Botat e tregtimit Këshilla tregtare

Çfarë është Buzz Rreth domeneve Web3?

Domenet Web3 kanë krijuar një trazim në komunitetet e kriptove dhe teknologjisë. Ato ofrojnë një paraqitje të shkurtër të internetit të së ardhmes. Këto domene përfaqësojnë më shumë se një metodë të re të regjistrimit të faqeve të internetit. Ato gjithashtu përfaqësojnë një zhvendosje në një përvojë të decentralizuar dhe të kontrolluar nga përdoruesi në internet. Ky artikull do të eksplorojë domenet Web3, rëndësinë e tyre dhe si ndryshojnë nga domenet tradicionale.

Çfarë është domeni Web3?

Domenet Web3 janë emra domenesh të regjistruara nëpërmjet një blockchain dhe jo një regjistri tradicional domeni. Decentralizimi do të thotë se ato nuk kontrollohen nga një ent i vetëm. Shembujt e shërbimit të domenit Web3 përfshijnë Shërbimin e Emrit Ethereum dhe Domenet e pandalshme. Web3 (ose web-i i besimit lexo-shkruaj) është versioni i tretë i internetit, i mundësuar nga teknologjia e kontratave inteligjente, kriptovalutat, NFT-të dhe blockchain për të krijuar një faqe interneti të decentralizuar. Ai nuk kontrollohet nga qendra, por shpërndahet në një rrjet kompjuterash, gjë që e bën atë më elastik dhe të sigurt. Rrjeti i decentralizuar gjithashtu prezanton emra domenesh që janë të ndryshëm nga sistemi tradicional i emrave të domenit.

Pra, domeni web3 është një adresë DNS e bazuar në blockchain që lejon përdoruesit të krijojnë dhe menaxhojnë domene të personalizuara. Këto janë adresat e kuletave të kriptomonedhave të përdoruesve. Emrat e domeneve të decentralizuara të kriptove janë argumente tregtare jo të centralizuara, të cilat përdoruesit mund t'i tregtojnë në tregje jo të centralizuara.

Si të regjistroni domenin tuaj Web3?

Regjistrimi i një Domeni Web3 është një proces i drejtpërdrejtë, i cili mund të zhbllokojë shumë përfitime, nga transaksionet e thjeshtuara të kriptove deri te administrimi i përmirësuar i identitetit dixhital. Domenet Web3 ofrojnë siguri dhe kontroll më të madh se domenet tradicionale. Ky është një udhëzues hap pas hapi për regjistrimin e domenit tuaj Web3:

Hapi 1: Zgjidhni një shërbim domeni Web3

Së pari, ju duhet të zgjidhni një ofrues të shërbimit të domenit Web3. Opsionet e njohura përfshijnë:

 • Shërbimi i emrit Ethereum (ENS): Ky shërbim ju lejon të regjistroheni .eth domenet në blockchain Ethereum.
 • Domenet e pandalshme: Ofron një sërë zgjerimesh domenesh si p.sh .crypto, .zildhe .blockchain.

Hapi 2: Vendosni një portofol të kriptomonedhës

Për të regjistruar një domen Web3, do t'ju duhet një portofol i kriptomonedhës në përputhje me shërbimin e zgjedhur të domenit. Kuletat e zakonshme përfshijnë:

 • MetaMask: Një portofol i njohur i zgjerimit të shfletuesit që mbështet Ethereum dhe zinxhirë të tjerë bllokues.
 • Portofolin e besuar: Një aplikacion i portofolit celular që mbështet një gamë të gjerë kriptomonedhash.

Sigurohuni që portofoli juaj të financohet me kriptovaluta të mjaftueshme për të mbuluar koston e regjistrimit të domenit.

Hapi 3: Lidhni portofolin tuaj me shërbimin e domenit

Pasi të konfigurohet dhe financohet portofoli juaj, vizitoni faqen e internetit të shërbimit të domenit Web3 që keni zgjedhur. Ndiqni këto hapa:

Vizitoni faqen e internetit të shërbimit të domenit:

  • Shkoni në faqen zyrtare të shërbimit të domenit (p.sh., en. domains ose unstoppabledomains.com).

Lidhni portofolin tuaj:

  • Kërkoni opsionin për të lidhur portofolin tuaj, zakonisht i vendosur në këndin e sipërm të djathtë të faqes në internet.
  • Ndiqni udhëzimet për të lidhur portofolin tuaj (p.sh. MetaMask) me platformën e shërbimit të domenit.

Hapi 4: Kërkoni për domenin tuaj të dëshiruar

Me portofolin tuaj të lidhur, tani mund të kërkoni për emrin tuaj të dëshiruar të domenit:

Përdorni mjetin e kërkimit:

  • Futni emrin e domenit që dëshironi të regjistroni në shiritin e kërkimit të ofruar në faqen e internetit të shërbimit të domenit.
  • Kontrolloni disponueshmërinë e domenit. Nëse është e disponueshme, mund të vazhdoni me regjistrimin. Nëse jo, mund t'ju duhet të provoni një emër tjetër.

