e menaxhimit të stresit.

Për shumë njerëz, kapitali i disponueshëm është kufizimi më i ashpër dhe variabli më i rëndësishëm për të punuar. Në të njëjtën kohë, variablat e tjerë në këtë listë nuk janë të lehta për t'u rritur. 

Tregtarët më të mirë janë ata që shpenzojnë një kohë të arsyeshme duke drejtuar një sistem tregtar fitimprurës dhe duke shmangur ndikimin e emocioneve.

Si mund të përmirësojë kthimet e tij një tregtar joprofesional?

Nëse jeni një tregtar me përvojë dhe mund të merrni fitime të vazhdueshme në të gjitha kushtet e tregut pa shpenzuar një kohë domethënëse para kompjuterit tuaj ose pa shikuar grafikët, shanset janë që tashmë jeni në një vend të privilegjuar. Ju ndoshta nuk keni nevojë për ndonjë këshillë të mëtejshme.

Fatkeqësisht, statistikat thonë se rreth 80% e tregtarëve humbasin para ose performojnë dobët në treg. Pra, si mund ta përmirësoni fitimin tuaj?

Një bot tregtar është një sistem i automatizuar tregtimi që funksionon pa pasur nevojë për ndërhyrje manuale. Ju mund ta planifikoni robotin vetëm një herë, pa përdorur një kohë domethënëse. Bot do të tregtojë për ju sipas udhëzimeve 24/7, pavarësisht nga çdo stres apo ndërhyrje emocionale. 

Të gjitha tregtitë që gjeneron roboti tregtar bazohen në vendimet e marra në emrin tuaj duke ndjekur logjikën që keni vendosur.

Duhet një bot tregtar shumë i avancuar për të mposhtur tregtarët më të mirë, por mesatarisht, përdorimi i bots tregtare mund të thjeshtojë jashtëzakonisht jetën e tregtarëve të zakonshëm dhe fillestarëve. I lejon të gjithë të fillojnë tregtimin, duke kapur mundësitë që tregu ofron çdo ditë.

 

Related: Pse Algoritmet janë kaq të rëndësishëm për tregtimin e kriptomonedhave

 

Avantazhet e Bots Tregtare

Algoritmet dhe robotët e tregtimit tashmë tregtojnë triliona asete çdo ditë në tregjet tradicionale financiare. Bankat, fondet mbrojtëse dhe investitorët e mëdhenj i përdorin ato për përfitimet dhe efikasitetin e tyre të shumëfishtë. Tregjet financiare dëshmuan përparimin e tregtimit të robotëve kundrejt njerëzve vite më parë, dhe në ditët tona diçka tregtuan pothuajse 80% të aksioneve amerikane.

Ditë pas dite, më shumë investitorë po vendosin gjithashtu robotë tregtarë në tregun e kriptove për të përfituar plotësisht nga paqëndrueshmëria e tij.

Këtu janë tiparet kryesore që e bëjnë një bot tregtar një zgjidhje rrënjësisht më të mirë për tregtimin e kriptomonedhave.

Ata nuk flenë kurrë. 

Ashtu si tregjet funksionojnë 24/7 pa pauzë, një bot tregtar mund të reagojë ndaj çdo lëvizjeje të tregut në çdo kohë. Është e paparashikueshme kur lajmet mund të ndikojnë në çmimet. Një rregullore e re në Japoni mund të ketë efekte të rënda në tregun e kriptove për një kohë të gjatë dhe, duke pasur parasysh ndryshimin e zonës kohore, investitorët amerikanë mund të jenë në disavantazh të konsiderueshëm ndërsa investitorët japonezë po reagojnë ndaj lajmit. 

Ata janë të shpejtë. 

Jo vetëm që nuk kërkon kohë që një bot të ekzekutojë një porosi në treg, por algoritmi mund të vendosë për dërgimin e porosisë në një pjesë të sekondës. Një reagim i menjëhershëm ndaj lëvizjeve të çmimeve ofron për të algo-tregtarë një avantazh për tregtarët manualë. Koha është para dhe kjo vlen fuqimisht edhe kur bëhet fjalë për tregtimin. Ndonjëherë, vetëm disa sekonda vonesë mund ta kthejnë një tregti fitimprurëse në humbje.

Ata janë të zgjuar. 

Robotët e tregtimit mund të analizojnë një sasi masive të dhënash çdo sekondë. Kjo përfaqëson një nga avantazhet më të mëdha të përdorimit të një roboti të automatizuar tregtar. Edhe tregtarët më me përvojë mund të mbajnë një sy vetëm në një pjesë të vogël të tabelave në të njëjtën kohë. Një robot mund të kontrollojë tregun vazhdimisht duke kërkuar për një model specifik dhe ai reagon menjëherë kur plotësohen kushtet e duhura. Më shumë mundësi potenciale rrisin ndjeshëm probabilitetin për të qenë fitimprurës në terma afatgjatë.

Ata nuk kanë ndjenja. 

Ndjenjat janë armiku më i keq i çdo tregtari. Rregulli i parë i tregtimit është blerja e ulët dhe shitja e lartë. Kjo nënkupton që kohët më të mira për blerje janë kur çmimi bie dhe më e mira për shitje është kur tregu lëviz më lart. Kjo duket të jetë një qasje mjaft logjike. Fatkeqësisht, truri ynë tenton të këshillojë anasjelltas. Në kohën e tërheqjes, tregtari përpiqet të ulë humbjet dhe shpesh humbet rikthimin e çmimit. Në kohë euforie, tregtari fillon të besojë se tendenca në rritje mund të zgjasë më gjatë dhe bie në grackën FOMO.

Një robot tregtar nuk ndikohet nga frika apo lakmia. Ai do të ekzekutojë vetëm planin e caktuar tregtar.

 

Related: Siguria e parë – Si të mbroni kripto-n tuaj nga mashtrimet dhe hakerat

 

A janë robotët e tregtimit më të mirë se njerëzit?

Ka të ngjarë i pamundur për të rrahur një tregtar profesionist. Përvoja luan një rol vendimtar në menaxhimin e stresit dhe zhvillimin e një sistemi tregtar të avancuar. Mjerisht, tregtarët që arrijnë këto nivele të larta aftësie janë shumë të paktë. Vetëm një përqindje shumë e ulët nga miliona njerëz që tregtojnë kriptovaluta ose asete tradicionale çdo ditë janë profesionistë.

Një nga avantazhet kryesore të përdorimit të një roboti tregtar është të jeni në gjendje t'i përmbaheni rregullave të paracaktuara të sistemit tuaj tregtar. Këtu mund të lexoni për disa këshilla që mund t'ju ndihmojnë të rritni fitimet tuaja. Këto këshilla ndonjëherë janë të vështira për t'u ndjekur, por nëse i përfshini ato në një strategji të automatizuar tregtare, roboti do të ndjekë udhëzimet tuaja saktësisht pa paragjykime.

Një robot tregtar veçanërisht a crypto trading bot mund të mos jetë perfekte, por në mënyrë të konsiderueshme ndihmon ata që nuk kanë qëndrimin e duhur ose kohë të mjaftueshme për të investuar në tregti. Tregtimi është shumë sfidues dhe ka nevojë për mjete adekuate për të trajtuar tregun dhe për të përfituar më të mirën prej tij. Sfida e tregtimit të robotëve kundër njerëzve vazhdon, por kini kujdes për një rritje të makinave në të ardhmen.

 

Përfundim

Debati midis robotëve të tregtimit dhe tregtarëve njerëzorë nuk ka të bëjë me atë se cili është në thelb më i mirë, por më tepër se cili është më i përshtatshëm për skenarë specifikë tregtimi. Robotët e tregtimit shkëlqejnë në shpejtësinë, efikasitetin dhe tregtimin pa emocione, duke i bërë ato ideale për tregtimin me frekuencë të lartë dhe tregjet që funksionojnë gjatë gjithë kohës. Tregtarët e njerëzve, nga ana tjetër, sjellin përshtatshmëri, intuitë dhe aftësi për të marrë parasysh faktorët cilësorë, të cilët mund të jenë të paçmueshëm në kushte dinamike dhe të paparashikueshme të tregut. Shumë tregtarë dhe institucione të suksesshme përdorin një kombinim të të dyja qasjeve, duke shfrytëzuar pikat e forta të robotëve të tregtimit për ekzekutim të automatizuar dhe ekspertizën e tregtarëve njerëzorë për vendimmarrjen strategjike dhe menaxhimin e rrezikut. Çelësi është të kuptosh pikat e forta dhe kufizimet e secilës qasje dhe t'i përdorësh ato në një mënyrë plotësuese për të maksimizuar performancën e tregtimit.

 

 

Ndiqni kanalet tona zyrtare sociale: 

Facebook      Instagram      X      YouTube 

 

 
DISCLAIMER
Ne nuk jemi analist apo këshilltar investimesh. Çdo informacion që ne ofrojmë në këtë artikull është thjesht për qëllime udhëzuese, informative dhe edukative. Të gjitha informacionet e përfshira në këtë artikull duhet të verifikohen dhe konfirmohen në mënyrë të pavarur. Ne nuk mund të jemi përgjegjës për ndonjë humbje ose dëmtim të shkaktuar në varësi të një informacioni të tillë. Ju lutemi, kini parasysh rreziqet që lidhen me tregtimin e kriptomonedhave.