Hapi 5: Regjistroni domenin

Pasi të keni gjetur një emër domaini të disponueshëm, mund të vazhdoni me procesin e regjistrimit:

Zgjidhni domenin:

  • Klikoni në emrin e domenit të disponueshëm për ta zgjedhur atë për regjistrim.

Filloni Regjistrimin:

  • Ndiqni udhëzimet për të filluar procesin e regjistrimit. Kjo zakonisht përfshin konfirmimin e detajeve të regjistrimit dhe pajtimin me kushtet e shërbimit.

Paguani tarifën e regjistrimit:

  • Tarifa e regjistrimit do të ndryshojë në varësi të shërbimit të domenit dhe emrit të domenit. Sigurohuni që keni mjaftueshëm kriptomonedhë në portofolin tuaj për të mbuluar koston.
  • Konfirmoni transaksionin në portofolin tuaj (p.sh. MetaMask) për të përfunduar pagesën.

Prisni për konfirmim:

  • Procesi i regjistrimit përfshin shkrimin e pronësisë së domenit në blockchain, i cili mund të zgjasë disa minuta. Pasi të konfirmohet, do të merrni një njoftim.

Hapi 6: Konfiguro domenin tuaj

Pas regjistrimit të suksesshëm të domenit tuaj Web3, mund ta konfiguroni atë për t'iu përshtatur nevojave tuaja:

Hyni në cilësimet e domenit:

  • Shkoni te seksioni i menaxhimit të domenit në faqen e internetit të shërbimit të domenit.

Vendosni të dhënat:

  • Konfiguro rekorde të ndryshme si p.sh.
   • Të dhënat e adresës: Lidhni domenin tuaj me adresat e portofolit të kriptomonedhave (p.sh. Bitcoin, Ethereum).
   • Regjistrimet e përmbajtjes: Drejtojeni domenin tuaj në faqet e internetit të decentralizuara të organizuara në IPFS ose platforma të tjera.
   • Regjistrimet e tekstit: Shtoni regjistrime teksti të personalizuara për informacion shtesë.

Menaxho lejet:

  • Rregulloni lejet për domenin tuaj, si p.sh. konfigurimi i nëndimeneve ose transferimi i pronësisë.

Hapi 7: Verifikoni domenin tuaj

Pasi të konfigurohet domeni juaj, verifikoni që gjithçka po funksionon siç duhet:

Transaksionet testuese:

  • Nëse keni lidhur adresat e kriptomonedhave, provoni të dërgoni një transaksion të vogël në domenin tuaj të ri për t'u siguruar që ai të zgjidhet saktë.

Hyni në faqen tuaj të internetit:

  • Nëse keni krijuar një faqe interneti të decentralizuar, vizitoni domenin tuaj për t'u siguruar që të ngarkohet siç pritej.

 

Si funksionon ENS

Domeni ENS është i ngjashëm me emrin tradicional të domenit, por mund të përdoret për aplikacione të decentralizuara, faqe interneti dhe skedarë të ruajtur në blockchain.

 

Regjistrimi i domenit në uebfaqen Ens

ENS, një skemë e re e emërtimit të domenit e ndërtuar në rrjetin Ethereum, i lejon përdoruesit të krijojnë adresa ose emra përdoruesish unikë dhe të paharrueshëm. Kontratat inteligjente të Ethereum përdoren për të menaxhuar zgjidhjen e emrave të domenit dhe për të ofruar shërbime shtesë për DNS.

ENS i lejon përdoruesit të krijojë një emër përdoruesi që mund të përdoret për aplikacionet dhe faqet e tyre të internetit të decentralizuara, si dhe për të gjitha adresat e portofolit të tyre.

ENS përdor tre lloje kontratash inteligjente: regjistrin (regjistruesi), regjistruesit (regjistruesit) dhe zgjidhësit.

Regjistri - Një regjistër është një kontratë e nivelit të lartë në ENS që ruan të gjithë emrat e domeneve dhe kontratat e tyre inteligjente përkatëse. Regjistri përcakton gjithashtu rregullat për regjistrimin dhe ruajtjen e emrit të një.eth, duke përfshirë kush mund ta bëjë atë, kohëzgjatjen e tij, mënyrën e rinovimit, etj.

Regjistruesi - Regjistruesit janë kontrata që lejojnë përdoruesit të menaxhojnë dhe pretendojnë domenet '.eth'. Ai i lejon përdoruesit të krijojnë nëndomanë bazuar në kritere të caktuara. Mbajtësit e emrave mund të transferojnë emrat duke përdorur konceptin e regjistruesit të përhershëm. Aktualisht ekzistojnë dy lloje të regjistruesve: ankandi dhe i hapur.

Zgjidhësi - Kjo është një kontratë që ofron hartëzimin e një adrese Ethereum në një emër domaini që përfundon 'in.eth'. Zgjidhësi kthen adresën Ethereum kur përdoruesit vendosin një adresë ose emër përdoruesi në shfletuesin ose portofolin e tyre.

Pronari i domenit vendos kontratën e zgjidhësit, e cila mund të modifikohet për të ndryshuar hartëzimin. Zgjidhësi është një bazë të dhënash që ruan hartëzimin e emrit për të regjistruar.

Related: Tregtimi i kokës kripto: Bazat

Cilat janë Avantazhet e Domeneve Web3?

Domenet Web3 janë pjesë e një lëvizjeje më të madhe drejt një interneti më të përqendruar te përdoruesi dhe i hapur. Domenet Web3 kanë fituar popullaritet për disa arsye:

 • I jep përdoruesit kontroll të plotë të identitetit të tyre në internet: Domenet Web3 nuk janë në pronësi të organizatave ose kompanive të mëdha, por mund të blihen nga individë. Përdoruesit mund të përdorin domenet e tyre për të përfaqësuar markën e tyre ose veten në një mënyrë më të personalizuar duke përdorur identifikues unikë.
 • Domenet Web3 janë më të lira se domenet tradicionale. Emrat e rregullt të domain-it fillojnë nga 6.98 dollarë.
 • Më e sigurt: Duke pasur parasysh që ato janë të ruajtura në blockchain, emrat e web3 nuk mund të ndryshohen ose hiqen nga askush. Kjo i bën ata të përsosur për të pritur informacione të ndjeshme ose për të krijuar aplikacione rezistente ndaj censurës. Duke qenë se ata nuk kanë një pikë të vetme dështimi, emrat e domeneve web3 janë më rezistent ndaj sulmeve të hakerimit dhe llojeve të tjera të sulmeve.
 • Më shumë private: Emrat e domeneve Web3 mund të regjistrohen në mënyrë anonime, ndryshe nga domenet tradicionale që regjistrohen me informacion personal. Identiteti i përdoruesit nuk është i lidhur me emrin e domenit, gjë që i jep atij privatësi më të madhe në internet.
 • Dëshmia e së ardhmes: Ndërsa interneti kalon në një model të decentralizuar, emrat e domeneve Web3 do të bëhen më të njohur.

Kutitë e përdorimit për ENS

 • Kuletat kripto: ENS i mbështet të gjithë cryptocurrencies.
 • Aplikacione dhe uebfaqe të decentralizuara: Një domen ENS mund të përdoret si URL e një dApp, e ngjashme me një URL normale, por pa serverë DNS.
 • Mesazhe rezistente ndaj censurës: Një adresë emaili e regjistruar me ENS mund të përdoret për të dërguar një mesazh të koduar. Mesazhi ruhet në blockchain dhe vetëm marrësi mund ta deshifrojë atë.
 • Shkëmbimet e shenjave: Ju mund të ndërroni dy shenja të ndryshme midis përdoruesve pa një shkëmbim i centralizuar i kriptomonedhave meqenëse tokenët përfaqësohen të dy nga emrat e tyre përkatës ENS.
 • Regjistrimi i emrit: Çdo emër (emri i kompanisë ose emri i markës). ENS është i ngjashëm me regjistrimin e një domeni në internet, por është në blockchain.
 • Menaxho identitetin dixhital: ENS i lejon përdoruesit të menaxhojnë identitetet e tyre dixhitale, avatarët dhe të dhënat në një mënyrë të decentralizuar.
 • Sistemet e reputacionit: Në ENS, është e mundur të ndërtohet një sistem i decentralizuar i reputacionit për të lejuar përdoruesit të vlerësojnë njëri-tjetrin bazuar në ndërveprimet e tyre.
 • Certifikata: Një sistem i decentralizuar mund të përdoret për të verifikuar dhe lëshuar kredencialet, duke i lejuar përdoruesit të garantojnë vërtetësinë e një certifikimi pa pasur nevojë për një autoritet të centralizuar.

Përfundim

ENS është një lojtar kyç në reduktimin e kompleksitetit teknik në teknologjinë blockchain. Ai e bën këtë duke zëvendësuar kodin alfanumerik të ngathët me emra përdoruesish që janë të lexueshëm nga njeriu. Për më tepër, thjeshtimi i përvojës së përdoruesit do të inkurajojë rritjen e adoptimit të teknologjisë dhe web 3.0. Domenet Web3 janë një zhvillim emocionues në evolucionin e internetit. Duke përdorur teknologjinë blockchain, ato ofrojnë siguri, kontroll dhe qëndrueshmëri më të madhe ndaj censurës. Ndërsa ekosistemi Web3 vazhdon të rritet, këto domene ka të ngjarë të luajnë një rol vendimtar në formimin e një Interneti më të decentralizuar dhe më të fuqizuar nga përdoruesit. Pavarësisht nëse jeni një entuziast i teknologjisë, përdorues i kriptomonedhës ose dikush i interesuar për të ardhmen e uebit, të kuptuarit dhe eksplorimi i domeneve Web3 mund të jetë një hap i vlefshëm përpara. 

 

 

Ndiqni kanalet tona zyrtare sociale:

Facebook      Instagram      X      YouTube